Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Pany zna się ktoś z was na agregatach prądotwórczych? Na co zwracać uwagę i jakie są przydatne funkcje. Potrzebuję głównie do pieca C.O. ale fajnie też jakby pociągnął dojarkę. Interesuje mnie tylko spalinowy.

Opublikowano
2 minuty temu, Morion napisał:

Pany zna się ktoś z was na agregatach prądotwórczych? Na co zwracać uwagę i jakie są przydatne funkcje. Potrzebuję głównie do pieca C.O. ale fajnie też jakby pociągnął dojarkę. Interesuje mnie tylko spalinowy.

jak do pieca to ekonomicznie bedzie akumulator 12v +zasilacz UPC

Opublikowano
28 minut temu, Łolek napisał:

Warte to 24  08r 2,0d 177km 230 najechane kolega ma do sprzedania 

IMG_20220118_140519.jpg

IMG_20220118_140506.jpg

Synowi chcesz kupić??? Tylny napęd dla młodego???

11 minut temu, Morion napisał:

Nie chcę być złośliwy, ale są jakieś inne jak spalinowe??? 

Sasiad wczoraj na szybko kupił w markecie jakieś maleństwo za 600zł, odpaliliśmy wieczorem, chodził całą noc i dziś do południa, wypalił z 10 litrów paliwa, podłączone były dwa piece na ekogroszek i dwie lodówki

9 minut temu, TheraRolnik napisał:

A po co mu ziemia jak maszyn nie ma 

Pewnie nie wiesz, ale maszyny produkują cały czas, i je zawsze zdążysz kupić, a ziemi jest co raz mniej

• Thanks 1
Opublikowano
Agrest napisał:

15 minut temu, wojtal24 napisał:

jak zawsze masz duzo racji w tym co piszesz. no ja mam dylemat bo syn skonczyl 18 i sie zastanawiam czy nie zlozyc na niego mlodego rolnika w marcu i kupic mu za to ziemie tylko by musial szkole uzupelnic

Jak zostaje to nie ma co się zastanawiać. I lepsza ziemia jak nowy ciucholand. Drugiej okazji miał nie będzie

tez tak uwazam ze lepiej ziemie niz sprzet. on ma tyle wspolnego z rolnictwem ze mieszka na wsi 😁😁😁 powaznie to w zniwa i jak jest jakis nawal pracy to pomaga ale przyszlosci z tym nie wiaze nie wiem czy teraz juz w marcu ale maja dawac 200tys kupil by za to 4-5ha (jak trzeba to bym cos mu dołożył do tego dal bym mu cos w dzierzawe zeby mial te 8.89 srednia wojewodzka ( bo to jest chyba jeden z warunkow) 5 lat by potrzymal ( bo to tez warunek) i jakis majatek by mial na start

rok by KRUS poplacil a pozniej do pracy jak by chcial

• Like 1
Opublikowano
bratrolnika napisał:

1 godzinę temu, TheraRolnik napisał:

Ziemię na młodego rolnika ? Według mnie nie warto bo ile kupisz za te pieniądze ? 3ha ? To chyba lepiej jakieś maszyny 

A po co mu maszyny jak ziemi miał nie będzie??? 

maszyny sa

Opublikowano
5 minut temu, bratrolnika napisał:

Panie gdzie to takie mocne do takiego młodego... Jemu tu 1.0 i jeszcze w gazie 🙈🙈

Tyż już słyszałem że za mocny mam samochód, wolę mieć mocniejszy niż 2 dni wyprzedzać...

Są inne agregaty, na wałek do ciągnika 

W sumie to też spalinowy 

Opublikowano
24 minuty temu, Morion napisał:

Pełny stabilizator napięcia i dla lepszej elektroniki pełen sinus musi byc

• Thanks 1
Opublikowano
Morion napisał:

ja wczoraj po burzy do pieca podjechalem i kupilem takiego chinola ale dojarki to on napewno nie pociagnie https://www.olx.pl/d/oferta/agregat-pradotworczy-3500wat-avr-nowy-i-tanio-CID628-IDNqVe2.html nie wiem jaki silnik w dojarce ale mysle ze taki do dojarki to 5-6tys minimum musisz szykowac

• Thanks 1
Opublikowano
18 minut temu, bratrolnika napisał:

Sasiad wczoraj na szybko kupił w markecie jakieś maleństwo za 600zł, odpaliliśmy wieczorem, chodził całą noc i dziś do południa, wypalił z 10 litrów paliwa, podłączone były dwa piece na ekogroszek i dwie lodówki

Pewnie nie wiesz, ale maszyny produkują cały czas, i je zawsze zdążysz kupić, a ziemi jest co raz mniej

Młodzież jeździ lełonami  a to to tak pytałem jak by była jedynka to co innego 

Opublikowano (edytowane)

Gdzie widzisz problem? Masz dostęp do neta, do poczty. Wysyłasz dane potrzebne do zrobienia biznesplanu, robię i odsyłam. A ty drukujesz i odsyłasz do ARiMR. Oczywiście twój wybór @wojtal24

Edytowane przez robert55555
Opublikowano
26 minut temu, TheraRolnik napisał:

Panie gdzie to takie mocne do takiego młodego... Jemu tu 1.0 i jeszcze w gazie 🙈🙈

Tyż już słyszałem że za mocny mam samochód, wolę mieć mocniejszy niż 2 dni wyprzedzać...

Przeczytaj czy ja tam cokolwiek napisałem że za mocny 

Tylny napęd nie jest dla swiezakow i tyle

15 minut temu, robert55555 napisał:

@bratrolnika

Mógłbyś do mnie napisać na pw?

Już piszę

15 minut temu, Łolek napisał:

Młodzież jeździ lełonami  a to to tak pytałem jak by była jedynka to co innego 

No właśnie tak kojarzyłem że sałatami jeździ

Opublikowano

w niemczech takie auto prowadzi 50-cio latek, dobrze sytuowany, potrafiący jeździć, stać go na opłaty i paliwo, a także części zamienne

to nie jest auto tanie w utrzymaniu ani lekkie w prowadzeniu

a u nas z dziesiątej ręki kupują tacy , co będą mieli pierwsze auto i potem płacz

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v