Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanko, odrobine odbiega od tematu.

Czy obowiązek trzech upraw powyzej 10 ha trzeba juz uwzglednic w tych zasiewach skoro ma byc od 2023?

Czy sieje trzy uprawy w 2023 czyli od nastepnego sezonu?

Opublikowano

Chwilowo może będzie drożej.

Długofalowo myślę że nie.

Każdy niech analizuje swoją sytuację.

Wysokie ceny płodów na dłuższą metę będą nieakceptowalne. 

Przyjdzie taki rok że przy mega kosztach trzeba będzie naprawdę dużo dołożyć. Potem pewnie nastąpi stabilizacja 

Trzeba przemyśleć czy za wszelką cenę dążyć do osiągnięcia wysokiego plonu czy jednak odpuścić i uprawiać dopłaty, zwłaszcza na słabych glebach.

Niestety, ale rolnik utrzymujący się tylko z pracy na roli może nie przetrwać tego okresu względem dwuzawodowca. Zwłaszcza rolnik dysponujący słabymi gruntami.

Opublikowano (edytowane)

Już widać że za zboże niechcą się podnosić a kupować drogie nawozy to nie lepiej kupić sobie jakąś maszynę czy jakiś fajny samochód.

A robić aby robić i nic z tego nie mieć.Bo kupisz nawuz za 5kafli a zboże sprzedasz za tysiac.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano (edytowane)

Brzmi jak interes stulecia. Czysty zysk. Pamiętać trzeba jednak, że sprzedać można raz. A co dalej?

Edit:

Co dostanie następne pokolenie? Starego zdezelowanego jeepa?

Edytowane przez alandil
  • Like 2
Opublikowano

Dokładnie.

Sprzedajesz 3ha, kupujesz auto. Zmniejszasz dochód o te ha ,a zwiększasz wydatki na utrzymanie drogiego auta... Czyli tracisz podwójnie

Opublikowano
44 minuty temu, Marcin133 napisał:

A to jak trzeba podawać może źle to robię?😀

Jak kuku dostaje przed zima pod pług ładnie i wiosna ładnie dostanie pod talerzówkę to myślisz ze trzeba jej sypac jeszcze mase nawozów mineralnych? Kuku to chyba jedyna roślina która nawet w wiosennej orce potrafi pociągnąć mase z obornika. 

47 minut temu, 6465 napisał:

U mnie obornika nie ma, a te drogie nawozy walić to lepiej sprzedam 3ha koło szosy i sobie jeppa kupię.

Zakup auto to najgorsza inwestycja, niechybną ze jakaś limitowana edycja np 100 aut jakiegoś Ferrari.

Opublikowano
49 minut temu, 6465 napisał:

U mnie obornika nie ma, a te drogie nawozy walić to lepiej sprzedam 3ha koło szosy i sobie jeppa kupię.

Ja tam bym z tych 3 ha wolał zarobić na jeepa 🤭 

Ostatnio z człowiekiem gadałem, handlarz maszyn-rolnik. I tak gadamy, doszliśmy do wniosku, że mamy tyle maszyn, możliwości, kosy nie trza trzymać, a jednak leniwi jesteśmy, nie chce się jakoś. Patrzymy na tych infuencerów jak to im lekko się żyje, i też byśmy tak chcieli. Dziennie dostajemy do głowy tyle wiadomości, prawdziwych i fejków, ile nasi dziadkowie przez pół roku.

Aczkolwiek mam zasadę, że tą ziemię co ja kupiłem osobiście, to może w krytycznej sytuacji bym sprzedał, ale tego co dostałem, never, ktoś sobie na tym żyły kiedyś ostro wypruwał.

Przypomniał mi się filmik z wiosny, jak bardowsky z żoną tak bardzo pomagał teściowi działkę sprzedawać, tak ich paliło, chyba jakieś wiano, chałupe trza wykańczać, i teścia od razu. 😅

• Thanks 2
Opublikowano
krilan06 napisał:

Znajomy w zeszłym roku nie kupił nawozu bo stwierdził że samochód kupił i zboże urośnie na samym oborniku. Pszenżyto sypało u niego ok 2t/ha, także super interes zrobił 

Kolego wioskę obok bez nawożenia pk zrobił jęczmień na 7,1tony i pszenzyto 6.8 tony na III i IV klasie z tym że rok w rok po 300 polifoski 6 szło,ziemia w dobrej kulturze.

Opublikowano

Bez pk, ale azot dawał. Jeżeli miał wysokie zawartości składników to ziemia nawet nie odczuła braku nawożenia fosforem i potasem. A mój znajomy zero azotu dał, zboże herbicydem opryskał dopiero na wiosnę, miotła wszystko zagłuszyła i dodatkowo grzyb wszedł bo też odpuścił fungi. A na koniec opryskał glifo i po 7 dniach zebrał także niezły apacz

Opublikowano
krilan06 napisał:

Bez pk, ale azot dawał. Jeżeli miał wysokie zawartości składników to ziemia nawet nie odczuła braku nawożenia fosforem i potasem. A mój znajomy zero azotu dał, zboże herbicydem opryskał dopiero na wiosnę, miotła wszystko zagłuszyła i dodatkowo grzyb wszedł bo też odpuścił fungi. A na koniec opryskał glifo i po 7 dniach zebrał także niezły apacz

Bez azotu to inny temat

Opublikowano
22 minuty temu, krilan06 napisał:

On juz leciał po bandzie, bo odpuścił wszytko a na koniec liczył na cud….

Opublikowano
1 godzinę temu, toooomaszewski napisał:

Ja tam bym z tych 3 ha wolał zarobić na jeepa 🤭 

Ostatnio z człowiekiem gadałem, handlarz maszyn-rolnik. I tak gadamy, doszliśmy do wniosku, że mamy tyle maszyn, możliwości, kosy nie trza trzymać, a jednak leniwi jesteśmy, nie chce się jakoś. Patrzymy na tych infuencerów jak to im lekko się żyje, i też byśmy tak chcieli. Dziennie dostajemy do głowy tyle wiadomości, prawdziwych i fejków, ile nasi dziadkowie przez pół roku.

Aczkolwiek mam zasadę, że tą ziemię co ja kupiłem osobiście, to może w krytycznej sytuacji bym sprzedał, ale tego co dostałem, never, ktoś sobie na tym żyły kiedyś ostro wypruwał.

Przypomniał mi się filmik z wiosny, jak bardowsky z żoną tak bardzo pomagał teściowi działkę sprzedawać, tak ich paliło, chyba jakieś wiano, chałupe trza wykańczać, i teścia od razu. 😅

Co się komu wtrącać do życia. Każdy robi jak chce i jak potrafi. Oni uznali że tak jest stosownie to tak jest i już. Nam nic do tego. 

A z pozostałą częścią wypowiedzi się zgadzam, co dostałem to nie sprzedam. Dziadek choć biedny chłop był to honorowy, nigdy takiego człowieka już nie spotkam niestety...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v