Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przyszło rozliczenie po niecałym tygodniu. Produkcja roslinna 4% straty a ogółem gosp jakos 2.5% więc mysle ze to wystarczy żeby złożyć wniosek o 5k :) i pytanie do ktorego %% oni sie beda odnosić z tych wyzej wymienionych?

Opublikowano
41 minut temu, migacz napisał:

ARiMR robi to ponoć od ręki. Tak mi powiedzieli.

Wczoraj założyłem profil zaufany i potwierdzałem w ARiMR, wszystko trwało mniej niż godzinę i w następną godzinę złożyłem wniosek o szacowanie strat. Także w parę godzin wszystko udało się ogarnąć 

Opublikowano
Karol06 napisał:

41 minut temu, migacz napisał:

ARiMR robi to ponoć od ręki. Tak mi powiedzieli.

Wczoraj założyłem profil zaufany i potwierdzałem w ARiMR, wszystko trwało mniej niż godzinę i w następną godzinę złożyłem wniosek o szacowanie strat. Także w parę godzin wszystko udało się ogarnąć 

a do tego całego suszowego trzeba mieć ubezpieczone uprawy?

Opublikowano
3 godziny temu, migacz napisał:

muszę jutro założyć normalnie profil zaufany i potwierdzić w jakimś urzędzie.

I zdążysz pan jeszcze z tym wszystkim 🤔

Opublikowano

Teraz przeglądam  wiadomości na temat tego wniosku i to jest pomoc dla rodzin zagrożonych utratą płynności finansowej.

Nie ma sensu się wygłupiać w moim przypadku (susza niby w maju wystąpiła) zwłaszcza że jest informacja o zastosowaniu współczynnika korygujcego po przekroczeniu 450mln zł.

90tys wniosków wyczerpuje tą pulę licząc po 5tys zł.

Ile mamy gospodarstw?

ponad milion? Patrzę to około 1,4mln. Aplikacja pewnie pokaże że ponad połowa kwalifikuje się na suszę zwłaszcza że chyba susza na terenach z większym rozdrobnieniem .

Niech tylko 250tys, czy nawet 150tys złoży wnioski i po zarobku.

a patrząc po zainteresowaniu na forum to nie zdziwię się jeżeli i 300tys łapę wyciągnie🤣

Opublikowano

Bo tak będzie , widać że się rzucili jak szczerbaty na suchary to 450 milionów kropla 😊

Opublikowano
2 minuty temu, Agrest napisał:

Teraz przeglądam  wiadomości na temat tego wniosku i to jest pomoc dla rodzin zagrożonych utratą płynności finansowej.

Nie ma sensu się wygłupiać w moim przypadku (susza niby w maju wystąpiła) zwłaszcza że jest informacja o zastosowaniu współczynnika korygujcego po przekroczeniu 450mln zł.

Ile mamy gospodarstw?

ponad milion? Patrzę to około 1,4mln. Aplikacja pewnie pokaże że ponad połowa kwalifikuje się na suszę zwłaszcza że chyba susza na terenach z większym rozdrobnieniem .

a patrząc po zainteresowaniu na forum to nie zdziwię się jeżeli i 300tys łapę wyciągnie🤣

też nie składam. 

jakiś sam sobie zwrot wymyślę 

by urzędnikom problemów nie stwarzać 😁

z resztą kogo wpiszę 1,3 osoby 😂

Opublikowano
9 minut temu, Agrest napisał:

Ile mamy gospodarstw?

a jak by przyznali 2 tys? nie warto?

Opublikowano

też mi jakoś tak głupio kłamać że bankructwo zagłada mi w oczy. 

może wiele nie mam, ale za swoje lepiej smakuje. 

jak naprawdę wyschnie to I się zgłoszę. 

Opublikowano (edytowane)

A złożyć trzeba. Choćbym i tysiąc dostał. Kiedyś do materiału siewnego zgubiłem fakturę. Znalazłem ją w ostatnim dniu po południu. Napisałem wniosek i jechałem 100km na całodobowa pocztę. I najlepsze że to dla 7 stówek było.

Edytowane przez migacz
Opublikowano
1 minutę temu, tommy66692 napisał:

Za nawóz też pisali na tym forum że będzie po 100 zł do hektara 

Ja pisałem że nie będzie korygującego bo to dało się łatwo wyliczyć. Zresztą tam trzeba było  w ciul kasy wyłożyć, a tego warunku znakomita większość fikcyjnych gospodarstw nie spełniała.

Teraz jest socjal, darmocha gdzie każdy dwuhektarowiec łapę wyciągnie po mimo że nawet nie wie gdzie ma działki zlokalizowane.

I cała parodia tego jest najlepsza - mając 1,5 ha dostajesz taką samą pomoc jak ktoś komu być może naprawdę wyschło kilkadziesiąt procent na kilkunastu czy kilkudziesięciu hektarach, gdzie zainwestował dziesiątki bądź setki tysięcy zł

Kolejna parodia to straty powyżej 1% kwalifikują do pomocy.

Powiedzieć że głupi to wymyślił to za mało.

6 minut temu, Pafnucy napisał:

no jak uważasz...

To historycznie najlepszy rok w mojej karierze. I podejrzewam , że wielu z Was również tak ma

5 minut temu, migacz napisał:

A złożyć trzeba. Choćbym i tysiąc dostał. Kiedyś do materiału siewnego zgubiłem fakturę. Znalazłem ją w ostatnim dniu po południu. Napisałem wniosek i jechałem 100km na całodobowa pocztę. I najlepsze że to dla 7 stówek było.

Dobrze że fotograf zdjęcia na drodze Ci nie zrobił;)

Opublikowano
16 minut temu, Agrest napisał:

Ile mamy gospodarstw?

Niechaj będzie i tak jak mówisz. Ale tak samo mędrkowaliście z nawozowym, że nie warto, że grosze będą, a tymczasem u mnie dali pełne stawki i wyszło połowę tego co wydałem na nawozy. Jak kto tam w swoim sumieniu woli. Ja się nauczyłem, że jak dają to brać, darmozjady dostają 5setki co msc za nic nie robienie to czemu ja mam nie brać jak się należy...

Zamiast 7.5t bym ukosił może 8.5t bo w maju przypaliło, zamiast 50t kartofli bym ukopał może 60t gdyby nie miesiąc bez kropli. Strata jest? Jest.🤪 

• Like 4
Opublikowano
2 minuty temu, Agrest napisał:

To historycznie najlepszy rok w mojej karierze. I podejrzewam , że wielu z Was również tak ma

za pierwszym razem nie złozyłem na suszowe, bo też podobnie pomyślałem. jak poczytałem kto składa, tak mi przeszło.

pieniądz to pieniądz. co szkodzi złożyć?

Opublikowano

to się kiedyś nazywało ryzyko zawodowe. 

teraz skoro jest siusiowe, to i plonowe powinni zarzadac jak posypie. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v