Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
36 minut temu, PAN88 napisał:

Jesteś tego pewien?

Bo ja wiem jedno prorocy co ziemniaki jedzą to gówno wiedzą 🤣🤣

Nie trzeba być prorokiem żeby przewidzieć co będzie w zimie  a w zasadzie już się dzieje..... Skąd mają się wziąść te nawozy?  Jak mają być tanio produkowane i czy wogole produkowane przy tych realiach rynku?  Łudzicie się że dziadek Bidet przyśle wam te nawozy??  To tak samo realne  jak ten kolumbijski węgiel..... 

Opublikowano
58 minut temu, Agrest napisał:

Czy cena rzepaku jest zadowalająca to bym nie powiedział.

Sam nie uprawiam, ale 2600-2800, bo o takich cenach słyszę , to przy tych kosztach wydaje się że trochę słabo

Przy tej cenie to do d*py całkowicie rzepak.

Opublikowano

U mnie sporo ludzi zaczęło magazynować rzepak, czekając na cenę. Naprawdę nieciekawa sytuacja. I weź tu bądź mądry w tych chorych czasach... Ja tam nie miałem żadnego kontraktu, ale miałem fuksa ze sprzedałem jak było ponad 3300 brutto. Wogole przy tych kosztach, azotolubny rzepak to twardy orzech do zgryzienia.  Tylko, ze jakiś płodozmian trzeba robić. 

Opublikowano
"wojna" będzie trwała latami. Nie sądzę aby do wiosny znieśli embargo
Marl napisał:

Zobaczymy jak będzie z cena mokrej kukurydzy.

Na farmerze lub TPR pisali ze mokra qq kosztuje 750zl plus VAT

Opublikowano

Kuźwa saletra 4300 , to prawie cztery tony psiego żyta trzeba sprzedać 🙆‍♂️

Opublikowano (edytowane)
47 minut temu, Dziad932 napisał:

Kuźwa saletra 4300 , to prawie cztery tony psiego żyta trzeba sprzedać 🙆‍♂️

Ale tony saletry na ha przecież nie dajesz.  Lepiej jak żyto było po 500 i nawozy tańsze?  Nie. 

Też kupuje nawozy,  ale ile można płakać.  Sprzedaj zboże po 500 a ja Ci zafunduje te 200kg saletry... 

Edytowane przez Nintendo
Opublikowano

iluzja... opłacalnośc podobna albo i mniejsza.. przewala się tylko wiecej papieru, a wszystko droższe, itd... jak byle popizdówki  80KM ciągniki ceny z kosmosu,

czym tu robić, jak żyć ?

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, Nintendo napisał:

Ale tony saletry na ha przecież nie dajesz.  Lepiej jak żyto było po 500 i nawozy tańsze?  No nie wiem... 

Kiedy taka cena była za żyto to i saletra po 1000zł . Obecnie srednio koszty x 4 a zboża średnio x2, to w kieszeni więcej Ci się zostaje czy mniej?

W tv trąbili dziś że peletu brakuje bo i nie ma z czego zrobić, drewno w różnej postaci wywożą do Azji, ludzie już panikują bo pozmieniali piece...surowiec ponad 3 tyś I braki. Zima będzie ciekawa w tym roku...covida już szykują to i na ulicę ludzie będą bali się wyjść. 

Okolice Olsztyna gospodarstwa zatrudniają ochroniarzy bo z pul kradną ziemniaki cebulę itp.🙆‍♂️

Opublikowano
9 minut temu, Nintendo napisał:

Ale tony saletry na ha przecież nie dajesz.  Lepiej jak żyto było po 500 i nawozy tańsze?  Nie. 

Też kupuje nawozy,  ale ile można płakać.  Sprzedaj zboże po 500 a ja Ci zafunduje te 200kg saletry... 

No chyba to jest logiczne że tony nawozu nie wysiejesz na hektar ale chodzi o to że kiedyś jeśli na czysto zostało z hektara np 2 tyś to kupiłeś za to dwie tony saletry, a teraz żeby kupić tą samą ilość musi zostać na czysto ponad 8 tyś 

• Like 2
Opublikowano
11 minut temu, Nintendo napisał:

Zgadza się że tony saletry nikt raczej nie daje , ale saletra + NPK + jakiś siarczan magnezu  gdzie razem będzie tona , to myślę że masa ludzi daje tonę  takiego mixu na ha , a przynajmniej dawało , u mnie takie ilości właśnie szły , nawet tona+

• Like 3
Opublikowano
2 godziny temu, youn81 napisał:

Nie trzeba być prorokiem żeby przewidzieć co będzie w zimie  a w zasadzie już się dzieje..... Skąd mają się wziąść te nawozy?  Jak mają być tanio produkowane i czy wogole produkowane przy tych realiach rynku?  Łudzicie się że dziadek Bidet przyśle wam te nawozy??  To tak samo realne  jak ten kolumbijski węgiel..... 

U mnie nawóz się robi🤣🤣.

