Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ok dasz 400 kg saletry na hektar z nadzieją na 3 tony, jak dołożysz 150 kg saletry czyli około 450zł do tego hektara to masz pełne nawożenie i możesz pomarzyć o 4 tonach a te 450zł to około 150kg rzepaku, pomyśl policz, wiadoma sprawa że 150kg saletry jak musisz wysypać to razy 20 ha to robi kasę ale jest duże prawdopodobieństwo że odzyskasz te pieniążki co najmniej podwójnie. 

Opublikowano

Parę lat uprawiam rzepak, i nigdy nie było tak że jak się celowało w 4 i wyżej to tak wychodzilo.. więcej azotu = więcej opryskow fungi.. 

Ja widzę że ze 2lata trzeba spróbować przedziadowac, żeby wyciągnąć jakieś zyski bez większych nakładów.. 

Opublikowano
1 godzinę temu, gustaww napisał:

Ok dasz 400 kg saletry na hektar z nadzieją na 3 tony, jak dołożysz 150 kg saletry czyli około 450zł do tego hektara to masz pełne nawożenie i możesz pomarzyć o 4 tonach a te 450zł to około 150kg rzepaku, pomyśl policz, wiadoma sprawa że 150kg saletry jak musisz wysypać to razy 20 ha to robi kasę ale jest duże prawdopodobieństwo że odzyskasz te pieniążki co najmniej podwójnie. 

U mnie rzepak na ok.180kgN , kuzyn kupował już rsm32 drogo 2800 ,i uciął dawki stosując 300 litrów rsm czyli 126kgN (sam mu ten rsm rozlewałem , bo dopiero w chodzi w rsm ) i pózniej jeszcze w odżywce dał 10 kgN . Nawożenie przedsiewne identyczne jak u mnie , odmiana rzepaku ta sama DK EXCITED , i jak na tą chwilę to oba rzepaki wizualnie wyglądają identycznie , zobaczymy jak będą sypać 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, skywalker89 napisał:

Cały czas mam na myśli zaniechanie pk przy przyzwoitych zawartościach, nie rezygnując całkowicie z azotu.. myślę o 300- max 400kg saletry.

Odnośnie chwastow.. w tym roku miałem tak coś posiane i na wiosnę mało co było, więc albo oprysk na wiosnę z naciskiem na przytulie- bo przy dobrej obasadzie tej mieszanki rzepakowej to innych chwastow praktycznie nie puści, albo wrócić do starych metod i bawić się w bronowanie?

Wiem, bo 3 lata temu na 4klasie miałem takie dziadostwo, miejscami więcej samosiewów pszenicy jak rzepaku, bylem pewny że będzie z 2t a oddał srednio ponad 3t..

Nie wiem o co chodzi z tym Parczewem, wybacz 🙂 ale chętnie też bym się pośmiał?

Chcesz odchwaszczac czy poprawiać na wiosnę od przytuli to szkoda gadać jeśli tu szukasz oszczędności nie wygrasz. 

Ty a kto ci pojedzie kosić te rumiany i chabry? Chyba ze będziesz desykac za 200zl - teraz policz i opłacalna oszczędność na twoim odchwaszczaniu. 

Edytowane przez Tomek90
Opublikowano

W tym roku u każdego wyliczenia kosztów będą inne bo każdy kupował w innym terminie. Niektórzy saletrę kupili po 1tys inni po 4tys. Tak samo PK czy pestycydy, też w zeszłym roku kupiłem wszystko na ten sezon i to był strzał w 10, więc nie bądźcie zdziwieni jak u jednego koszty to 3 tys a u innego 6tys.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
4 godziny temu, skywalker89 napisał:

Wiem, bo 3 lata temu na 4klasie miałem takie dziadostwo, miejscami więcej samosiewów pszenicy jak rzepaku, bylem pewny że będzie z 2t a oddał srednio ponad 3t..

Razem z pszenicą?

4 godziny temu, skywalker89 napisał:

Nie wiem o co chodzi z tym Parczewem, wybacz 🙂 ale chętnie też bym się pośmiał?

Pooglądaj Gra o Plon na yutubie to się dowiesz i pośmiejesz, te z przed roku, dwóch

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Tomek90 napisał:

Chcesz odchwaszczac czy poprawiać na wiosnę od przytuli to szkoda gadać jeśli tu szukasz oszczędności nie wygrasz. 

