Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 godzin temu, Desperado napisał:

Nie wszędzie jest za bardzo inny wybór to raz, dwa, kombajn o większej wydajności nie chce się bawić z działeczkami, trzy, żeby wynająć wydajniejszy kombajn, powiedzmy na trochę większy areał, to trzeba mieć jeszcze gdzie odebrać to zboże od niego, bo jak podjedzie rozwaloną przyczepką okrytą plandeką a tacy najwięcej krzyczą, to niech się cieszy że w ogóle Bizon chce kosić. A na większe areały to faktycznie jeżeli jest wybór, to się bierze wydajniejszą maszynę.

Przypomniała mi się sytuacja , Claas-em Mega pojechałem kosić pierwszy raz do tego klienta i spałem na początku na ziemię gdzie była plandeka składająca się ze starych chodników , dywanów ,i folii z bel , później na wóz w którym boki były zrobione z kołków drewnianych a szczytki ze słomy z pokosu  , i na koniec rozrzutnik w którym borty były z desek które zboże dociskało do rozwalonej ramy i tak to się trzymało 🤦🤦🤦🤦

I faktycznie często jest problem z odbiorem ziarna , niektórzy to doliczają za przestój nie z winy kombajnisty np . gdy gospodarz nie zdąża odbierać zboża 

• Like 1
Opublikowano
5 godzin temu, Pafnucy napisał:

Nic mi to nie mówi. 

No malo wazne. Tylko porównać chcialem. 

Dobrze jak czasem jakiś grosz z uslugi wpadnie 

Ja swoją jak jeździłem to sąsiad mówił jak ty jeździsz że kostki wyskakują jak z karabinu, ja jak bym swoją tak jeździł to co piąta była by związana. Mi na sezon puściła ze 3 sztuki. Raz założyłem nowy sznurek i ten początek był bardzo pokręcony. Zaczęła puszczać, wyciągnąłem z 10m sznurka wywaliłem, założyłem i już było lux 

Opublikowano
6 godzin temu, tomo12 napisał:

Tyle cenisz za prasowanie? Czy w okolicy średnio takie ceny? Za słomę wydaje mi się, że po około 20zl za bele po prasie nh br6090, czyli prawie 130cm będzie uczciwie dla obu stron. Ale jestem ciekaw jaki inni wyceniają usługę w okolicy.

Cos takiego w okolicy i tyle ja będę brać pasówka o ile będę miał chęci to pojadę bo mi nie zależy zbytnio. 

Opublikowano
14 godzin temu, Marecki2922 napisał:

@ur68 ok 👍 , to i tak wychodzi około 440 za hektar a ten mój kolega  chce brać 400 za godzinę i w godzinę robi około 1, 20 ha i jego paliwo 

Fajnie że masz takie duże pola , u mnie  5 ha to max 

To oczywiście brutto i z fv bo po żniwach to zbyt duży przychód (ale fv przyda się na dofinansowanie) .Mam też swoje fanaberie -omijam krzaki i gałęzie nie koszę wyłożonego (oczywiście placki na uwrociach to normalne ) nie koszę z innymi obcymi kombajnami na tych samych kawałkach bo ze 100 ha geodezyjnych robi się 115 na licznikach kombajnów więc po co się z innymi handryczyć (nawet nie wiem ile tamci kasują )

Opublikowano

Nad czym się zastanawiacie te moje "fanaberie ustalam z właścicielem on to rozumie że w miarę nowy kombajn i zależy mi na wydajności (pozostali to handlarze którzy co roku zmieniają kombajny -myślę że nawet więcej im płaci ale mnie pasuje tak jak jest robię prawie 3,5 ha/h nie mam przestojów prawie bajka 

Opublikowano
Dnia 16.07.2022 o 12:25, superfarmer02 napisał:

Widać że odlew był wadliwy bo nie pękło prosto tylko tak jak by półokrągło  🕯️

A tą tarczę sterującą wbijałeś przez jakiś trzonek czy jak bo muszę też ją założyć a ciężko wchodzi?

Opublikowano

Panowie, jaką cenę wołać za rozwożenie wapna? Ja ładuję swoim sprzętem (koparko ładowarką), rozwożone Rolland 10t z talerzami. Można powiedzieć że wapno złożone w promieniu ok 500 m od pól. Chodzi mi o załadunek i rozwiezienie. 

Opublikowano

W tamtym roku rozwiozłem dobremu znajomemu 4 zestawy za 2000 ale on swoim sprzętem ładował. Myślę że w tym roku kompleksowo 1200 za łódkę nie będzie krzywdzące dla nikogo. Mam kilka zapytań na rozwożenie podmiotu. Idzie on w większej dawce. Kontener 20ton na ha. Rozwiozę to na trzy razy. Myślicie że z załadunkiem po mojej stronie cena 600 zł za kontener będzie odpowiednia?

