Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, gregor1284 napisał:

Pokaż te łyżki, jaka Lokalizacja? 

@gregor1284 łyżki leżą pierdylion lat na powietrzu. Nie mam zdjęć. Jutro jeżeli je odgruzuje to mogę z grubsza oczyścić i zrobić foty.

24-224

Opublikowano
2 minuty temu, soltys48 napisał:

uważam,ze do ogarnięcia na spokojnie

Dzięki warto fachowców zapytać

3 minuty temu, Agrest napisał:

2 do 2,5t pewnie będzie.

Ale jak mój laweciarz stwierdził to legalnie na małe auto się nie nadaje. Zbyt dużo wystaje po za obrys auta.

norma jest 23 cm za obrys lusterek na szerokość   -autolaweta ma z lusterkami 2,5 ,więc całość 3 metry szerokosci dozwolone max- niemcy zmierzą na bank

Opublikowano

Można się zdziwić.

Wózkiem w swoim 2000l o znacznie lżejszej konstrukcji  podnosiłem jeden bok, gdzie część ciężaru na ciągniku a część na drugim kole się opierało i widły się gięły do dołu i lekko nie miał. Udźwig 1,8t.

Byłem nim na wadze z rsm ale ni pierona nie pamiętam wagi 

• AgroTeam
Opublikowano
soltys48 napisał:

4 minuty temu, Agrest napisał:

2 do 2,5t pewnie będzie.

Ale jak mój laweciarz stwierdził to legalnie na małe auto się nie nadaje. Zbyt dużo wystaje po za obrys auta.

nie waż tyle na 99%

Kupowałem kiedyś siegera w DE 2tys l Niemiec podjechał na wagę nim i wyszło jakoś 2,4t więc będzie tyle. U nas skonczylo się rozebraniem osobno koła i lance na przyczepie a reszta na aucie.

Opublikowano
4 godziny temu, griga napisał:

Ja cały czas się zastanawiam, czemu ludzie potrzebują tyle przyczep. Gospodarstwa w PL zwijają się jedno po drugim więc tego złomu jest sporo na rynku. Ciągnięty jest z każdej strony przez handlarzy a dalej niedosyt. Duże gospodarstwa w okolicy to już w ogóle widzę przechodzą na samochodu.

ludzie często mają po 100ha w 50 kawałkach w 4 wsiach więc to nie kiedyś że wszystko za stodołą 

Opublikowano

dokładnie, jak wcześniej pisałem, wszystko zależy od organizacji, warunków itd.

znajomy ma ok 100 ha zbóż krowiarz i ma 4 przyczepy8-14t i w żniwa wszystkie wykożystane, na usłudze kosi mu lexion 560, pola nawet 20 km od gospodarstwa, no nie ma uja we wsi żeby to ogarnął 1dnym zestawem, gdzie co chwila trzeba przejeżdżać, 2gi to samo tylko że świniaki ma i sam ma nh tc56 to ma 2 hl'ki, 2 jakieś inne po 6-8 ton i kiedyś jeszcze jeździł c360 z 2ma d47 i i do silosów wszystko szło, teraz wybudował magazyn płaski to tylko tymi d47 nie jeździ albo sprzedał, nie wiem, a jego brat tylko ciągniki przemienia, raz jeden zestaw raz drugi, a znów u kolejnego wszystko idzie na bieżąco żmijkami kosi megą 218tką i ma też 2 fendty każdy z 1dną 16tką i ogarniają więc każdy radzi sobie na swój sposób , ja jako że pola nie mam ale mam mnóstwo obornika to fajnie by mieć taką gnojarę co bym pojechał na łąkę zawieźć 5km dalej pryzmę robić, a w sianokosy baloty pozwozić, a najlepiej by wychodziło taka przyczepa, laweta na 1dnej osi z samozbierającej ( tylko trzeba zrobić podwozie jest) i ten mój rozrzutnik ( chociaż przydałby się taki 8ton zamiast tego 4 tony ) 

Opublikowano
Baks00 napisał:

14 minut temu, slawek74 napisał:

Przyczepy nie tylko do wożenia zboża służą 😉😀

Do magazynowania również 😀Niby śmieszne ale innego wyjścia znajomy nie mial

sam myślę stary rozrzutnik 4t poszerzyć i jakąś nadstawkę zrobić i plandekę dorobić i jakieś zboże albo qq zostawiać z magazynami krucho zawsze ,,coś,, może się kiedyś ,,bina,, postawi

Opublikowano

I tylko dlatego go odnalazłem. Drugi dzień grzebię w necie ale nic w ten deseń nie pozycjonuje

Opublikowano
griga napisał:

Policz koszt tych przeróbek, stal, energia czas. I wyjdzie że kupisz jakiś mały silos za to.

silosem na polę nie pojadę ... a potrzebuje tylko podłogę bo burty mam

robi57362 napisał:

tyle co na tenrozrzutnik zmieści to szkoda zachodu. u mnie dwoch znajomych zamiast bina pokupowali stare przyczepy sztywne jeden 18 t i 16 drugi 12 i 16 t i na nich trzymaja zboża

zboża sieję niewiele a mam go tanio na złom oddać to narpierw zboże a jak wyjdzie to potem kukurydza i dla moich muciek starczy taki dodatek

Opublikowano
14 minut temu, Agrest napisał:

Obsiać hektary było by ciężko w takiej cenie😉

Co to znów za fanaberia na łubin trwały 🤔

Opublikowano

Różne pomysły wiatr w łeb nawiewa, a że ostatnio wiało...

Ale dziś stabilizacja😀

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, Agrest napisał:

Różne pomysły wiatr w łeb nawiewa, a że ostatnio wiało...

Ale dziś stabilizacja😀

Ach te bogate 😛

dobrze że mi to nie grozi 😛

Edytowane przez Ursus932
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v