Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To jak rzepak to zboże , to jak rozdzielić napisać , wszystko pszenica pomimo że jest rzepak ? .

65 % 

1 minutę temu, stach12 napisał:

file:///C:/Users/User/Downloads/Prezentacja_PS_WPR_3_listopada_2022.pdf

TO TYLKO NA TWYM kompie na dysku C .

Opublikowano
1 minutę temu, galan99 napisał:

To jak rzepak to zboże , to jak rozdzielić napisać , wszystko pszenica pomimo że jest rzepak ? .

65 % 

po wnioskiem  w ekoschemacie dobrostan zwierząt wystarczy dopisać że wnioskodawca  baran i dywersyfikacja spełniona hahah

• Haha 2
Opublikowano
Przed chwilą, stach12 napisał:

po wnioskiem  w ekoschemacie dobrostan zwierząt wystarczy dopisać że wnioskodawca  baran i dywersyfikacja spełniona hahah

twój pomysł na własny sukces?

Opublikowano
7 minut temu, Cheesburger napisał:

Przjedzie zglosic do doplat 9,5ha i nie brac udzialu w tym cyrku i zostawic niezgloszone 5,5? Z 

Szkoda kasy,niech ktoś z rodziny zrobi sobie numer gospodarstwa w agencji i ci złoży o dopłaty

Opublikowano
13 minut temu, lukasz1995 napisał:

Szkoda kasy,niech ktoś z rodziny zrobi sobie numer gospodarstwa w agencji i ci złoży o dopłaty

No no niby tak ale jak mam ugorowac i kombinowac po 5 ha czegos to zasieje sobie co mi pasuje i mam kase lepsza niz z doplaty. Bo tak moge nawet nie spelnic tych podstawowych kryteriow na cokilwiek. A z ekoschematow podchodzi mi tylko plan nawozenia, wymieszanie slomy z gleba wiec moze wogole minimalnej ilosci pkt nie osiagne.

Opublikowano

problemem będzie to że te ekoschematy wszyscy łykną i kasy będzie przez pół

te zalecenia odnośnie 3 roślin , zmianowania i przymusowego ugorowania kilku % są w 2023 zawieszone  [ nie trzeba ich spełnić ]

w następnym roku jak spełnicie wymagania do podstawowych dopłat to ekoschematy same się spełnią w większości  wystarczy x wpisać przy nim hahha i zamiast 100 zł 40 ,212 zł

Opublikowano

co sie samo spelni w wiekszosci? moglbys konkretnie? Bez hodowli to sie spelni przyoranie slomy i plan nawozenia. No i jak ktos bezorkowo robi to dodatkowo to.

szybko liczac to z 15ha ugorowac trzeba 0,6ha a mozna tam wyprodukowac z 2t rzepaku minus koszty to i taknpewnie zostanie z 3,5 tysia...

Opublikowano

jak tak to nocami wypatrują 5 tyś za magiczną susie, a tutaj dopłatami się gardzi bo toć to grosze 🤣

Opublikowano
9 minut temu, Cheesburger napisał:

co sie samo spelni w wiekszosci? moglbys konkretnie? Bez hodowli to sie spelni przyoranie slomy i plan nawozenia. No i jak ktos bezorkowo robi to dodatkowo to.

szybko liczac to z 15ha ugorowac trzeba 0,6ha a mozna tam wyprodukowac z 2t rzepaku minus koszty to i taknpewnie zostanie z 3,5 tysia...

ugór można zastąpić chyba poplonem

podaj mi nr działek tych 5 hektarów  to sobie wpisze do dopłat  , a  rzepak wyśle kurierem

• Haha 1
Opublikowano
57 minut temu, SawekBraczyk napisał:

Żeby każdej uprawy nie przekroczyć 65% ? 

Zboża nie więcej niż 65% areału, strączkowe obowiązkowe co najmniej 20% i trzecia roślina brakujące procenty. To w ramach ekoschematu

• Like 1
Opublikowano
40 minut temu, HF86 napisał:

jak tak to nocami wypatrują 5 tyś za magiczną susie, a tutaj dopłatami się gardzi bo toć to grosze 🤣

Napisalem gdzies ze gardze? Wlasnie chce dostac i najlepiej zrobic to racjonalnie zeby siac to co dochodowe i na co mam zbyt a jednoczesnie dostac doplaty. Wiesz co to nadinterpretacja?

Opublikowano (edytowane)

To ja się na to niepisze . Jak jeden rok mam wszystko u siebie pszenica posiane bo rzepak jest na innych kawałkach . Zawsze biorę te podstawowe i tak tez chyba zostanie . Chyba ze gdzieś Soję wcisnę i jakos się to podzieli . Ale bawić się znowu w kawałeczki małe . 

Edytowane przez SawekBraczyk
Opublikowano
51 minut temu, krilan06 napisał:

Zboża nie więcej niż 65% areału, strączkowe obowiązkowe co najmniej 20% i trzecia roślina brakujące procenty. To w ramach ekoschematu

Ten ekoschemat w wysokotowarowym gospodarstwie nie pasuje ,20% straczkowych to zabójstwo, chyba że na terenach gdzie soje sieją, nie u mnie, żeby dali za plan nawozowy, przyoranie słomy , uprawa bezorkowa , na wszystkie ha , to by był luksus , ale tak dobrze nie będzie

Opublikowano
11 minut temu, SawekBraczyk napisał:

To ja się na to niepisze . Jak jeden rok mam wszystko u siebie pszenica posiane bo rzepak jest na innych kawałkach . Zawsze biorę te podstawowe i tak tez chyba zostanie . Chyba ze gdzieś Soję wcisnę i jakos się to podzieli . Ale bawić się znowu w kawałeczki małe . 

tylko wlasnie do tych podstawowych tez trzeba 3 uprawy + ugorowanie tylko chyba bez motylkowych i mozesz pszenica + rzepak + kukurydza np i spelnia to dywersyfikacja 😐

Opublikowano
1 godzinę temu, ahten napisał:

haha, to jak ktos ma 100 % ozimin posiane, to jak ma je zrealizowac?

W przyszłym roku norma dot zmianowania i maksymalnej ilości 65% zbóż będzie zawieszona, tak samo wymóg obsiania na zimę 80% gruntów ornych. Przynajmniej tak czytałem, ale czy to będzie tak na 100% pewne to u nas nigdy nic nie wiadomo do samego końca. W każdym razie jeżeli te przepisy zostaną w tej formie to w przyszlym roku niezłe jaja się szykuja i to pod tytułem wyrownanie dopłat z krajami Europy Zachodniej jak było obiecane. 

Opublikowano
6 minut temu, SawekBraczyk napisał:

Pytanie czy to od 1ha czy od 10ha będzie , no właśnie a tak to cyrk będzie . To mogę zrobić rzepak , pszenica i Soja ? Ciekawe ? Kuku niechce uprawiać . 

Do 10 ha tak można na zmianę .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v