Ty a kto ci pojedzie kosić te rumiany i chabry? Chyba ze będziesz desykac za 200zl - teraz policz i opłacalna oszczędność na twoim odchwaszczaniu. 

Nie pryskalem na jesieni, na wiosnę opryskalem majorem z czymś tam, i od miedz gdzie myślałem że mimo wszystko przytulia wyjdzie bo była największa to póki co jej nie widać, bo do tej pory już by wylazla na wierzch, poza tym czysty rzepak. Wiem że ciężko uwierzyć w coś innego co od lat wklepują nam doradcy...

1 godzinę temu, jacek1296 napisał:

Tak jak twoje pierdolamento w burakach.

To że ludzie mają gumowe dochody z upraw to każdy wie, a w buraku widzę że większość lubi zaklinać rzeczywistość, ich sprawa. No i sprawa cukrowni, bo werbkowice to chyba największe kanty robią w ostatnich latach i w okolicy myślę że każdy trzeźwo myślący myśli podobnie. Jak dla mnie to tak jak mówiłem 300zl/t+1t nawozu (skoro to taka za***ista grupa spożywcza czy jaki uj) albo 500zl/t i mogę parę ha poświęcić..

37 minut temu, witejus napisał:

Razem z pszenicą?

Pooglądaj Gra o Plon na yutubie to się dowiesz i pośmiejesz, te z przed roku, dwóch

Nie mam czasu na hektar wiedzy, a co mówić o innych pierdolomentach czy bardowskich jakich... 

Właśnie bez pszenicy bo na skupie przed sprzedażą poszło na czyszczenie to wbrew pozorom tak dużo jej nie bo, chociaż przed koszeniem zastanwialem się co lepiej wykosić...🤣

Edytowane przez skywalker89
Opublikowano

300 zł tona buraków, u nas by posiali niektórzy połowe pól, za sam burak pszeszło 20 tysi

Opublikowano
1 godzinę temu, miwigos napisał:

300 zł tona buraków, u nas by posiali niektórzy połowe pól, za sam burak pszeszło 20 tysi

Właśnie o tym mówię.. 20k brutto, zobaczysz za rok na jesieni jakie będą koszty ostateczne, dowalą za kopanie, za odbiór (jeśli paliwa pójdą w dobre dwucyfrowe ceny, i kto będzie mówił że 20zl/l nie jest możliwy to pewnie też myślał że nie możliwe żeby saletra byla po 3k...)

Opublikowano
1 godzinę temu, skywalker89 napisał:

Nie pryskalem na jesieni, na wiosnę opryskalem majorem z czymś tam, i od miedz gdzie myślałem że mimo wszystko przytulia wyjdzie bo była największa to póki co jej nie widać, bo do tej pory już by wylazla na wierzch, poza tym czysty rzepak. Wiem że ciężko uwierzyć w coś innego co od lat wklepują nam doradcy...

To że ludzie mają gumowe dochody z upraw to każdy wie, a w buraku widzę że większość lubi zaklinać rzeczywistość, ich sprawa. No i sprawa cukrowni, bo werbkowice to chyba największe kanty robią w ostatnich latach i w okolicy myślę że każdy trzeźwo myślący myśli podobnie. Jak dla mnie to tak jak mówiłem 300zl/t+1t nawozu (skoro to taka za***ista grupa spożywcza czy jaki uj) albo 500zl/t i mogę parę ha poświęcić..

Nie mam czasu na hektar wiedzy, a co mówić o innych pierdolomentach czy bardowskich jakich... 

Właśnie bez pszenicy bo na skupie przed sprzedażą poszło na czyszczenie to wbrew pozorom tak dużo jej nie bo, chociaż przed koszeniem zastanwialem się co lepiej wykosić...🤣

Wiara nie wiara,  z 5 lat mam średnia powyżej 4t (6 lat wstecz wymarzło, 7 i więcej ojciec i jego odchwaszczanie galera na wiosnę) .  Lepiej wychodzisz ty z swoim kombinowaniem z chwastami czy ja robiąc żeby było czysto???

