Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
46 minut temu, kibix napisał:

Czym Ty palisz ? Jakikolwiek groszek w hurcie to cena powyżej 1100 ? Poniżej 1000 to masz albo wschodni węgiel albo siarkę z popiołem zmieszaną.

Ja akurat orzechem, na wynalazki typu ekogroszek mnie nie stać (zwłaszcza w woreczkach, bo na kopalni nie jest aż taki drogi). Mówimy o cennikach PGG i Tauron, a nie węgla ze wschodu.

Opublikowano

Przeciez tylko o to chodzi najpierw dac dotacje na piece na dany wegiel badz cos innego a potem strzyzenie baranow.  Ja mam na zebke i darmowy opal bo mi drogowcy przyworza zrebke i jeszcze w reke caluja ze nie musza tego na wysypisko wozic i placic.

Opublikowano (edytowane)

No teraz to w marcu dostanę bo co 3mesiace przychodzi. Teraz aby wapno i ok przyszło na dniach to po mrozie się rozsieje i czekać na marcowe przymrozki z azotem. 

Ogl za dałem wywiad z kluska mądrze gada taka sytuacja już była a Bader i Jan Paweł 2 to przewidzieli. 

Edytowane przez dzidzia202
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, kibix napisał:

Czym Ty palisz ? Jakikolwiek groszek w hurcie to cena powyżej 1100 ? Poniżej 1000 to masz albo wschodni węgiel albo siarkę z popiołem zmieszaną

W tamtym tyg płaciłem prosto z kopalni  za tonę z dowozem do kuj pom 640zl 

Ps .jakie ceny nawozów kuj pom?

IMG_20211224_123211659.jpg

Edytowane przez korasss
Opublikowano

To chyba nie jest nawóz?? Chyba że tematy pomyliłem 🙃

Panowie nie napalajcie się na te dopłaty bo to tylko propozycja izb, jeszcze nikt z rządu się do tego nie odniósł i wątpię w pomoc zbliżoną do dopłat obszarowych. Jakie to są koszty w skali kraju...

• Like 3
Opublikowano
3 minuty temu, danielhaker napisał:

To chyba nie jest nawóz?? Chyba że tematy pomyliłem 🙃

Panowie nie napalajcie się na te dopłaty bo to tylko propozycja izb, jeszcze nikt z rządu się do tego nie odniósł i wątpię w pomoc zbliżoną do dopłat obszarowych. Jakie to są koszty w skali kraju...

Ale jakie dopłaty???? Ktoś coś konkretnie czy pierdu pierdu spod sklepu???? To że izby coś chcą to bje znaczy że ,,Król z Żoliborza” pozwoli dać.

Opublikowano

Co za problem każdemu rolnikowi dać talon na darmowy nawóz. Wiadomo ile kto uprawia hektarów z ARiMR  pomnożyć przez np 150kg/ha i cała filozofia. Nikt nikogo nie wykiwa bo cena wtedy nie ma znaczenia. A tak gdyby była pomoc finansowa to wiadomo że nawóz tani nie będzie i kasa wróci do kasy państwowej.

• Thanks 3
Opublikowano

O dopłate występuje ten kto uprawia ,  kto się zgadza na inny układ ten sam siebie oszukuje.  Dopłaty do faktur to pożywka dla biurokracji.

Opublikowano

https://www.tygodnik-rolniczy.pl/articles/pieniadze-i-prawo/czy-rolnicy-dostana-1000-zlotych-dotacji-do-nawozow/

Poczytajcie argumentacji za co trzeba dac doplaty do nawozu i jak szybko maja o tym rozmawiac az dziwne 

35 minut temu, tom50 napisał:

O dopłate występuje ten kto uprawia ,  kto się zgadza na inny układ ten sam siebie oszukuje.  Dopłaty do faktur to pożywka dla biurokracji.

No no albo nie ma wcale dzierzaw pamietaj ze nie wszedzie jest tak ze mozesz ustalac warunki u nas wiekszosc co wydzierzawia ziemie ma dobra prace a ziemie traktuja jako cos co maja i im na tym zbytnio nie zalezy 

U nas nikt nie bierze doplat kto dzierzawi tylko wlasciciel a jak juz bierze to i tak je oddaje w czynszu tak samo paliwo suszowe itd a jak komus nie pasuje to musi oddac ziemie ale co z tego jak jeden odda a drugi i tak sie na to godzi a i tak sie ciesza ze nie trzeba do doplat po 1000zl doplacac 

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, damianos95 napisał:

https://www.tygodnik-rolniczy.pl/articles/pieniadze-i-prawo/czy-rolnicy-dostana-1000-zlotych-dotacji-do-nawozow/

Poczytajcie argumentacji za co trzeba dac doplaty do nawozu i jak szybko maja o tym rozmawiac az dziwne 

No no albo nie ma wcale dzierzaw pamietaj ze nie wszedzie jest tak ze mozesz ustalac warunki u nas wiekszosc co wydzierzawia ziemie ma dobra prace a ziemie traktuja jako cos co maja i im na tym zbytnio nie zalezy 

U nas nikt nie bierze doplat kto dzierzawi tylko wlasciciel a jak juz bierze to i tak je oddaje w czynszu tak samo paliwo suszowe itd a jak komus nie pasuje to musi oddac ziemie ale co z tego jak jeden odda a drugi i tak sie na to godzi a i tak sie ciesza ze nie trzeba do doplat po 1000zl doplacac 

Polac mu dobrze gada 😉 nie widze roznicy czy dam komus 1500 czy dam 500 i on wezmie doplaty

Edytowane przez arek_124711
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

Ciekawe jak wygląda sprawa rozliczania się z czynszu... Może warto byłoby się tym zainteresować. Chyba, że wszystko pod stołem...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v