Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 godzinę temu, Strongman napisał:

Rozmaitości ludzie kupują nawet odsad z oczyszczalni ścieków to pewnie za darmo, nie wiem metale ciężkie ale lezy pełno tego po polach.

Osad jest za darmo przywożą i rozwożą po polach. Prawo zabrania nim handlować. Nie ma tam żadnych metali ciężkich.

• Like 1
  • Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano
5 godzin temu, Michał88 napisał:

A saletra u mnie na składzie dalej 4100/tona brutto, niech trzymają sobie

Jaki rejon? U mnie powiat miński jak pytałem przed sylwestrem to saletra 3700/tona brutto saletrzak 3400/tona a mocznik 3750/ tona brutto

3 godziny temu, Strongman napisał:

Ludzie tylko gnój kupują

20230103_111424.jpg

Jaka cena jeśli wiesz?

3 godziny temu, Marl napisał:

Mogłeś powiedzieć, że auto się zepsuło i nie przyjedziesz :) Teraz to postraszysz Ukraina i sprzedają ludzie bez kombinowania...

Teraz to nie potrzeba. Poszedłem do pracy i spokojna głowa

Opublikowano
43 minuty temu, hubertuss napisał:

Osad jest za darmo przywożą i rozwożą po polach. Prawo zabrania nim handlować. Nie ma tam żadnych metali ciężkich.

Kilka lat temu robili darmowe próbki gleby, darmo dostarczali , coś płacili od tony i do tego przywozili rozrzutnik  na lawecie. Co do metali ciężkich to jak rozwalisz to na polu i zasiejesz warzywa a później pójdzie na gerberki to się dowiesz że są tam metale ciężkie.

Opublikowano
6 godzin temu, miwigos napisał:

Wierzysz że ktoś kupił na kika lat w tych cenach , naiwny jesteś

Rozmawiałem z kolegą w listopadzie , pytałem czy liczyć na spadki cen saletry w związku ze spadkiem cen gazu , czy też pójdzie do góry bo VAT wraca to mi mówił że ma jeszcze saletrę kupioną po 1200 zł na ten sezon. 

Dodam, że wraz z małżonką pracują i te pieniądze z gospodarstwa są Extra dochodem. Ja zapłaciłem przed świętami za saletra pulan 3695 za tonę i czekam na transport.

Opublikowano

jak ktoś ma czas na pracę poza gospodarstwem to ile tego nawozu mu potrzeba? 2-5 ton? Niech będzie 10. Po 1200 to nie tak dużo go kosztowało. ale jak trzeba kupić na 60 -100 ha to raczej ciężko w ciemno kupować nawóz na 3 lata do przodu. Co innego , jeśli byłaby 200% pewność ,że zdrożeją 2-3 krotnie. Wtedy warto byłoby nawet wziąć kredyt na ten cel.

• Like 3
Opublikowano
2 godziny temu, Michał88 napisał:

ten osad to jest dobra sprawa na słabe gleby, widziałem osobiście efekty tego i chociaż byś dał i tone polifoski to nie osiągniesz tego efektu co po osadach. Zmienia się pole, ziemia zmienia kolor z brązowego na ciemny czarny. Wpływ na żywność pewnie jest ale jeśli chodzi o efekt to przyznam że raz na parę lat taki osad był by super. Niestety w mojej okolicy już nie dostępny bo ktoś wygrał przetarg na odbiór i już nie wożą na pola.

Stosowałem i nie widze efektu

1 godzinę temu, hubertuss napisał:

Mylisz sie są

Opublikowano

Dziś tak podzwonilem po składach i tak to wygląda że ceny te same co były przed nowym rokiem tylko teraz można vat odliczyć dla watowcow jedna warto było czekać 

Opublikowano
PAN88 napisał:

Teraz to nie potrzeba. Poszedłem do pracy i spokojna głowa

Aha, dawniej pisałeś mi, że jeździłeś i kupowałeś ziemniaki w moich stronach (Pińczów,Proszowice, Skalbmierz). Mam nadzieję że dobrze pamiętam, pisałeś dawniej w temacie ziemniaka jadalnego.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Strongman napisał:

Rozmaitości ludzie kupują nawet odsad z oczyszczalni ścieków to pewnie za darmo, nie wiem metale ciężkie ale lezy pełno tego po polach.