Rozumiem można posiać własnymi nasionami, populacja, tańsza chemię np ccc przy regulacji z tańszym triazolem, mniej azotu, fosforu, potasu czy nawet siarki, pominąć mikroelementy, siać w uproszczenia, ale żeby tak partolic z chwastami?? To ze raz tak miałeś to nic nie znaczy, zrób  średnia z 4-5 lat to może to o czymś świadczyć. 

Opublikowano
24 minuty temu, Tomek90 napisał:

Wiara nie wiara,  z 5 lat mam średnia powyżej 4t (6 lat wstecz wymarzło, 7 i więcej ojciec i jego odchwaszczanie galera na wiosnę) .  Lepiej wychodzisz ty z swoim kombinowaniem z chwastami czy ja robiąc żeby było czysto???

Rozumiem można posiać własnymi nasionami, populacja, tańsza chemię np ccc przy regulacji z tańszym triazolem, mniej azotu, fosforu, potasu czy nawet siarki, pominąć mikroelementy, siać w uproszczenia, ale żeby tak partolic z chwastami?? To ze raz tak miałeś to nic nie znaczy, zrób  średnia z 4-5 lat to może to o czymś świadczyć. 

Popatrz realnie w twoim rejonie tak jest na zachodzie ostatnie lata jak jest z przody 4 to jest bardzo dobrze, średbnia , u mnie średnia z 5 lat 3,65

31 minut temu, skywalker89 napisał:

Właśnie o tym mówię.. 20k brutto, zobaczysz za rok na jesieni jakie będą koszty ostateczne, dowalą za kopanie, za odbiór (jeśli paliwa pójdą w dobre dwucyfrowe ceny, i kto będzie mówił że 20zl/l nie jest możliwy to pewnie też myślał że nie możliwe żeby saletra byla po 3k...)

Nie pisz głupot, nie będzie żle burak podnoszą po tysiaku już dali

Opublikowano
18 minut temu, mysza103 napisał:

Ciekawe , bo identyczne zdjęcie rano widziałem i tytuł że w Rumunii pali się ok 100 ha pszenicy, 

Bo to Rumunia. 

17 minut temu, miwigos napisał:

Popatrz realnie w twoim rejonie tak jest na zachodzie ostatnie lata jak jest z przody 4 to jest bardzo dobrze, średbnia , u mnie średnia z 5 lat 3,65

U ciebie wynika to pewnie przez susze, a nie przez zepsuta agrotechnike ( odchwaszczanie) 

Kurde przecież czasami zdarzy się ze nie cofnę do rogu to widać ile chwastow. 

• Thanks 1
Opublikowano
39 minut temu, Tomek90 napisał:

Po raz kolejny nie będę się bawił w udowadnianie czegoś komuś na tym forum, Ty masz swoje doświadczenia- jak każdy. Przypadek który podałem z pszenicą nie był zamierzony bo był pryskane na samosiewy i jesienią i wiosną ale coś środek słabo zadziałał. To co mówiłem z mieszanką posialem troche na spontanie, bo nie planowalem tych pól w rapsie, aczkolwiek te próby siewu w mieszankach bardzo mi się podobają co zaczynają robić mądrzejsi odemnie na świecie. A chociażby dlatego, że są problemy z robakami na które nie ma legalnych substancji, a niektóre rośliny je albo odstraszają od plantacji albo działają wabiąco ściągając robaki na siebie dzięki czemu jest mniejsza presja na raps. Odpowiednią miesznką możemy zredukować zachwaszczenie do poziomów poniżej progów szkodliwości które możemy wyeliminować w sposoby niechemiczne. Uważam, że drogo to dopiero będzie-jesli chodzi o energię, dlatego planowałbym w przyszłości ograniczyć zużycie energii do minimum koniecznego. Myślę że wpojone teorie do tej pory sprawdzą się nielicznym szczęściarzom co mają wysokie stabilne plony na b.dobrych glebach - ja aż takiego szczęścia nie mam.

11 minut temu, miwigos napisał:

Jesteś starszej daty i wyznawcą tvpis, wiec rozumiem, że wielu wielu Twojego pokroju nie ma pojęcia co nas czeka w najbliższych latach, ręki sobie nie dam uciąć, ale jakimś optymistą nie jestem. Jak nam wzrosną koszty to cukrowni też, w nieskończoność nie będą Ci dokładać na zachętę....

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v