Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
22 minuty temu, galan99 napisał:

Kto policzy ile zostanie na czysto z produkcji pszenicy z 1 ha , przy plonie 6 ton , w cenie pszenicy 1200 zł brutto na drugi rok ? .

Saletra przy cenie 350 zł i teraz ile na 1 ha 300 kg i 400 kg .

Dodać NPK 200 kg po cenie za 100 kg 400 zł .

Paliwo po cenie 7,30 za litr .

I tak dalej i dalej opryski wszelkie + kombajn .

6*1200=7200+dopłaty  900=8100

saletra 350kg/ha(3500zł/t)=1225

npk = 800zł

100l on (-akcyza)= 630zł

nasiona(150kg/ha)= ok 220zł z zaprawą

opryski 2x grzybówka 300zł/odchwaszczania 150zł/robak 30zł/skracanie 80zł=560zł

amortyzacja dla gospodarstwa o pow 50ha i średniej wartości 1mln maszyn/20lat = 1000000/20=50000/50ha= 1000zł/ha

oleje i inne rózne koszta około 300zł

4730

8100-4730=3365zł

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

Teraz na przykładzie gospodarstwo 100 ha mamy 200tys zysku i co za kupi. Dopłaty połowę mniejsze i inflacja a ceny maszyn usług,napraw itd. Będzie jak wszędzie im więcej zasobów i kapitału zaoszczędzonego przez lata teraz zaprocentuje...

Opublikowano
1 minutę temu, galan99 napisał:

Barwo w tym wyliczeniu , to całkiem bogaty rolnik i narzeka że za mało zarabia z 1 ha .

Za cały miesiąc pracownik tego nie zarobi na czysto 3365 zł .

Napraw np skrzynie biegów albo silnik w traktorze to się dowiesz ile są warte te pieniądze 

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

Naprawy nie interesują nikogo tylko zysk jaki jest .

Powiadają że małe gospodarstwo się nie opłaca .

Z tych wyliczeń bardzo się opłaca 12 ha pszenicy i już rok ma dochód na czysto , większy jak ten co pracuje i nie zarobi 4 tyś na rękę . Tylko już tak średnio 2,5 tyś bo tak zarabiają .

To nie są jeszcze duże koszta na nakłady .

Dodać pół roku wolnego rolnik ma , a do pracy trzeba zapierniczać co dnia .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
3 minuty temu, wojak1986 napisał:

Teraz na przykładzie gospodarstwo 100 ha mamy 200tys zysku i co za kupi. Dopłaty połowę mniejsze i inflacja a ceny maszyn usług,napraw itd. Będzie jak wszędzie im więcej zasobów i kapitału zaoszczędzonego przez lata teraz zaprocentuje...

normalnie czlowiek odklada na cos pare lat a teraz by ludzie chcieli w ciagu roku caly sprzet wymienic...

• Like 1
Opublikowano
49 minut temu, Dream1990 napisał:

Saletrzak 3200

Saletra 3600

Mocznik 4000

Kornkali 3200

kizeryt 2100

Saletrosan 3520

Polidap ok.4500

Gdzie po tyle saletrzak ?

Opublikowano (edytowane)

No tak im więcej ha tym lepiej ale jak dojść do tych 100ha jak dzierżawa to od tej sumy minus 2500zl a jak ktoś chce kupić to ma na głowie parę milionów długu od cała prawda o naszym zawodzie. Stres i nieprzespane noce bezcenne. 

Edytowane przez leniwy27
  • Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

Kto policzy ile zostanie na czysto z produkcji pszenicy z 1 ha , przy plonie 6 ton , w cenie pszenicy 1200 zł brutto na drugi rok ? .

nie wiedziałem że cała polska na pszenicy stoji 😜

Opublikowano (edytowane)

Ja jestem na ryczałcie, znajomy co sprzedaję nawóz mówi żeby przeczekać nowy rok. Że porty są zawalone nawozami.

Edytowane przez tomaszek83
Literówka
Opublikowano
galan99 napisał:

Barwo w tym wyliczeniu , to całkiem bogaty rolnik i narzeka że za mało zarabia z 1 ha .

