Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
GRZES1545 napisał:

2 godziny temu, galan99 napisał:

A ilu w h*ja zrobili i nakupili drogo ach ta sraczka .

A teraz to tak tanio🤔

54 minuty temu, pierzo napisał:

Koszty transportu ich trochę ograniczą

Trochę? Diesel ma przekroczyć 10zł za litr, energia też droga to wagonami tanio też nie będzie.

2 godziny temu, Uziu92 napisał:

ciekawe co z tą saletra co stoi na skaldzie po 5 tys

i jeszcze 2 tyg temu mnie namawiali żeby brać po tyle bo będzie drożej 🤦

Dobrze że nie kupiłeś.

i tak nie kupię Teraz bo w kazdym kącie zboże i maszyny upchane, po za tym ta cena nie jest do zaakceptowania dla mnie, wolałbym już kupić gnojowicę i lać beczka na wiosnę po polu. Niech sie tam ktoś opanuje, bo portfela z gumy nikt nie ma.

• Like 2
Opublikowano
Przed chwilą, Uziu92 napisał:

i tak nie kupię Teraz bo w kazdym kącie zboże i maszyny upchane, po za tym ta cena nie jest do zaakceptowania dla mnie, wolałbym już kupić gnojowicę i lać beczka na wiosnę po polu. Niech sie tam ktoś opanuje, bo portfela z gumy nikt nie ma.

A podkładu nie dajesz już?

Opublikowano
GRZES1545 napisał:

Przed chwilą, Uziu92 napisał:

A podkładu nie dajesz już?

w tym roku nie woziłem, bo stwierdzilem że taniej wyjdzie kupić nawóz, ale założyłem że tona npk nie będzie więcej kosztować jak 3 tys , a kosztowała 5 i rozwiozlem to co zostało mi z ubiegłego roku i resztę dokupiłem nawozu. Później jak cena wystrzeliła to już za późno było wozić bo zaraz zniwa były.

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, mysza103 napisał:

3700 to i tak drogo, patrząc na cenę gazu obecną to powinna cena być na chwilę obecną 2900-3100/tona , a jeszcze trzeba zaznaczyć że mają dostać dofinansowanie zakłady nawozowe , to wyjdzie na to że na nawozie zarobią raz , bo gaz staniał i bez dopłaty wychodzą na duży+ , a po drugie te rekompensaty co dostaną to będzie taki bonusik jeszcze dla nich . Z tymi dopłatami do fabryk to taką saletrę powinni sprzedawać po 2500 , 

Widzą że zboże ma cenę i nie puszczą po 2500 zł , tylko jest pytanie czy kupować teraz czy dalej czekać , prezes GA namawia że teraz bo jeśli zabraknie gazu lub zdrożeje to azotu nie będą robić albo będzie droższy , wychodzi na to że to loteria z zakupem nawozu .

Opublikowano
4 godziny temu, makowiaczek napisał:

Agrochemik Pułtusk 

Saletra bb 3860

Mocznik tylko worki 4820

A w piątek dzwonili z ofertą 4920 a że zapasy zrobiłem w maju (aby całą pulę dopłaty wykorzystać) to tylko pani poleciła się na przyszłość.

Opublikowano

wykorzystując  [całą pule dopłat  ] zakupionych w maju nawozów starcza na rozlewanie kropidłem RSM na całą powierzchnie gospodarstwa hahah

widzę że trwa wyścig  który janusz bardziej handlarzy wyjeba............ 

Opublikowano (edytowane)

Niemcy mają saletrę po 4200 ,przeliczając euro.Oby tylko po niedzieli nie dali nowego cennika z ceną większą i ludzie zaczną kupować bo jednak idzie do góry i jest kasa z zaliczek.

Edytowane przez marek1977
Opublikowano (edytowane)
21 godzin temu, 1902 napisał:

Ropa po 90 dolców,jak przed wojną ale na stacjach 8 zł a było 5 z tym , że zniknęło 15% vatu bo było by 9zł . I ktoś mi qurwa powie , że pisiory dają.

po drodze zdążyli jeszcze spier....    całą gospodarke ,   dolar po 5pln  , inflacja 17%......dlatego   teraz takie zawyżone 8, trzeba mieć na podwyżki dla emerytów i innych niemot co mają 2 lewe ręce 

Edytowane przez youn81
  • Like 1
Opublikowano
12 godzin temu, Uziu92 napisał:

w tym roku nie woziłem, bo stwierdzilem że taniej wyjdzie kupić nawóz, ale założyłem że tona npk nie będzie więcej kosztować jak 3 tys , a kosztowała 5 i rozwiozlem to co zostało mi z ubiegłego roku i resztę dokupiłem nawozu. Później jak cena wystrzeliła to już za późno było wozić bo zaraz zniwa były.

Podkład musi poleżeć żeby do rozwiezc? Świeżego nie można? 

Jakie przyjmujesz zawartości npk w 1 tonie? 

Opublikowano

ja wożę zima i wiosna ze względu że później przed żniwami muszę wszystko umyć na żniwa , można dać świeże, a zasobności to ja przyjmuje najniższe , są tu na forum nawet tego badania jak i w sieci , jak chcesz to sobie zerknij , z pamięci nie chce pisać. Towar szałowy nie jest jak pomiot od drobiu ale lepsze to jak nic

Opublikowano
Uziu92 napisał:

ja wożę zima i wiosna ze względu że później przed żniwami muszę wszystko umyć na żniwa , można dać świeże, a zasobności to ja przyjmuje najniższe , są tu na forum nawet tego badania jak i w sieci , jak chcesz to sobie zerknij , z pamięci nie chce pisać. Towar szałowy nie jest jak pomiot od drobiu ale lepsze to jak nic

w sadownictwie podkład jest bardzo lubiany. ponoć dobrze jest jak podkład poleży troche na pryźmie żeby się przepalił bo w świeżym towarze dużo jest soli i przy dużych dawkach 80-100t/ha widać na jabłonkach zachamowany wzrost

Opublikowano
4 godziny temu, youn81 napisał:

po drodze zdążyli jeszcze spier....    całą gospodarke ,   dolar po 5pln  , inflacja 17%......dlatego   teraz takie zawyżone 8, trzeba mieć na podwyżki dla emerytów i innych niemot co mają 2 lewe ręce 

Zapomniałeś dodać, że dzieki słabej złotówce jest droższe zboże...

Opublikowano
32 minuty temu, sylwek23111 napisał:

Zapomniałeś dodać, że dzieki słabej złotówce jest droższe zboże...

i droższa jego produkcja ,(ropa , nawozy śor, części do maszyn itp.)

Opublikowano
9 minut temu, toooomaszewski napisał:

No co za głupotki. Wytłumacz mi to jak Ty to rozumujesz 🙂

12 minut temu, youn81 napisał:

i droższa jego produkcja ,(ropa , nawozy śor, części do maszyn itp.)

Zaleznosc jest prosta teoretycznie a według analityków idealny kurs to 4,2 -4,3 zł za euro . Celowo napisałem teoretycznie ale mniej wiecej dla polskiego zwykłego rolnika jest wysoki kurs euro na plus z tym żę zaleznośc jest na co potem wydaje zarobione pieniadze 

Opublikowano
3 minuty temu, sylwek23111 napisał:

Prosta sprawa tygrysku. Jeżeli kukurydza jest po 300 euro/t to gdyby euro kosztowało 3zł to by za tonę wyszło 900zł, a tak to przy 4.8zł za 1 euro wychodzi 1440/t.

nie wytłumaczysz tego elektoratowi 🤭

z resztą euro w hitlerowni dalej podobno 3 zł 🤣

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v