Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

skoro już tak rozważacie o vacie to czy kupując maszynę dajmy na to za 130tys netto z środków własnych(oszczędności) to urzad skarbowy przyczepi się do tych "oszczędności"? Pytam bo od 1 listopada przeszedłem na vat i teraz nie wiem jak mam udokumentować swoje własne pieniądze

Opublikowano
4 godziny temu, miwigos napisał:

To za paliwo nie dają wam paragonu, gdzie Ty żyjesz , u nas wszyscy dają w każdym sklepie , za nie danie kara jest

Ilu jest takich ludzi, co mają diesla, podjeżdżają na stację inną niż markowa, leją za stówę i płacą przy dystrybutorze lub wejdą do budki, dadzą stówę i wychodzą. Im paragon czy fra nie potrzebna. Na koniec dnia jal się nazbiera wystawiana jest fra przez cepeeniarza na kuzyna vatowca, czy zaprzyjaźnionego rolnika i vacik do podziału.

Kolego @lolq1660 jak masz przychody to możesz spać spokojnie.

Opublikowano
16 minut temu, lolq1660 napisał:

skoro już tak rozważacie o vacie to czy kupując maszynę dajmy na to za 130tys netto z środków własnych(oszczędności) to urzad skarbowy przyczepi się do tych "oszczędności"? Pytam bo od 1 listopada przeszedłem na vat i teraz nie wiem jak mam udokumentować swoje własne pieniądze

A przeszedłeś tylko ze względu na te niecałe 30tys vat czy więcej inwestujesz?

Opublikowano

Kupował ktoś nawozy w firmie PolishAgro ? Przysyłają ojcu sms z propozycjami 3590 Mocznik import , saletra 3550 ilości całosamochodowe ale jak zapytałem o mniejsze ilości to też mogli by przywieź i nawet cena ta sama

Opublikowano
18 minut temu, lolq1660 napisał:

Jeśli te 130 tys miałeś na koncie i jest historia bankowa to nie masz co się martwić 

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, toooomaszewski napisał:

Karta jest uznawana w us jako gotówka. Nie ma na paragonie czy frze nr karty z której płacono, a każdy kto chce może zapłacić za moje paliwo.

Ja nie mówię o stacjach markowych typu orlen, shell itp.

Mylisz się.. jak płacisz karto to nikt nie wystawi z tej transakcji faktury na inną osobę.... US to widzi.... Tylko za gotówkę jest taki myk że wystawi fakturę komu innemu. 

Opublikowano
Agrest napisał:

16 minut temu, lolq1660 napisał:

A przeszedłeś tylko ze względu na te niecałe 30tys vat czy więcej inwestujesz?

kupiłem jeszcze ciągnik ale tu niestety z krechy. Co do kasy to część wpłaciłem na konto firmowe a część przelałem z konta osobistego

Opublikowano
30 minut temu, toooomaszewski napisał:

Ilu jest takich ludzi, co mają diesla, podjeżdżają na stację inną niż markowa, leją za stówę i płacą przy dystrybutorze lub wejdą do budki, dadzą stówę i wychodzą. Im paragon czy fra nie potrzebna. Na koniec dnia jal się nazbiera wystawiana jest fra przez cepeeniarza na kuzyna vatowca, czy zaprzyjaźnionego rolnika i vacik do podziału.

Kolego @lolq1660 jak masz przychody to możesz spać spokojnie.

Takich stacji  u nas nie ma żeby płacić przy dystrybutorze, zresztą wszędzie kierowca sam leje

Opublikowano
23 minuty temu, Bogdan_ja napisał:

Mylisz się.. jak płacisz karto to nikt nie wystawi z tej transakcji faktury na inną osobę.... US to widzi.... Tylko za gotówkę jest taki myk że wystawi fakturę komu innemu. 

No może i tak 😆 czyli jednak vacik troszkę uszczelniony.

Opublikowano

Coś na stacji paliw kiedyś gadałem to chyba się pozmieniało.

Paragonu nie podepną pod kogoś innego na koniec dnia bo faktura musi być wystawiona od razu do paragonu lub paragon imienny. Na Moya tak mi powiedzieli.

Opublikowano (edytowane)

No kolega kiedyś 5 razy stacyjkę w mf wymieniał. Ino mfa nie miał. 🤭A w olejach silnikowych to ciągniki kąpać by się mogły🤣. Akumulatory to już masakra, ale tandetę robili🤭

Edytowane przez Agrest
Opublikowano (edytowane)

@Agrest Sławku RSM26+S 3050/tona to dobra cena?🤔

Edytowane przez PRIMO
Opublikowano

krzyczcie głośniej to będzie lepiej !

12 minut temu, Bogdan_ja napisał:

na składach rolnych z paszami/czesciami  itp.... To kreco ostro😜

5 minut temu, Agrest napisał:

No kolega kiedyś 5 razy stacyjkę w mf wymieniał. Ino mfa nie miał. 🤭A w olejach silnikowych to ciągniki kopać by się mogły🤣. Akumulatory to już masakra, ślę tandetę robili🤭

Opublikowano
1 minutę temu, PRIMO napisał:

@Agrest Sławku RSM26+S 3050/tona to dobra cena?🤔

Ciulowa.  2890 zapłaciłem że 3 tyg temu.

Wstawiali tu już cenę chyba 2800

Opublikowano
1 godzinę temu, lolq1660 napisał:

Mogli by się przyczepić jak byś był młody , i rodzice przepisują ci gospodarstwo , a ty od razy kupujesz maszyny , a nic nie sprzedajesz , ale jeśli już gospodarzysz dłużej to przecież możesz mieć oszczędności , zresztą w banku masz białą księgę to lewe pieniądze tam ci nie wpłyną , tylko masz całą historie co , ile i za co , i US ma do tego wgląd

Opublikowano
1 minutę temu, rocknrollnik1 napisał:

krzyczcie głośniej to będzie lepiej !

Nie no bez przesady. Trzeba liczyć się z konsekwencjami. I kto głupi to na kontroli płynie.

Trzeba brać co swoje i po problemie

Opublikowano
2 minuty temu, Agrest napisał:

Ciulowa.  2890 zapłaciłem że 3 tyg temu.

Wstawiali tu już cenę chyba 2800

Dużo brałeś?

Opublikowano
8 minut temu, Bogdan_ja napisał:

Żeby chcieli uszczelnić to  zwrot dla vacika tylko  z przelewu albo z kaRty z jego konta.... I machloje z wystawianiem lewych faktur pozamiatane 

jak by waciki i ci co ich rozliczją  wiedzieli z czego mogą wat odliczać to by nie kombinowali

na gospodarstwie tak na prawdę nie ma wydatków nie związanych z gospodarstwem   , jest trochę takich które  można zaliczyć do trybu mieszanego   tylko różnie to interpretują i dlatego chłopki próbują kombinować

90 % rozlicza wat tylko  za nawóz maszyny  ,  olej napędowy  gumofilce  i to co sprzeda

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
  • Dodaj nową pozycję...
v