Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeden woli córkę, a drugi teściową każdy robi to co uważa za słuszne, ale jakby nikt nie kupował nowych, to by nie było starych. Wszystko ma swoje miejsce i każdy decyduje za siebie. Pozycja startowa każdego jest inna jeden staruje od zera,  drugi już ma starcie kilkanaście ha i budynki, dla kolejnego trzeba podzielić gospodarstwo aby coś dostać. Tak więc nie zawsze zaczyna się od nowych maszyn czy samochodów. Ale zawsze by było fajnie mieć nowe...

Gdy samemu się człowiek rozwija i zdobywa ciężką pracą majątek to tylko się cieszyć.

Za czasu mojej młodości na mostach przy drogach były takie napisy "Uczciwością i pracą ludzie się bogacą" ale to było kilkadziesiąt lat temu. Czasy się zmieniły i ludzie też.

• Like 1
Opublikowano
13 minut temu, Pafnucy napisał:

a mi tam nowa przyczepa z dofinansowaniem, bardziej się podoba niż używana .

Podobać to się może 

Opublikowano

Każdy program niesie za sobą pewne zobowiązania i ileś lat jesteś uwiazany i działasz wg wytycznych, ja mogę budę zamknąć choćby jutro i uj komu do tego,. Są zwolennicy jednego jak i drugiego sposobu każdy robi jak zechce demokracja jest🤔chyba

• Like 2
Opublikowano
7 minut temu, MARAKAM napisał:

Jeden woli córkę, a drugi teściową każdy robi to co uważa za słuszne, ale jakby nikt nie kupował nowych, to by nie było starych. Wszystko ma swoje miejsce i każdy decyduje za siebie. Pozycja startowa każdego jest inna jeden staruje od zera,  drugi już ma starcie kilkanaście ha i budynki, dla kolejnego trzeba podzielić gospodarstwo aby coś dostać. Tak więc nie zawsze zaczyna się od nowych maszyn czy samochodów. Ale zawsze by było fajnie mieć nowe...

Gdy samemu się człowiek rozwija i zdobywa ciężką pracą majątek to tylko się cieszyć.

Za czasu mojej młodości na mostach przy drogach były takie napisy "Uczciwością i pracą ludzie się bogacą" ale to było kilkadziesiąt lat temu. Czasy się zmieniły i ludzie też.

Spokojna głowa czasami ważniejsza od pieniędzy , a jeszcze trzeba pięć lat być uwiązany w produkcji nie ważne że za darmo trza za***rdalać i tyle  , na krowy postawić i jeszcze pięć lat za grosze doić to dziękuję a tak to za rok się pogoni i coś innego będzie robić 

Opublikowano

Z wiekiem maleje zapotrzebowanie na pieniądze a rośnie na święty spokój. Dlatego w przyrodzie na wszystko jest odpowiedni czas i w tym cały problem aby go wykorzystać.

Młody ze starym zazwyczaj się nie dogadają gdyż żyją w innych światach.

Opublikowano

Jooooo ,tylko na starość potrzebny święty spokój ,tylko jak . Coraz więcej sprzętów ,co raz bardziej skomplikowane ,remonty coraz droższe ,a i wiedzy brak ,co raz więcej trzeba ,co raz więcej papierów ,co raz więcej wymogów ,kurna ni jak za tym nie można nadążyć ,wczoraj dobra margaryna ,dziś masło ,jutro  szczawiu nie urwiesz bo też coś czuje . Będziemy my ,albo państwo płacić za bydlęce gazy cieplarniane ,zakaz hodowli bydła ,ciekawo co na to antylopy afrykańskie , 

Opublikowano
15 minut temu, MARAKAM napisał:

Z wiekiem maleje zapotrzebowanie na pieniądze a rośnie na święty spokój. Dlatego w przyrodzie na wszystko jest odpowiedni czas i w tym cały problem aby go wykorzystać.

O I to są święte słowa. Ja już na etapie że ten spokój najważniejszy. Żeby jeszcze zdrowie jak 20 lat temu było. Dodatkowo to co zrobili że światem przez ostatnie dwa lata skutecznie przekonało mnie że nie ma co snuć zbyt ambitnych planów i gonić ogon za wszelką cenę.

Co do tego odpowiedniego czasu - na młodego rolnika nie miałem szans, nie ten czas i miejsce.

Ale już z SAPARDu mogłem skorzystać i nawet złożyłem, ale z racji braku grosza i niechęci pokoleniowej do kredytów tylko na jedną maszynę. Niestety po kolejnej poprawce wycofałem wniosek i kupiłem za gotówkę.

Czy żałuję podejmowanych decyzji? Czasem tak, ale było minęło. Głód nie doskwiera więc nie ma co narzekać.

Ale wspomnę jeszcze raz co wielokrotnie wcześniej pisałem .

