Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
17 minut temu, tommy66692 napisał:

Niektórzy to widzę dobrze z sąsiadami to nie żyją, jak nawet boją się zdjąć eternit z dachu 

A co mają do tego sąsiedzi jak wszystko zapisane . Fakt jak nikt nie zobaczy to jakiś czas się uda ale gdyby ktoś ze starostwa przyjechał po paru latach ?

Ale Masz trochę racji na wiosce się pokłucili sąsiad wyżej zrobił oczyszczalnie w stronę tego niżej to zgłosili i się zaczeło . Bo ten niżej zrobił daszek nad schodami to tamten zgłosił do starostwa . Mniejsza o nich inspektor ze starostwa jechał drogą a tam po drodze ktoś dach wymieniał na oborze ba całą konstrukcję to się zainteresował (kary może nie było ale problememy) , dalej stodoła szła ku upadkowi też się zainteresował tzn podpowiedział żeby zgłosić do rozbiórki i w końcu rozwalić . 

Ja tam wolę mieć porządek w papierach jak dach zmieniałem to też zgłosiłem fakt że tydzień przed zamiast miesiąc ale to kto to musi wiedzieć , to teraz mam zapisane blachę a nie eternit na dachu 

Opublikowano

I jak to wychodzi Ci kosztowo za metr ? Tzn ile ma kosztować ten nowy bo dopłata 40 zł /m 2 . Raz korzystałem z innego co płacili z utylizację eternitu z jakąś tam dopłatą , 

Jeden nie tak dawno zmieniałem to leży eternit do dziś na palecie... , na garażu mam ale grubsza robota bo konstrukcja cała do wymiany ... 

Opublikowano (edytowane)

Tam pisze ze rysunek wystarczy lub zdjęcie z geoportalu,po ce te faktyczne zdjęcia 

Ja już dawno złożyłem,a co powiat to inaczej bo na jednym wystarczyło wydrukować mapę z geoportalu i zaznaczyć budynek a na innym chcieli mapę z geodezji i zaznaczyć na tej mapie budynek i decyzja po dwóch dniach lub od razu wydawali bo je się skanuje do wniosku.

Co powiat to inaczej,a jak się wyśle to agencja przysyła SMS ze przyjęła i numer wniosku.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
38 minut temu, sebe1033 napisał:

I jak to wychodzi Ci kosztowo za metr ? Tzn ile ma kosztować ten nowy bo dopłata 40 zł /m 2 . Raz korzystałem z innego co płacili z utylizację eternitu z jakąś tam dopłatą , 

Jeden nie tak dawno zmieniałem to leży eternit do dziś na palecie... , na garażu mam ale grubsza robota bo konstrukcja cała do wymiany ... 

To 40zl na dzień dzisiejszy starczy na pokrycie nowe. Zobaczymy co będzie za pół roku. A eternit położyć na palecie, zgłosić do gminy i czekać. Kiedyś odbiorą. A jak ktoś ma niezgłoszone to najlepszy sposób na utylizację to wrzucić pod posadzkę gdzieś. My z ojcem tak zrobiliśmy. Na piachu rozłożyliśmy eternit. I potem zamknięta kabina i pojeździć traktorem. Super podkład pod posadzkę.

• Haha 1
Opublikowano
36 minut temu, migacz napisał:

To 40zl na dzień dzisiejszy starczy na pokrycie nowe. Zobaczymy co będzie za pół roku. A eternit położyć na palecie, zgłosić do gminy i czekać. Kiedyś odbiorą. A jak ktoś ma niezgłoszone to najlepszy sposób na utylizację to wrzucić pod posadzkę gdzieś. My z ojcem tak zrobiliśmy. Na piachu rozłożyliśmy eternit. I potem zamknięta kabina i pojeździć traktorem. Super podkład pod posadzkę.

A nawet zapomniałem że pewnie i pokrycie podrożało . To się nie biorę bo u mnie konstrukcja do zrobienia ... .

A nie Boisz się z tym eternitem że kiedyś się spytają gdzie jest ?  

Opublikowano
15 minut temu, migacz napisał:

Coś ty. Nie mam zgłoszonych wszystkich metrów eternitu. Tych na domu nie było. Jeszcze chyba któregoś garażu nie ma. Jakbym gdzieś łał posadzkę to się wrzuci.

Dziś gdzieś czytałem że ten azbest wychodzi na powietrze nawet po zabetonowaniu..

Opublikowano

Nie wyjdzie nic , ale jak  beton słaby i popęka to przez szczeliny spokojnie . 

Komuś dali pozwolenie w województwie to na polu sam betonowe sarkofagi robił na eternit .

Kiedyś włókna azbestu do tarcz sprzęgłowych dodawali i okładzin hamulcowych .

W mocarstwach do tej port azbest stosują jak ludzi mnogo . Czyli chiny , ruskie i niewiem jak teraz usa 

Opublikowano (edytowane)

Na sąsiedniej gminie ze 30lat temu sypali pod drogi wiejskie na wywyższenie to do dziś się jezdzi a na to asfalt. 

U mnie mocznik po 4360 bb

Sól potasowa 4600bb

Dap 5400bb

Edytowane przez rozal22
Opublikowano
38 minut temu, sebe1033 napisał:

Widać co starostwo to obyczaj czy uj wie .

U mnie podobno mają wykaz budynków z jakim są pokryciem dachowym  i z czego są ściany . 

Przecie już było spisywane przez , Gminę ze 2 razy jakie są budynki czym kryte , jakie są wymiary .

Opublikowano
27 minut temu, rozal22 napisał:

Dziś gdzieś czytałem że ten azbest wychodzi na powietrze nawet po zabetonowaniu..

Anglia cała w azbeście i tam nie panikują a tu mowa że po zabetonowaniu truje to jak oni tam jeszcze żyją jak azbest szedł wszędzie od posadzek po stropy by wilgoć nie szła.

Anglia cała w azbeście i tam nie panikują a tu mowa że po zabetonowaniu truje to jak oni tam jeszcze żyją jak azbest szedł wszędzie od posadzek po stropy by wilgoć nie szła.

Opublikowano

UE wczoraj nie zgodzila się na zniesienie ceł na nawozy azotowe cło  w zaleznosci od kierunku importu wynosi od 22 do 47 euro za tone . wiec te cła i tak nie mają raczej wpływu obecnie na import jak mocznik był po 1,3 tys zł to te 47 euro cos znaczyły ale teraz to ponizej 5 % ceny .

Opublikowano
8 godzin temu, galan99 napisał:

Przecie już było spisywane przez , Gminę ze 2 razy jakie są budynki czym kryte , jakie są wymiary .

I jeszcze stare dane z PZU, czym budynek pokryty. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v