Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 minut temu, Tomek90 napisał:

To u mnie 530kg RSM 32 jakieś 1300 PLN

No tak , u mnie też 700 kg rsm 26 kosztowało mnie ok 770 zł ale Gustaw liczył koszty po aktualnych cenach jakie by trzeba ponieść na dzień dzisiejszy ,czy na przyszły sezon i żeby koszty wyszły poniżej 4500 to już trzeba coś ciąć 

Opublikowano
5 minut temu, mysza103 napisał:

No tak , u mnie też 700 kg rsm 26 kosztowało mnie ok 770 zł ale Gustaw liczył koszty po aktualnych cenach jakie by trzeba ponieść na dzień dzisiejszy ,czy na przyszły sezon i żeby koszty wyszły poniżej 4500 to już trzeba coś ciąć 

Liczyłem na obecną chwilę koszt wyprodukowania pszenicy po aktualnych cenach nie uwzględniając ON, podatku i eksploatacji sprzętu.

Opublikowano

Do 900 nie, ale do 9000 już tak, dlatego dopytywałem i nie uzyskałem odpowiedzi od ciebie czy to kwota ubezpieczenia= ilość ton x cena za tone. Tutaj zależy od ubezpieczalni, klasy gleby, ceny jaka maja w ich "widelkach". 

Opublikowano
1 minutę temu, Tomek90 napisał:

Do 900 nie, ale do 9000 już tak, dlatego dopytywałem i nie uzyskałem odpowiedzi od ciebie czy to kwota ubezpieczenia= ilość ton x cena za tone. Tutaj zależy od ubezpieczalni, klasy gleby, ceny jaka maja w ich "widelkach". 

No widzisz, człek starszy zmęczony i nie dowidzi własnego błędu, jakbyś od razu napisał, że jedno zero za dużo, to sprawa by się od razu wyjaśniła.

Opublikowano

Miałem 3trony zaleglosci, przeczytałem 1,5.. żygac sie chce na to wasze przeżywanie tych cen. Albo pier.olcie te nawozy i siejcie albo bez npk albo rośliny mniej wymagające.. ja planuje 60% arealu obsiac swoim rzepakiem w mieszkach straczkowo faceliowych bez npk, po rapsie jeczmien ozimy bez npk i na wiosnę po kuku I burakach pewnie owies.. pierdziele te kuku buraki pszenice przy tych kosztach i niech każdy zrobi coś podobnego, jak mialbym gorsze ziemie sialbym grykę proso itp

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, skywalker89 napisał:

Miałem 3trony zaleglosci, przeczytałem 1,5.. żygac sie chce na to wasze przeżywanie tych cen. Albo pier.olcie te nawozy i siejcie albo bez npk albo rośliny mniej wymagające.. ja planuje 60% arealu obsiac swoim rzepakiem w mieszkach straczkowo faceliowych bez npk, po rapsie jeczmien ozimy bez npk i na wiosnę po kuku I burakach pewnie owies.. pierdziele te kuku buraki pszenice przy tych kosztach i niech każdy zrobi coś podobnego, jak mialbym gorsze ziemie sialbym grykę proso itp

No rzygać można patrząc później na taki rzepak jak masz w planach 🙉

• Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, youn81 napisał:

będzie jeszcze drożej i to dużo drożej  , gaz już 180euro za mhw  , kto teraz nie kupi  to na jesień ponad 5tys....

To kupuj na co liczysz. Masz już zapas to weź ze 100 cystern i zarobisz jak ceny pójdą w górę 😎

Opublikowano (edytowane)

już kupiłem , mam tego 19tys litrów  , wszystkiego nie zużyje na wiosnę ......

9 minut temu, Tomek90 napisał:

będzie coś takiego , rzepak ekologiczny .....

Screenshot_20220707_113517_com.android.gallery3d.jpg

Edytowane przez youn81
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

52 minuty temu, Tomek90 napisał:

Niema od suszy. 