Za największą niesprawiedliwość uważam darmową kasę dla młodego rolnika.

Opublikowano
14 minut temu, kizak napisał:

Jooooo ,tylko na starość potrzebny święty spokój ,tylko jak . Coraz więcej sprzętów ,co raz bardziej skomplikowane ,remonty coraz droższe ,a i wiedzy brak ,co raz więcej trzeba ,co raz więcej papierów ,co raz więcej wymogów ,kurna ni jak za tym nie można nadążyć ,wczoraj dobra margaryna ,dziś masło ,jutro  szczawiu nie urwiesz bo też coś czuje . Będziemy my ,albo państwo płacić za bydlęce gazy cieplarniane ,zakaz hodowli bydła ,ciekawo co na to antylopy afrykańskie , 

Ludzie będą w beczkach drewnem palić i się grzać blisko i światło będzie i gotować będą ziemniaki z własnego ogródka.

Opublikowano
3 godziny temu, Ursus932 napisał:

@kizak tak ,  na rmg to nie mam szans jedynie przy sporych kombinacjach  , a na pozostałe programy chyba też nie chce, się użerać z tymi urzedasami i tak jak mówisz biznesplany , doradcy itd. wszytko kosztuje . Już próbowałem brać młodego rolnika ale jedna działka na współwłaściciela mnie dyskwalifikowała 

a ile masz ziemi ha ?  

Opublikowano
24 minuty temu, Agrest napisał:

Ale wspomnę jeszcze raz co wielokrotnie wcześniej pisałem .

Za największą niesprawiedliwość uważam darmową kasę dla młodego rolnika.

A dlaczego?Mój brat za drugim razem załapał się na młodego i dostał 100tys. i dołożył swoich 50 i nowy ciągnik zakupił 4 lata temu to było.

Opublikowano

Jak dlaczego? Modernizacja czy rmg jest dla każdego i przede wszystkim za coś. 

A młody rolnik jest dosłownie za nic. Przekonuje młodego że darmo się należy i praca to temat drugorzędny. To tak jak kiedyś był bonus za pochodzenie czy przynależność.

Wprowadza podział na młodych i starych, gdzie stary może być fizycznie młodszy od tego młodego.

Do tego program sprzyja sztucznemu utrzymywaniu statystyk że mamy młodych rolników .

A najwięcej stracili pozostali bo wraz z dofinansowaniem rosły ceny maszyn nowych, a te windowały ceny używanych.

O wzrostach cen ziemi też mogę tu wspomnieć.

90% tu obecnych może się z tym nie zgadzać, ale to nie znaczy że mam tego nie mówić🤣

Opublikowano (edytowane)

haha Agrest przypadkiem wpadłam na Twój post. No cóż przykro mi, że nie załapałeś się. W moim przypadku wróciwszy do Polski i z miasta po 10 latach na wymarzoną wieś zupełnie przypadkowo przyjrzałam się sytuacji gospodarstwa mojego ojca i trochę mu pomagałam w papierach oraz w urzędach się rozeznałam. Brat za bardzo nie chciał tej dziadziny kontynuować, ponieważ miał inną. Zatem spełniłam marzenie taty i kupiłam mu ciągnik, ponieważ z racji wieku nie załapał by się na MR. Dokształciłam się na AF z dziedziny ciągników i samodzielnie wybrałam oraz sfinalizowałam  wszystko( jest najpiękniejszy na świecie). Po skończonym programie dzwonię do kierowniczki, że może jakiś papier o zakończeniu by się przydał. A ona śmieje się i wesoło mówi, że nie potrzeba może Pani zarówno wyjechać za granicę jak i sprzedać już gospodarstwo bez problemu. Jednakże sporo modernizacji dokonałam, powiększyłam produkcję i jeszcze trochę sił mam zanim przekażę komuś; może z rodziny a może obcemu.

Edytowane przez Ywa
Opublikowano (edytowane)

Brakło w tym najważniejszego założenia: dostajesz mr w zamian za przekazanie całego gospodarstwa. W pierwszym naborze wystarczył 1ha, to patologia. Podobnie sprawa wygląda jak w programie "tak się żyje u nas na wsi" gdzie ojciec podzielił gospodarstwo rolne na trzech synów, a jak przyjechał przedstawiciel handlowy to i tak rozmawiał z ojcem . Młody potrzebny do podpisu.

Edytowane przez jacek1296
Opublikowano
Dnia 16.01.2022 o 19:14, Agrest napisał:

Macie wiedzę na temat napędu  hydrostatycznego w ciągniku?

Czy to ma moc, np pod górę w grząskim czy pójdzie olej na przelew jak już słabszy hydrostat?

Awaryjne to, duże koszta naprawy czy ogólnie mniej problematyczne od mechanicznej skrzyni?

