Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@niemadry każdy kiedyś miał kilka ha parę świnek i krówek. Niektórzy nie "rozwijali się" bo po co? Bo nas zlicytują... 😏 A ci którzy się odważyli to już teraz coś mają u nas niestety też zamiast zakupić w połowie lat 90 20-30 ha ziemi po PGR to kupili w tych pieniądzach kombajn do kartofli... 🙄

• Like 2
Opublikowano

W ubiegłym roku od 75 albo 79% startowali.

Logiczne skoro wszelakie covidowe  de minimis szły

Opublikowano
29 minut temu, Peron napisał:

Jedni mówią, że ceny nawozów już nie spadną. Inni, że ceny płodów rolnych też już nigdy nie spadną i będą tylko zyskiwać. Nie wydaje mnie się. W 2007 roku MAX ceramiczny kosztował ponad 8zl nawet, na cement były zapisy. Kilka lat temu płaciłem za MAXA 2.20.

Szkoda tylko, że nie ma gwarancji, że przy tej cenie nawozów nie ma zagwarantowanej ceny zbóż z przyszłych zbiorów.

Na ten sezon na obniżki nawozu bym nie liczył, scenariusz jest już dawno napisany.

Przecież kontrakty na żniwa możesz pisać po 1000+ nie kłam

Opublikowano (edytowane)

Ależ tak było jak pisze, wtedy pszenica tez była po 1200, a rok później po 650, jeszcze Ci co sprzedali w żniwa to wygrali potem poleciało ostro w dół.

Rynek zauważył, że rolnicy będą kupować nawozy po takich cenach to i cena zboża leci

Edytowane przez Dastan
Opublikowano

suporex pelny 17 to była promocja. 

nawozy z importu też prędzej czy później się pojawią i nasze patalachy przegrają. 

opłaca się z usa transport gazu czyli półproduktów, a problem mocznik dowieźć?

może się nie opłacało po 1500,ale po 3500 już tak. 

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, king12 napisał:

Pustak wtedy kosztował coś koło 9zl żadne 20 

Kolego pamiętam ceny po 14 jak ktoś znalazł to dobra cena była i ludzie brali. Za 9zł to połówka była ( beton komórkowy)

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano
2 minuty temu, HF86 napisał:

nawozy z importu też prędzej czy później się pojawią i nasze patalachy przegrają. 

Nawozy z Rosji przy obecnych cenach niedługo będą jechać czym się da...po ile jeszcze nie wiem ale trochę temat rozeznałem to kto ma kontakty to już umawia transport i ceny. 

Opublikowano
3 minuty temu, HF86 napisał:

RSM  24% 600$/t w USA , gaz LNG w USA ok 4$ na Europę pchają 33$ za jednostkę, jeśli nawet to będzie ok 100zł tańszy jak nasz, dokladnie taki sam numer wycieli Rosjanie z węglem jest 50zł tańszy od naszego

Opublikowano

nie twierdzę że dużo spadnie. ale jak do tej pory konkurencji nie mieli, to im rogi urosły. 

Opublikowano
55 minut temu, ukaszProcho napisał:

Co by nie było i tak jest początek stycznia a tu już ponad 50 % nie ma 😀

Nic w tym dziwnego, wapnowanie, materiał siewny mało kto dostał, odroczki tylko. Więc automatycznie z początkiem roku zaległości wskoczyły do płatności

Opublikowano
17 minut temu, GRZES1545 napisał:

Nawozy z Rosji przy obecnych cenach niedługo będą jechać czym się da...po ile jeszcze nie wiem ale trochę temat rozeznałem to kto ma kontakty to już umawia transport i ceny. 

Nie przeskocza cła a ze wszystkim to wyjdzie niewiele taniej, patrz obecnie rosyjski węgiel u nich kosztuje ok 50€/t u nas ok 270€/t

Opublikowano

A u nas na kopalni ile 🤔

banda nierobów i pośredników A na koniec jeszcze oklepac podatkami i towar 3 razy tyle. 

wszystko się wyjaśni pod koniec miesiąca. jeszcze poczekam. nie mam nic do stracenia. 

Opublikowano
1 godzinę temu, ukaszProcho napisał:

Co by nie było i tak jest początek stycznia a tu już ponad 50 % nie ma 😀

13 minut temu, pedro2 napisał:

Nic w tym dziwnego, wapnowanie, materiał siewny mało kto dostał, odroczki tylko. Więc automatycznie z początkiem roku zaległości wskoczyły do płatności

Bo limit jest na 3 lata  i te 54% to wykorzystanie z 2020 i 2021 . To co się zwolniło 1stycznia to co było zużyte w 2019r...

Opublikowano
1 godzinę temu, GRZES1545 napisał:

Mam tyle że nie za dużo. W wolnej chwili zważę i zobaczę ile będę miał na zbyciu. Dużo potrzebujesz?

Kolegi tato miał też zważyć ale jak nie będzie miał to muszę gdzieś szukać dalej.

Potrzebuję 1t 

Opublikowano
Skoro już mówicie po ile węgiel to wiecie ile teraz kosztuje ekogroszek ? Ostatnio jak kupowałem 2 msc temu to płaciłem po 1100zl za t
Skoro już mówicie po ile węgiel to wiecie ile teraz kosztuje ekogroszek ? Ostatnio jak kupowałem 2 msc temu to płaciłem po 1100zl za t
Opublikowano

jesteśmy tuż po 11nastej rocznicy podniesienia VAT na rok, a Ty myślisz o zniesieniu 🤔🤭

jaktam widać ruch w nawozach, czy dalej stagnacja po świątecznym szale 🤔

Opublikowano
11 minut temu, Mateusz1q napisał:

Jak na paliwo zmniejszają VAT z 23 na 8 to nawozy też mogą zrobić z 8 na 0

Uuuuu mocny towar. 🤯

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v