Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, EmilPlayP napisał:

Jaka u was cena fosforan amonu? U mnie 4200, głupotę zrobiłem po kupiłem część 3 tygodnie temu soli i kizerytu a ceny ich spadły +/- 250-300 zł

polidap bb/worek  3500/3530

ultra black bb   3520

sól   bb 2720

kizeryt  bb/worek  1970/2000

superfosfat prosty  bb/worek  1270/1320

lubelskie, LKR

Edytowane przez Shaun
Opublikowano
3 godziny temu, KlimekPL napisał:

Co sądzicie o saletromagu? Ciekawy skład ma ten nawóz i zastanawiam się nad nim zamiast saletry. Zawsze to jakiś dodatek magnezu i siarki. 2720 cena na dziś.

W zeszłym roku byłem zainteresowany kupnem tego nawozu głównie ze względu na zawartość magnezu ale a agrochemie był problem z dostępnością i w grę wchodziły tylko ilości całosamochodowe a w większości w azot byłem zaopatrzony i zrezygnowałem. Co do kizerytu i siarczanu magnezu z siarkopolu, zdecydowanie kizeryt. 

Opublikowano
6 godzin temu, FarmerDyzio napisał:

to jak zamówisz zastosujesz i zobaczysz efekty daj znać. Wygląda na fajny nawóz. Oni robią rsm w różnych ,,oddziałach,, ? dobrej pory myślałem że tylko w Puławach robią i tylko 28, 30, 32 i 263S

Na to wygląda. Też do tej pory myślałem że tylko w Puławach. 

6 godzin temu, Wicherek napisał:

Czy ktoś kupował nawozy z punktu fabrycznego  - Agrochem  Puławy ? 

Tak, z 3 czy 4 lata temu rsm, ale załatwiane przez oddział w Człuchowie. Faktura wystawiona była z Puław.

Opublikowano
22 minuty temu, Dawid727 napisał:

W zeszłym roku byłem zainteresowany kupnem tego nawozu głównie ze względu na zawartość magnezu ale a agrochemie był problem z dostępnością i w grę wchodziły tylko ilości całosamochodowe a w większości w azot byłem zaopatrzony i zrezygnowałem. Co do kizerytu i siarczanu magnezu z siarkopolu, zdecydowanie kizeryt. 

Ja właśnie mam dostępny tylko szukam opinii o tym nawozie. Nie będe rzucał osobno kizerytu i saletry bo nie liczę na oszałamiający plon, max 4 tony więc ten saletromag wydaje się być ciekawym rozwiązaniem, bo rzucę jednocześnie azot oraz trochę siarki i magnezu. Wiem, że nie tyle co w kizerycie ale na zakładany plon powinno wystarczyć. Pytanie, jak jest z faktyczną przyswajalnością składników z tego nawozu.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, KlimekPL napisał:

Dwa lata temu w marcu kupowalem saletre po 1300 a potem zyto sprzedawalem po 500. Teraz saletra 2800 a żyto 1100 wiec jesli taka cena sie utrzyma to teoretycznie powinno wyjsc na to samo

No i co z tego że teoretycznie się wyjdzie na to samo,jak przez te dwa lata dosłownie wszystko zdrożało(do produkcji rolnej itd)  czyli to już nie jest to samo , całe życie chcesz zarabiać tyle samo lub na granicy opłacalności ? 

Edytowane przez korasss
Opublikowano
2 godziny temu, Siedzacybyk napisał:

Wydaje mi się, że rząd nas dyma nieustannie. To się już robi nudne. Jak nie ceny gazu kosmiczne, ceny nawozow, paliwa, opłaty za śmieci, zusy, kursy, opłaty za wszystko, jakieś podatki od nieruchomości, od dachu, deszczówki itd. Kto w tej posranej uni i rządzie wymyśla to wszystko. Przecież niektóre opłaty musieli wymyślać jak byli nacpani albo nachlani, bo normalny człowiek by na to w życiu nie wpadł.

Jak była monarchia to też król wymyślał różne podatki. W starych budynkach w Irlandii są małe okna i Irlandczycy tłumaczyli mi że ileś tam set lat temu był podatek od okien i dlatego ludzie robili małe.

Opublikowano
9 minut temu, robo1980 napisał:

Cena saletry po obniżce 2950 zł tona , TKA. Nie widać , żeby w okolicy kto kupował nawozy.

Ci co mieli kupić to już kupili a dla tych co było za drogo to nadal jest cena kosmos.

Opublikowano
2 godziny temu, cinek1808 napisał:

Chłopy nie ma co liczyć że będzie zboże drogie . Może też ceny nie być, wróżenie z fusów

Wczoraj Agrobiznes podawał cenę na pszenicę z nowych zbiorów w portach 1150 zł , raz słyszałem 1000 zł raz 900 zł .

Opublikowano
4 godziny temu, Siedzacybyk napisał:

Wydaje mi się, że rząd nas dyma nieustannie. To się już robi nudne. Jak nie ceny gazu kosmiczne, ceny nawozow, paliwa, opłaty za śmieci, zusy, kursy, opłaty za wszystko, jakieś podatki od nieruchomości, od dachu, deszczówki itd. Kto w tej posranej uni i rządzie wymyśla to wszystko. Przecież niektóre opłaty musieli wymyślać jak byli nacpani albo nachlani, bo normalny człowiek by na to w życiu nie wpadł.

No muszą tam w eurokołchozie coś robić , a że banany już wyprostowali czy z marchewki zrobili owoc , i jeszcze kupę innych udziwnień , a teraz nie mają co robić to cały czas brną w to bagno coraz głębiej i okazyjnie pogrążając nas rolników.

4 godziny temu, Siedzacybyk napisał:

A różni się czymś od kizeryt, tak praktycznie?

Ten o którym pisze agrest to jest do oprysków

4 godziny temu, aron napisał:

A czy Esta kizeryt da się rozpuścić w wodzie i dać dolistnie?

Raczej nie . Z 4 lata temu próbowałem to zrobić z siarczanem magnezu z siarkopol , ale przy próbie butelkowej 5 litrów i wsypaniu z pół kilograma siarczanu magnezu , to po tygodniu jeszcze się sie rozpuścił , a wstrząsany był co jakiś czas , chyba że kizeryt by inaczej zareagował , ale wątpie bo przecież wówczas każdy by stosował taki bo sporo tańszy 

Opublikowano

Saletrzak 2700 zł kupiłem wczesniej po 3100 zł

Saletra 2950 zł kupiłem wcześniej po 3300 zł

Polifoska 8 2800 zł kupiłem wcześniej po 3000 zł

To jest to prawo i sptrawiedliwość ja się pytam?

• Haha 4
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v