Za cały miesiąc pracownik tego nie zarobi na czysto 3365 zł .

skąd jesteś ze pracownik nie zarobi 3.5 tys bo u nas beż problemu facet zarobi 4.5 tys przy normalnych godzinach pracy

Opublikowano
1 godzinę temu, skywalker89 napisał:

Za darmo bym nie wziął tego błota z Kambodży 😅

Czymś palić trzeba, mam zamówione w gminie1,5 tony , jeszcze nie dojechał

Opublikowano
20 minut temu, miwigos napisał:

Czymś palić trzeba, mam zamówione w gminie1,5 tony , jeszcze nie dojechał

W gminie jest Indonezyjski i nikt tego nie chce a w miejskiej też nie ma i kupiłem kazachstański po 2350 bo czymś trzeba palić.

Opublikowano
2 godziny temu, galan99 napisał:

Na drugi rok węgla będzie w h*j .

Nie będzie to węgiel nie wiadomego pochodzenia tylko stąd skąd był .

Może i będzie tylko w jakiej cenie? 🤔 Napewno nie będzie tańszy niż te 2tys zł za tonę 

2 godziny temu, tomaszek83 napisał:

Ja jestem na ryczałcie, znajomy co sprzedaję nawóz mówi żeby przeczekać nowy rok. Że porty są zawalone nawozami.

Mocznikiem?czy jeszcze czymś innym? 

Opublikowano
4 godziny temu, Tigon napisał:

6*1200=7200+dopłaty  900=8100

saletra 350kg/ha(3500zł/t)=1225

npk = 800zł

100l on (-akcyza)= 630zł

nasiona(150kg/ha)= ok 220zł z zaprawą

opryski 2x grzybówka 300zł/odchwaszczania 150zł/robak 30zł/skracanie 80zł=560zł

amortyzacja dla gospodarstwa o pow 50ha i średniej wartości 1mln maszyn/20lat = 1000000/20=50000/50ha= 1000zł/ha

oleje i inne rózne koszta około 300zł

4730

8100-4730=3365zł

Te wasze wyliczenia wyślijcie Heńkowi to pozwoli więcej wozić z Ukrainy .Jakby tak kalkulowali przedsiębiorcy to każda działalność żyć nie umierać sama amortyzacja ciągnika za używany lub nowy z dotacja to 30 tyś amortyzacji Na 50 100 ha każdy właściwie ma niekiedy kilka  a gdzie pozostałe graty zabudowania itd -wpierw trzeba usiąść pomyśleć co angażuje w uprawę a później pisać i liczyć -a gdzie ryzyko raz na 10 lat wtopa zawiniona czy też nie obojętne .Był taki przedmiot zarzadzanie i organizacja pracy tam tego uczyli tyle że prawie wszyscy mieli na ten przedmiot wywalone .Nawet nie wspominam o podatku gruntowym a to w większym gosp. też kupka kasy. Dajcie obrobić sobie kompleksowo jakiś kawałek pola odejmijcie 30%  (tyle przyjmuje się zysku z usług )i to jest koszt uprawy a do tego nawozy nasiona i cała reszta .Ja to podliczę też wiarygodnie będzie jeszcze 1/3 większy zysk np ( siew bezpośredni 400 zbiór 500 3 opryski po 150 w sumie i w koszcie paliwa na ciężką ziemię  mam wszystko za 1150 zł -papier wszystko przyjmie a realia trochę inne 

Opublikowano
12 minut temu, Andpol napisał:

W gminie jest Indonezyjski i nikt tego nie chce a w miejskiej też nie ma i kupiłem kazachstański po 2350 bo czymś trzeba palić.

A zboże zastępuje 1,5 tony węgla a niektórzy kombinują a w magazynie opał leży i cenowo też się opłaca ale sentymenty i przesądy 

Opublikowano

U mnie potrzeba 2,2 tony zoboża na tone dobrego węgla, smam zbożem jak mocno zimno to cięzko dogrzać

Opublikowano
8 minut temu, miwigos napisał:

U mnie potrzeba 2,2 tony zoboża na tone dobrego węgla, smam zbożem jak mocno zimno to cięzko dogrzać

Kolego w przeciwieństwie do węgla energia ze ziarna zbóż jest w miarę porównywalna 17- 19 MJ a węgiel ma rozrzut od 20MJ do cut ponad 30MJ (marcel) ale tego ostatniego ciężko opanować bo to węgiel typowo gazowy -więc skąd 2,2 t tak ziarno stęchłe zgniłe wilgotne to co innego .Ziarno trochę nasączyć przepracowanym olejem i pali się jak napalm a dymu 0 -prawie uzdrowisko ale trzeba dobrać do danego pieca żeby nie przesadzic z ilością 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v