Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 minut temu, miwigos napisał:

Wylicz koszty po nowych cenach, tak na szybko do tej pory było koło 3 tyś,obecnie 7-8 tyś, czyli około 4-5 ton pszenicy, zależy ile kosisz,jaka ziemia , a co będzie za rok  to zobaczymy , nie wiemy co bedzie za tydzień, 

Ci co sobie dobrze radzili do tej pory , poradzą sobie ,jeśli im zdrowie pozwoli

na kogo przerzucisz  wzrost kosztów 150 % na emeryta ??????????   albo tych co żyją za dolara na dzień

z tym że ci co sobie dobrze radzili to się może i zgodzę ale pewnie odczują to najbardziej

Opublikowano (edytowane)

Widzieli .

Tarcza antyinflacyjna 2.0 weszła w życie 1 lutego i miała obowiązywać do końca lipca 2022 r. Tacza obniża m.in. VAT na paliwo z 23 proc. do 8 oraz VAT na niektóre produkty żywnościowe z 5 proc. do 0 proc., a także VAT na gaz oraz nawozy do 0 proc.

— Tarcza antyinflacyjna będzie przedłużona, ponieważ walka z Putinem ma swoje koszty. Te koszty ponosimy w wyższych cenach paliwa, w wyższych cenach gazu, ale także wyższych cenach innych surowców — powiedział Morawiecki podczas konferencji na terenie rozbudowy Tłoczni Gazu Gazociągu Baltic Pipe w Goleniowie.

Nawozy , paliwa i gaz VAT nie podniosą .

VAT  - dalej po d*pie dostaną .

Edytowane przez galan99
  • Haha 1
Opublikowano
7 minut temu, wladirol napisał:

najlepsze jest to że nawozy 1,5 tyś w góre bo gaz drogi ok, ale jak nawozy idą w góre a pszenica tanieje bo na giełdzie tanieje jest coś nie tak. W mojej okolicy będzie druga Brazylia co drugie pole soja 🙂 i ten azot niech leży na składzie po parę lat. Ja bym już o azocie nie myślał w tej cenie wolałbym zebrać 3 tony bez azotu ale za wszelką cene trzeba przygotować miejsce na przechowanie plonów żeby nie oddać za darmo na żniwa. Saletra 4600 zamiast kupowac 10 ton saletry to lepiej wybudowac silos i sprzedać 3 tony/ha pszenicy po 3000 tyś w grudniu.

u nas będzie podobnie ze soją i pewnie nie tylko u nas bo pewnie na Ukrainie też , a to może spowodować że cena soi będzie mniejsza od otrąb  żytnich

Opublikowano

A ten podatek z 8 zł za litr to nie uwiera pisdzielcow za bardzo 🤔

Kiedyś taki mały karaczan przy 5,5 zł krzyczał że trzeba tylko mieć odwagę i taki kolorowy kanister nosił 😂

Opublikowano
31 minut temu, HF86 napisał:

Kiedyś taki mały karaczan przy 5,5 zł krzyczał że trzeba tylko mieć odwagę i taki kolorowy kanister nosił 😂

Ciekawe co byś pisał gdyby vat nie był obniżony do 8 procent?😅

Opublikowano
36 minut temu, galan99 napisał:

— Tarcza antyinflacyjna będzie przedłużona, ponieważ walka z Putinem ma swoje koszty. Te koszty ponosimy w wyższych cenach paliwa, w wyższych cenach gazu, ale także wyższych cenach innych surowców — powiedział Morawiecki

Jakie ponosimy? Morawiecki na pewno nie ponosi kosztów, on nawet za paliwo nie płaci tylko go wożą

Opublikowano

to samo. że to banda nieudaczników których tylko koryto interesuje. 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Marl napisał:

Rolnikowi przywieźli kilka big bagow NPK z firmy phosagro. To darł się, że nie chce takiego nawozu, bo ruski, nie będzie wspierał kraju który wywołał wojnę, itp. Zadzwonił do swojego sprzedawcy z pretensjami. Ten mu na to, "ok, zabierzemy i przywieziemy polska polifoska ale na 1 tonie będzie drożej o 200 zł". A ten rolnik wtedy mowi: "nie, nie zabierać, ten nawóz może zostać... " Puenta z tego : punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.

