Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
16 minut temu, Peron napisał:

Ciekawie zacznie się robić w drugiej połowie stycznia w kwestii nawozów. 

A dlaczego ?

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Pafnucy12 napisał:

@GRZES1545 kupowałeś już?

Trochę w żniwa kupiłem ale będzie mi jeszcze brakować. Hej Zbychu🙋‍♂️

1 godzinę temu, krilan06 napisał:

A co ma sie dziać, gwałtownie w dół? 😂

Różnie może być 🙂 Niektórzy u nas  handlowcy mocno już płaczą że nakupili po 5500 mocznika a teraz po 4500 nie ma komu dać.

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano
12 minut temu, GRZES1545 napisał:

Różnie może być 🙂 Niektórzy u nas  handlowcy mocno już płaczą że nakupili po 5500 mocznika a teraz po 4500 nie ma komu dać.

ja mocznika 2 auta po4600 z inhibitorem kupiłem, rsm 32 3400,

ale jak tu czytam to niektórym po dzisiejszych cenach problem kupić, a ja w maju już myślę o sezonie 2024

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
22 minuty temu, GRZES1545 napisał:

To niech się nie zdziwią jak niedługo mocznik będzie po 2500 zł/t 😂

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, pawelek98 napisał:

ale jak tu czytam to niektórym po dzisiejszych cenach problem kupić, a ja w maju już myślę o sezonie 2024

Co nas to obchodzi, ile zapłaciłeś za nawóz?  Jak dla mnie, to dla takich przechwalaczy jak Ty tona mocznika może kosztować 10000 zł tona. 

Edytowane przez JanKrzysztof
Opublikowano
3 godziny temu, melon10641 napisał:

5t pszenicy to zbierają najgorsze dziady co nie mają konta na AF. My tu nie znamy takich plonów :) 

Na szczęście pszenicy nie uprawiam bo bym musiał zaliczyć się do tych  dziadów na niektórych polach  a jak koledzy mulczowali kukurydzę bez koszenia to jak mam się do nich zwracać? A nawiasem to średnia plonowania w Polsce to właśnie około 5 t czyli połowa gospodarstw  to dziady? Tak naprawdę to plonowanie danej uprawy liczy się jako średnia w gospodarstwie .A ekonomicznie to jako średnia z 5 lat danej uprawy w gospodarstwie i bierzemy każdy ar obsiany i na V klasie i na I klasie gleb i na mokradłach gdzie wymokło i ekstremalne piachy gdzie wyschło . No cóż rządzący na papierze koszą jeszcze więcej a co najgorsze według tego dokręcają śrubę -i ktoś się dziwi że środki produkcji są w takich cenach .Przy 9 tonach nawóz powinien kosztować około 6000 zł więc wszystko przed nami .Może i są gospodarstwa I i II klasa równe kawałki ale pozostali to nie dziady chyba że się mylę 

Opublikowano
12 minut temu, JanKrzysztof napisał:

Co nas to obchodzi, ile zapłaciłeś za nawóz?  Jak dla mnie, to dla takich przechwalaczy jak Ty tona mocznika może kosztować 10000 zł tona. 

jak cię nie obchodzi to po co odpisujesz? 

dla mnie kupuj jak najtaniej ja ci nie żałuje

Opublikowano
27 minut temu, pawelek98 napisał:

Na samym moczniku 25 klocków w plecy.

Opublikowano
6 minut temu, AdamKutno napisał:

Na samym moczniku 25 klocków w plecy.

Niestety, cóż poradzić, kupiny za pszenżyto sprzedane 1330- 1380 w żniwa, 

Czułem że to wszystko pierd...nie 

trudno, jedziemy dalej z tym koksem

Opublikowano

bliżej już 50 klocków na tym moczniku w plecy, za to na rzepaku ze 120 klocków do przodu ....

jakby miał liczyć tak zawsze ile to w plecy a ile do przodu to by mu włosy po 3 sezonach od drapania po głowie wyleciały

liczy się średni zysk z hektara uprawy, przychody po odjęciu kosztów jak już pieniądze są na koncie i tyle :)

• Like 2
Opublikowano

Nie pitol głupot , w maju wieloskładnik zawsze był najtańszy w ubiegłym sezonie w  już marcu

Opublikowano
59 minut temu, GRZES1545 napisał:

Handlowców to akurat nie ma co żałować , w tamtym roku się nachapali do oporu to nic im się nie stanie , można jedynie żałować tych co się wychylili i zrobili zakupy w granicach 5 tys /tona , bo teraz za auto trzeba zapłacić ok 40tys mniej , ale z drugiej strony pewnie chcieli być sprytniejsi niż inni , a że wyszło jak wyszło to każdy ryzykuje , i jednen wychodzi na plus , a drugi na minus

• Like 3
Opublikowano (edytowane)

A co mam ich żałować jak ja chciałem kupić gdy zapowiadali wzrosty cen to kilku było takich co nagle wszystko sprzedane. Jak już ceny wzrosły to wszystkie nawozy dostępne. 

@slawek74 prawda to że skup Jakusze przestał placić rolnikom za kukurydzę? 

Edytowane przez GRZES1545
  • Like 1
Opublikowano
8 minut temu, GRZES1545 napisał:

Ale wtedy ja płacił za rsm 32 2800 i PiSdał🤔

Radzę nosić wazelinę bo okaże się że to rządowi trzeba dać a nie każdy to Biedroń żeby być z tego zadowolonym

• Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, v11 napisał:

Radzę nosić wazelinę bo okaże się że to rządowi trzeba dać a nie każdy to Biedroń żeby być z tego zadowolonym

Mnie nie potrzebna🙋‍♂️ 

Nie traktuj tamtego komentarza na poważnie 🙂 

Opublikowano
10 minut temu, mysza103 napisał:

Handlowców to akurat nie ma co żałować , w tamtym roku się nachapali do oporu to nic im się nie stanie , można jedynie żałować tych co się wychylili i zrobili zakupy w granicach 5 tys /tona , bo teraz za auto trzeba zapłacić ok 40tys mniej , ale z drugiej strony pewnie chcieli być sprytniejsi niż inni , a że wyszło jak wyszło to każdy ryzykuje , i jednen wychodzi na plus , a drugi na minus

Trochę znam zasady handlu nawozami .Przy cenach rzędu 4000  mało kto ze sprzedawców kupował - brali na skład ( płacą za nawóz w dzień jego sprzedaży po cenie dnia według wyceny dostawcy)  - a teraz wmawiają że ponoszą straty a co maja innego powiedzieć ? Że chapali i dalej będą chapać  kilka lat temu marża na nawozie cało samochodowe dostawy to 30 zł na tonie (przepisanie fv bez roboty ) w ciągu roku wzrosło 10cio krotnie 300zł na tonie a niekiedy więcej 

• Thanks 3
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
  • Dodaj nową pozycję...
v