A czemu mieliby uwzględnić więcej niż 7500?? Przy tamtych cenach w wrzesniu to co chciałeś od tej mox kwoty ubezpieczenia na pszenżyto??  To już byłoby tylko i wyłącznie czekanie na grad.. Okazja 

Było ubezpieczenie od ryzyka suszy w AGRO Ubezpieczenia. 

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano

Można było wziąć zajebistą kase za pszenice, rzepak. Przy zeszłorocznych kosztach było naprawde super ale jak niektórzy ch*j wie czego chcieli to teraz beczą i zaklinają rzeczywistość, że zaraz będzie jeszcze drożej 🤣🤣🤣

Opublikowano
1 minutę temu, Desperado napisał:

Na prognozach 18-20 lipiec pokazują 38-40 st i to wszędzie. Ja pierdzielę, no weź i smołę gotuj.

No o dobrze, akurat wysuszy po 20 startujemy. 

• Like 1
Opublikowano
16 minut temu, Tomek90 napisał:

No i dobra, ale taki rzepak 3t odda, nie musi wyglądać pięknie, ważne aby swoje dał, wiem bo tak miałem. 

Zapomniałem o jeszcze jedny albo - albo zaciśnijcie zęby i przestańcie biadolic i kupujcie 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, skywalker89 napisał:

No i dobra, ale taki rzepak 3t odda, nie musi wyglądać pięknie, ważne aby swoje dał, wiem bo tak miałem. 

Zapomniałem o jeszcze jedny albo - albo zaciśnijcie zęby i przestańcie biadolic i kupujcie 

No za***iscie 3t rzepak z chwastami da bez nawożenia. 

Czy jest nawożenie?? 

Edytowane przez Tomek90
Opublikowano
2 minuty temu, skywalker89 napisał:

Rzepak na 3 tony to już jest dobry rzepak, z całym szacunkiem; nie wiesz co mowisz

• Like 5
Opublikowano
10 minut temu, skywalker89 napisał:

Jakbym nie wiedział że jesteś z okolic Hrubieszowa, to po Twoich szacunkach, byłbym pewien, że jesteś z Parczewa xD

• Haha 11
Opublikowano
25 minut temu, youn81 napisał:

już kupiłem , mam tego 19tys litrów  , wszystkiego nie zużyje na wiosnę ......

będzie coś takiego , rzepak ekologiczny .....

Screenshot_20220707_113517_com.android.gallery3d.jpg

Niech się wszyscy na patrzą ,bo po 2030r wszystkie tak będą wyglądały.Prawdziwy Unijni rzepak👍.

• Like 7
  • Thanks 1
Opublikowano

Rok temu znajomy kawałek posiał jarym rzepakiem (z powodu słabych wschodów jesienią w zimowym), to lepiej wyglądał jego rzepak niż to co na zdjeciu. Mówił że zebrał 1.4 t na 2/3 klasie

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Tomek90 napisał:

No za***iscie 3t rzepak z chwastami da bez nawożenia. 

Czy jest nawożenie?? 

Cały czas mam na myśli zaniechanie pk przy przyzwoitych zawartościach, nie rezygnując całkowicie z azotu.. myślę o 300- max 400kg saletry.

Odnośnie chwastow.. w tym roku miałem tak coś posiane i na wiosnę mało co było, więc albo oprysk na wiosnę z naciskiem na przytulie- bo przy dobrej obasadzie tej mieszanki rzepakowej to innych chwastow praktycznie nie puści, albo wrócić do starych metod i bawić się w bronowanie?

3 godziny temu, Badwolf napisał:

Rzepak na 3 tony to już jest dobry rzepak, z całym szacunkiem; nie wiesz co mowisz

Wiem, bo 3 lata temu na 4klasie miałem takie dziadostwo, miejscami więcej samosiewów pszenicy jak rzepaku, bylem pewny że będzie z 2t a oddał srednio ponad 3t..

2 godziny temu, jajonasz napisał:

Jakbym nie wiedział że jesteś z okolic Hrubieszowa, to po Twoich szacunkach, byłbym pewien, że jesteś z Parczewa xD

Nie wiem o co chodzi z tym Parczewem, wybacz 🙂 ale chętnie też bym się pośmiał?

Edytowane przez skywalker89
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v