Opublikowano

Coś tanio policz paliwo dojazd na pole i jakąś awarię .ja jadę zarobić a nie się narobić z usługi ma zostać zysk a nie tylko satysfakcja (zdzierać też nie można ).Wolę robić usługi  na "wyższym poziomie "i pytam przed usługą czy robimy jakość czy ilość i do każdej opcji jest cena  -prawie zawsze jest jakość 

Opublikowano

Racja. Trzeba wszystko brać pod uwagę. Remont rozrzutnika w tym roku wyniósł prawie 20k. Jeśli urobek z usługi pokryje jedynie poświęcony i paliwo to faktycznie pytanie czy jest sens takie usługi świadczyć. Jeśli klientowi pasuje podana cena przed usługą to robimy. Jeśli nie to szkoda się w to bawić

Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, stasiek85 napisał:

Panowie, jaką cenę wołać za rozwożenie wapna? Ja ładuję swoim sprzętem (koparko ładowarką), rozwożone Rolland 10t z talerzami. Można powiedzieć że wapno złożone w promieniu ok 500 m od pól. Chodzi mi o załadunek i rozwiezienie. 

Niedawno mój znajomy wypożyczał u mnie rozsiewacz i sam wycenił 20 zł za tonę za wypożyczenie, więc kompleksowo 1200 powinno być ok za 25 ton 

Edytowane przez Marecki2922
Opublikowano
Marecki2922 napisał:

Niedawno mój znajomy wypożyczał u mnie rozsiewacz i sam wycenił 20 zł za tonę za wypożyczenie, więc kompleksowo 1200 powinno być ok za 25 ton

dobrego masz znajomego. RCW z łatwością idzie wypożyczyć za 300zł od składu

Opublikowano

a to nie ty jesteś tym kolegą sołtysa48?

mi też zdarzy się coś pożyczyć od znajomych ale zawsze coś kasy im place bo przecież żaden sprzęt nie jest niezniszczalny i wszystko się zużywa

• Like 1
Opublikowano
21 minut temu, stasiek85 napisał:

mi też zdarzy się coś pożyczyć od znajomych ale zawsze coś kasy im place bo przecież żaden sprzęt nie jest niezniszczalny i wszystko się zużywa

Znam się z sołtysem ale porzyczyc coś od niego to problem ze względu na odległość jaka nas dzieli. Od niego to kupić albo mu sprzedać🙂

Opublikowano
3 godziny temu, stasiek85 napisał:

Trzeba odróżnić usługę od pożyczania. Za użyczenie nigdy od nikogo nic nie biorę. Dziś ja tobie jutro ty mi

• Like 3
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Matey
      Jakie przewidujecie stawki za poszczególne usługi rolnicze w 2025? Względem sezonu 2024 planujecie zwiększyć stawki? Przyjmujecie stała kwotę na cały sezon czy w zależności od wahań cen np. oleju napędowego modyfikujecie ceny?
      kontyunacja tematu z 2024 roku:

• Przez r49
      Proszę omijać firmę serbol .mieszcząca się srebrny Borek 18c.sprzedaja tam ruiny ciągników. Na ogłoszeniach piszą Zambrów. Zakop ciagnika tam to porażka trzeba jeszcze tyle mieć na naprawy.zaniżaja faktury. Cwaniaki
    • Przez Karolek132
      Witam ile bierzecie za gniecenie pryzmy z kukurydzy 
    • Przez Tanos
      Cześć, mam pytanie do Was – rolników praktyków.
      Rozważam wynajem maszyn do łąk i chciałbym poznać Wasze zdanie:
      Czy ktoś z Was byłby zainteresowany wynajmem takich maszyn jak:
      aerator 3 m – 900 zł/dzień (około 30 ha/doba = ~30 zł/ha),
      włóka łąkowa 6 m – 800 zł/dzień (30–40 ha/doba = ~20–27 zł/ha),
      podsiewacz traw 3 m – 1300 zł/dzień (około 15 ha/doba = ~87 zł/ha).

Jak myślicie – cena jest realna czy za wysoka?
       Czy sami korzystalibyście z wynajmu, czy raczej każdy woli mieć swoje?
       Macie takie maszyny u siebie – faktycznie dają efekty (większy plon, mniej chwastów)?
       A może Waszym zdaniem inny sprzęt byłby bardziej potrzebny na wynajem?
      Chętnie poczytam opinie i doświadczenia.
      Pozdrawiam 

• Przez Tanos
      Cześć, mam pytanie do Was – rolników praktyków.
      Rozważam wynajem maszyn do łąk i chciałbym poznać Wasze zdanie:
      Czy ktoś z Was byłby zainteresowany wynajmem takich maszyn jak:
      aerator 3 m – 900 zł/dzień (około 30 ha/doba = ~30 zł/ha),
      włóka łąkowa 6 m – 800 zł/dzień (30–40 ha/doba = ~20–27 zł/ha),
      podsiewacz traw 3 m – 1300 zł/dzień (około 15 ha/doba = ~87 zł/ha).

Jak myślicie – cena jest realna czy za wysoka?
       Czy sami korzystalibyście z wynajmu, czy raczej każdy woli mieć swoje?
       Macie takie maszyny u siebie – faktycznie dają efekty (większy plon, mniej chwastów)?
       A może Waszym zdaniem inny sprzęt byłby bardziej potrzebny na wynajem?
      Chętnie poczytam opinie i doświadczenia.
      Pozdrawiam 

• Dodaj nową pozycję...
v