Myślisz że jak kupywales nawóz w worku z grupy azoty to on był w Polsce wyprodukowany ? GA dużo gotowego nawozu importowała z Rosji dlatego teraz cena jest tak wysoka i nie jest dostępny.

@lassie coś w tym śmiesznego co napisałem ?

Edytowane przez asharot
  • Haha 1
Opublikowano
HF86 napisał:

Platfusiakow i lewaków też uwiera. No i jak by nie było dzięki rządowi PiS jest legancko tego 😆🤭

Opublikowano

ja bym ich wszystkich zaoral i drogą solą posypywal żeby ta komuna szybciej się rozlozyla. oczywiście na ich koszt. 

już z nawozami niby spokojnie. 4100 mocnik będzie z nowej dostawy. 

Opublikowano

Ostatnio u Jaworowicz cały program o pomocy dla Ukrainy. Wszyscy tylko trzeba pomagać. Nagle głos zabrał ten starszy lekarz i mówi czy wy wiecie że paliwo jest po 8 złoty i co na te ceny ludzie. Jaworowicz zapytała: ile? Jakby spadła z księżyca...

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, pedro2 napisał:

Ty już się chyba gubisz w zeznaniach Strongman 🤭 podobno w lato na dwa lata nakupiłeś nawozu, ja w czerwcu pod jesienne zasiewy wziąłem 2t polidapu po 2400, w styczniu końcówkę nawozów brałem to był coś niecałe 3500. Kiedy te 3600 płaciłeś? A teraz jeszcze nadzieja na " gazociong"    🤪 to masz te zapasy w końcu czy nie? 😂

Azot kupiłem w lato a na jesieni pod korzeń nie dawałem a teraz kupiłem tylko paletę polidapu pod qq

Jak kupiłem bekę to zaraz zalałem.

20210907_190707.jpg

Edytowane przez Strongman
Opublikowano

toc ona chyba u tegosamego  psychiatry co kaczafi i reszta tego kuwidolka się leczy to nie ma co się dziwić. 

Opublikowano

Jaworowicz jak ta cała świta żyje we własnym świecie. 

Do wujka przyjechały z Ukrainy babki , mają oddzielne pokoje ale kuchnia wspólna. I warunki nie takie oni na Ukrainie mają lepiej

• Haha 1
Opublikowano

to za kołnierz i wyp.....lać 

jak tam lepiej. I nie zabierać miejsca potrzebującym 

Opublikowano

Na razie z rządu obiecali pomoc i ktoś tam próbuje na tym zamieszaniu zrobić kasę. Przyjdzie zima widać że ogrzewanie i inne media będą drogie i Ukraina to dostanie kopa w zad

Opublikowano
cinek1808 napisał:

Do wujka przyjechały z Ukrainy babki , mają oddzielne pokoje ale kuchnia wspólna. I warunki nie takie oni na Ukrainie mają lepiej

bo ci uchodźcy z pierwszej fali to najgorsze łajzy, tam jest ku*wa, złodziej, narkoman, próżniak- najgorszy element z całej Ukrainy, dopiero teraz przyjeżdżają do nas na prawdę potrzebujący ludzie którzy posmakowali wojny. nie od Ciebie pierwszego słyszę że im źle...

• Like 1
  • Thanks 1
  • Sad 1
Opublikowano
asharot napisał:

Myślisz że jak kupywales nawóz w worku z grupy azoty to on był w Polsce wyprodukowany ? GA dużo gotowego nawozu importowała z Rosji dlatego teraz cena jest tak wysoka i nie jest dostępny.

Doskonale zdaje sobie z tego sprawę. Post raczej w kierunku takim, że ktoś dużo krzyczy na "tematy wojenne i Rosje", a jak dotknęło "portfela" to zaraz zmienił poglądy. Ogólnie co do nawozu to ciężkie czasy nas czekają.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
  • Dodaj nową pozycję...
v