Jak można za osady płacić ?To odpad i ustawowo nie można handlować .A po drugie to legalnie z badaniami i całą procedurą jest kasa i nie mała . Jestem w konsorcjum (bo coś takiego trzeba w dużych oczyszczalniach przystępując do przetargu na wywóz  )  i to oczyszczalnia płaci za utylizację i wywóz  https://bip.wikopole.com.pl/download/attachment/9630/9-informacja-o-wyniku-postepowania.pdf

Edytowane przez v11
Opublikowano

Osad z oczyszczalni to jedna z lepszych rzeczy na słabe gleby. Nie można z tym przesadzić bo może spalić. Ja dawałem to na działki które mam bliżej oczyszczalni a daleko od domu ( dlatego nie wożę tam obornika). Zboże rosło 5 lat bez kapki nawozu. 

Może i jest za darmo ale w teorii bo żeby go dostać o trzeba albo dać w łapę albo mieć układ jakiś. 

Jaka cena saletry? Spadła coś z tych 3600 zł?

Opublikowano
1 godzinę temu, miwigos napisał:

Stosowałem i nie widze efektu

Jak masz zasobną ziemię  to nie będziesz widział efektu, nie podniesie plonu z 8 do 12 ton, ale na słabej V klasie efekty będą.

• Like 1
Opublikowano
5 godzin temu, Strongman napisał:

Ludzie tylko gnój kupują

20230103_111424.jpg

Kurde, ten gnój zwożony to strasznie cuchnie. Czy on jakiś napowietrzony i przez to fermentuje jakoś? Kurde, u mnie na pryzmie tego nie czuć, ale jak przywożą samochodami na  pola, to się niezła woń niesie. 

Opublikowano

Bo do zapachu swojego obornika się przyzwyczaiłeś i dlatego wydaje się że nie śmierdzi :) Ja jak kiedyś wyjechałem i wróciłem za 3 dni to dopiero poczułem jak pachnie mój obornik :P

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, maroko napisał:

Bo do zapachu swojego obornika się przyzwyczaiłeś i dlatego wydaje się że nie śmierdzi :) Ja jak kiedyś wyjechałem i wróciłem za 3 dni to dopiero poczułem jak pachnie mój obornik :P

Kwintesencja Naszej roboty: Wyjechałem na 3 dni

Mi się dziś udało na 4 godziny. Dobre i to.

Edytowane przez Troker1979
  • Like 1
Opublikowano

Kiedyś że 100l temu ludzie obrabiali pole co 2 lata a jeden rok leżało ugorem,że ziemia odpoczywała i że potem tak się rodziło.

Nigdy nie praktykowałem i nie znam nikogo co by tak robił,ciekawe.

Opublikowano

Panie ludzie kiedys to ejdli polowe co teraz a ziemi byli 2x wiecej :D

1 minutę temu, Strongman napisał:

Kiedyś że 100l temu ludzie obrabiali pole co 2 lata a jeden rok leżało ugorem,że ziemia odpoczywała i że potem tak się rodziło.

Nigdy nie praktykowałem i nie znam nikogo co by tak robił,ciekawe.

O trojpolowce w szkole tzy nie szlyszał a?

Opublikowano

nie zerli po pierwsze tyle mięsa, a po drugie nic się nie mogło zmarnować. 

Opublikowano
27 minut temu, Michał88 napisał:

Jak masz zasobną ziemię  to nie będziesz widział efektu, nie podniesie plonu z 8 do 12 ton, ale na słabej V klasie efekty będą.

Osad osadowi nie równy -Metali ciężkich jest mnóstwo szczególnie cynku popalić nie ma prawa nawet warstwa 30 cm (gdzie jest rozjeżdżona pryzma skład to głównie fosfor i azot i wapń w zależności od tego czym stabilizowany (wapnem czy żelem )  Jeżeli stabilizowany żelem to trzyma wodę i około 2 tygodnie w trakcie suszy QQ  jest zieleńsza z tym że wielkich efektów przy dobrej zasobności brakuje to fakt .Po oborniku na pewno jest duzo lepiej  

Opublikowano
1 minutę temu, Leszy napisał:

Szczególnie trawy. ;) 

Zodyn krowiarz nie trzyma krow na samej trawie. tera to je pyndzom jak kultyrystow aby wincy mleka bo przeca po 3 ziko jest :D Ino pasza i posypka z dabelblasta :D

• Haha 1
Opublikowano

To jzu nie te czasy ze krowka  na łace sobie trawke skubie. tera to stoi cale zycia w łoborze, nawet słonca nie widzi. A nogi to jej w dupe właza od stania na tych betonowych płytach ze nawet to łazic nie umie :D

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v