Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 godzin temu, Zdzinio napisał:

Ja się też poddałem i zamówiłem azoty na przyszły sezon, po prostu zgłupiałem i nie wiem co robić. Gaz do suszarni zamówiony dwa tygodnie temu i cisza.

Po ile Ci zaoferowali gaz?

Opublikowano
1 godzinę temu, youn81 napisał:

żadnej dopłaty do nawozów już nie będzie, powiedzą że cena nawozu jest adekwatna do ceny płodów  rolnych i że kto dobrze gospodarzy ma rentowność wyższą .....Ci co maja paść padną  , zostaną tylko rentowni producenci  i reforma     restrukturyzacji gospodarstw rolnych będzie załatwiona ...

Pozwolę się nie zgodzić. Rentownych gospodarstw mamy ok. 300000. Czyli pozostały 1milion do upadku, połowa do gopsu. Ten numer za dużo będzie kosztował i nie przejdzie.

Opublikowano
1 minutę temu, jacek1296 napisał:

Pozwolę się nie zgodzić. Rentownych gospodarstw mamy ok. 300000. Czyli pozostały 1milion do upadku, połowa do gopsu. Ten numer za dużo będzie kosztował i nie przejdzie.

ten pozostały milion to jest fikcja nie gospodarstwa rolne często właściciel jest na garnuszku Państwa lub  jest "ekologiem" i pracuje na etacie  a gospodarstwo to tylko mechanizm do wyciągania dopłat

Opublikowano

ten milion rolników i tak nie składał wniosków o dopłaty do nawozów  a więc   rząd i tak o nich nie myśli w tym zakresie , moim zdaniem w ciągu kilku lat nastąpi rozkład tego planktonu ,   system dopłat uzależniony od skali produkcji  wyeliminuje   darmozjadów

Opublikowano
3 minuty temu, Karol6130 napisał:

Zamówiony saletrzak po 3200

Saletra 3400

Już dziś Saletra 3700

Czy będzie dwójka z przodu i z tąd te zagrywki że jest ale cena nie znana

raczej 4 z przodu

Opublikowano
3 minuty temu, Krzak napisał:

prędzej ty zawiniesz biznes jak ten "plankton"

nie grozi mi zwijanie biznesu , a plankton powoli u mnie na wiosce się zawija......

Opublikowano
youn81 napisał:

3 minuty temu, Krzak napisał:

prędzej ty zawiniesz biznes jak ten "plankton"

nie grozi mi zwijanie biznesu , a plankton powoli u mnie na wiosce się zawija......

Bo nie chcą robić a raczej nie ma komu. Zobaczymy jak nie będzie dopłat co wielkoobszarowcy zrobią jak kredytów nabrane. Pycha kroczy przed upadkiem . Plankton jak ich nazywasz może dzisiaj zakończyć gospidarzyc a jutro może zacząć jak kto był mądry i nie przeinwestowal przez kredyty

Opublikowano
26 minut temu, youn81 napisał:

Tu bardziej chodzi o charakter a raczej jego brak. Naród przyzwyczajony do rozdawnictwa nie chcę sam w nic inwestować i ryzykować...

Opublikowano
4 minuty temu, Krzak napisał:

Bo nie chcą robić a raczej nie ma komu. Zobaczymy jak nie będzie dopłat co wielkoobszarowcy zrobią jak kredytów nabrane. Pycha kroczy przed upadkiem . Plankton jak ich nazywasz może dzisiaj zakończyć gospidarzyc a jutro może zacząć jak kto był mądry i nie przeinwestowal przez kredyty

zapytaj wielkoobszarowca co sadzi o dopłatach......

Opublikowano
1 godzinę temu, miwigos napisał:

IM SIĘ OPŁACA TOBIE NIE , COŚ NIE TAK

Czy ja powiedziałem, że się nie opłaca? Po prostu mam dosyć szarpania się z tym systemem. 

Opublikowano
23 minuty temu, Krzak napisał:

Nie jestem obszarowcem, ale pokaż gdzie można podpisać wniosek o likwidację dopłat w całej unii, to podpisuję pierwszy.

• Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, youn81 napisał:

ten milion rolników i tak nie składał wniosków o dopłaty do nawozów  a więc   rząd i tak o nich nie myśli w tym zakresie , moim zdaniem w ciągu kilku lat nastąpi rozkład tego planktonu ,   system dopłat uzależniony od skali produkcji  wyeliminuje   darmozjadów

póki co system dopłat promuje darmozjadów haha  dopłaty do nawozów do 50 ha ,  rolnik ryczałtowiec  np.

21 minut temu, jacek1296 napisał:

Nie jestem obszarowcem, ale pokaż gdzie można podpisać wniosek o likwidację dopłat w całej unii, to podpisuję pierwszy.

i myślisz że jak bez dopłat produkcja będzie bardziej opłacalna to  będziesz dzierżawił za browara  ??????????? zabulisz 1000 albo ciebie z pola wypierdol... haha

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
  • Dodaj nową pozycję...
v