Ojcu 15 opasów kupiłem do chowu oraz na każdym swoim polu poplon owies+rzodkiew + łubin lub gryka

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, GRZES1545 napisał:

Kiedy taka cena była za żyto to i saletra po 1000zł . Obecnie srednio koszty x 4 a zboża średnio x2, to w kieszeni więcej Ci się zostaje czy mniej?

W tv trąbili dziś że peletu brakuje bo i nie ma z czego zrobić, drewno w różnej postaci wywożą do Azji, ludzie już panikują bo pozmieniali piece...surowiec ponad 3 tyś I braki. Zima będzie ciekawa w tym roku...covida już szykują to i na ulicę ludzie będą bali się wyjść. 

Okolice Olsztyna gospodarstwa zatrudniają ochroniarzy bo z pul kradną ziemniaki cebulę itp.🙆‍♂️

Podaj mi ile nawozu wysiales i jakie plony zebrałeś to Ci łatwo policzę kiedy więcej zostanie.  

Przy życie za 500zl to nawet przy minimalnych kosztach zostanie niewiele.  Więc gorzej być nie mogło. 

Dwa lata temu po 500zl dokupywałem jęczmień na wlasne potrzeby.  I przy takiej cenie to się wcale nie opłacało samemu siać...  Szkoda czasu.  Placzecie,  ale nikt by nie chciał wrócić do czasów taniego nawozu i zboża za 500

6ton jeczmienia x500zl = 3000zl. Minus nawóz 1000, paliwo 500, koszenie 350.  Zostaje 1150

Obecnie 6ton jeczmienia x1400 = 8400. Nawóz 4000, paliwo 650, koszenie 450 -zostaje 3300

Oczywiście nawóz jest za drogi,  ale i tak wychodzi lepiej niż było. Poza tym,  teraz zbieramy plony z nawozow zeszło rocznych.  Za mocznik płaciłem 3700 a saletra 2800, NPK też coś koło 2800. I jeszcze wpadlo 500zl dopłat do ha. 

Sąsiad tylko przypruszyl nawozem a kilka ton z ha i tak wpadło przy niewielkich kosztach. 

Edytowane przez Nintendo
Opublikowano

Właśnie czemu bierzecie ceny z teraz. Ja podpisałem po 3550zl netto resztę sprzedałem to 3200 3100 i 3050 netto. Przy plonach 4tony jest ok finansowo myślę że lepiej jak rok temu. Też żałuję bo mogłem jeszcze podpisać po 3950netto ale się bałem o plony że tyle się nie zbierze a tu zaskoczenie w sierpniu o 4t przodu mam było by 3t i też dobrze by było ta tona to taki bonisik na inwestycej. Wiadomo życie prąd poszło do góry ale widzę że niektórzy to w rok milionerem by chcieli zostać. Nawóz kupuje tylko na 1 dawkę bo rzepak musi dostać na początku marca jak amen w pacierzu w tym roku sąsiedzi co zwlekali bo czekało na pogote nie za bardzo to wyszło. A z resztą czekam jakie kontrakty będą na przyszły rok i się zrobi nawożenie. Bo równie dobrze pszenica może byc po 800. A pewności zbiorów nie ma. 

Opublikowano

z ziarka nigdy kokosów nie było i nie będzie. 

jak ktoś chciał na tym zarobić więcej to musiał to w cokolwiek przerobić. 

Opublikowano
GRZES1545 napisał:

Zima będzie ciekawa w tym roku...covida już szykują to i na ulicę ludzie będą bali się wyjść

Już nie przejdzie... 😆

HF86 napisał:

z ziarka nigdy kokosów nie było i nie będzie. 

jak ktoś chciał na tym zarobić więcej to musiał to w cokolwiek przerobić. 

Gd ktoś ma własny kombajn plus pole w dużych ilości to jeszcze się jakoś opłaci... 😏

Opublikowano

Z rodziny pracuje w przedszkolu to dostali już rozporządzenia że mogą w zimę robić zdalne ze względu na wysokie koszty opalania i wysokich kosztów prądu żeby zredukować zapotrzebowanie. Nie jest jasno napisane kto taką decyzję podejmuje. Dokręca nam śrubę że hej. 

Opublikowano
7 godzin temu, krilan06 napisał:

No chyba to jest logiczne że tony nawozu nie wysiejesz na hektar ale chodzi o to że kiedyś jeśli na czysto zostało z hektara np 2 tyś to kupiłeś za to dwie tony saletry, a teraz żeby kupić tą samą ilość musi zostać na czysto ponad 8 tyś 

dokładnie teraz z dochodu z jednego ha nie kupi tyle nawozów co kiedyś 

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Nintendo napisał:

6ton jeczmienia x500zl = 3000zl. Minus nawóz 1000, paliwo 500, koszenie 350.  Zostaje 1150

Obecnie 6ton jeczmienia x1400 = 8400. Nawóz 4000, paliwo 650, koszenie 450 -zostaje 3300

Ile kupisz na wozów teraz za 3300 a ile wtedy...

Ile kosztuje teraz przyczepa, ciągnik, a ile wtedy...

Edytowane przez GABBER85
  • Like 1
Opublikowano

Nie ma co narzekać, skoro nawet ukrowski minister głośno mówi że żyje nam się lepiej...

Ot czasy...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v