Np coś takiego?

https://www.olx.pl/d/oferta/john-deere-3720-ciagnik-sadowniczy-komunalny-mini-traktor-45-km-pierwszy-wlasciciel-sprowadzony-zarejestrowany-ful-opcja-dodatkowy-osp-CID757-IDNnkE2.html

Mam doświadczenie z hydrostatem w innych maszynach, nie w ciągniku. Ogólnie to skrzynia mechaniczna jest zdecydowanie mniej problematyczna. Hydrostat to zawsze jakiś przewod może strzelić, remonty do tanich tez nie należą. Dobry hydrostat w górę pójdzie bez problemu, ale należy pamiętać ze sam hydrostat w sobie zabiera trochę mocy. Osobiście mam wrażenie ze przy podobnej mocy silnika, skrzynia mechaniczna go mniej obciąża, niż napęd hydrostatyczny.

Kolejna sprawa to jak dobrze pamietam, to szukasz ciągnika do herbicydów. Na skrzyni mechanicznej trzymasz konkretne obroty na silniku i masz cały czas taka sama prędkość jazdy oraz obroty na wom. Przy hydrostacie nie wiem czy przy tych samych obrotach silnika nie będzie tak, ze wom będzie stały, a z prędkością jazdy będzie różnie, zależnie od ukształtowania terenu. Wiadomo wszystko można korygować, ale po co się z tym męczyć. 

Opublikowano
1 godzinę temu, jarecki napisał:

a ile masz ziemi ha ?  

Swojej ,Czy do dopłat ?

53 minuty temu, Agrest napisał:

Jak dlaczego? Modernizacja czy rmg jest dla każdego i przede wszystkim za coś. 

A młody rolnik jest dosłownie za nic. Przekonuje młodego że darmo się należy i praca to temat drugorzędny. To tak jak kiedyś był bonus za pochodzenie czy przynależność.

Wprowadza podział na młodych i starych, gdzie stary może być fizycznie młodszy od tego młodego.

Do tego program sprzyja sztucznemu utrzymywaniu statystyk że mamy młodych rolników .

A najwięcej stracili pozostali bo wraz z dofinansowaniem rosły ceny maszyn nowych, a te windowały ceny używanych.

O wzrostach cen ziemi też mogę tu wspomnieć.

90% tu obecnych może się z tym nie zgadzać, ale to nie znaczy że mam tego nie mówić🤣

U mnie jeszcze rodzice wzięli dofinansowanie na płytę i zbiorniki na gnojówkę , wyposażenie obory , nowa dojarka . A mi MR się nie należał bo mam jedną działkę na współwłaściciela 

Opublikowano
Przed chwilą, jacek1296 napisał:

Brakło w tym najważniejszego założenia: dostajesz mr w zamian za przekazanie całego gospodarstwa. W pierwszym naborze wystarczył 1ha, to patologia. Podobnie sprawa wygląda jak w programie "tak się żyje u nas na wsi" gdzie ojciec podzielił gospodarstwo rolne na trzech synów, a jak przyjechał przedstawiciel handlowy to i tak rozmawiał z ojcem . Młody potrzebny do podpisu.

pisałem już kiedyś, historia z mojej rodzinnej wioski, stary młodego pod kloszem chował, wszystko sam robił, a młody tv oglądał, mówił że jeszcze zdąży się narobić, udało się potem na MR wziąć na młodego dofinansowanie, to ciągnik za to mieli kupić

pojechali po ciągnik, to młody w samochodzie siedział, ojciec wszystko załatwił, a jego zawołał jak umowe trzeba było podpisać

paradoks: jak już ciągnik dostali to z młodym zrobili wywiad do Agrobiznesu, co to w południe w tv leci, i młody się tam wypowiadał że lubi prace na roli, że nie jest ciężko jeśli od małego się tą robotę zna

takie coś mówił gość który mając 17 lat przyszedł po mojego brata żeby ciągnik im przestawił, bo on nie umiał

• Like 2
Opublikowano
7 minut temu, KaMel napisał:

Mam doświadczenie z hydrostatem w innych maszynach, nie w ciągniku. Ogólnie to skrzynia mechaniczna jest zdecydowanie mniej problematyczna. Hydrostat to zawsze jakiś przewod może strzelić, remonty do tanich tez nie należą. Dobry hydrostat w górę pójdzie bez problemu, ale należy pamiętać ze sam hydrostat w sobie zabiera trochę mocy. Osobiście mam wrażenie ze przy podobnej mocy silnika, skrzynia mechaniczna go mniej obciąża, niż napęd hydrostatyczny.

Kolejna sprawa to jak dobrze pamietam, to szukasz ciągnika do herbicydów. Na skrzyni mechanicznej trzymasz konkretne obroty na silniku i masz cały czas taka sama prędkość jazdy oraz obroty na wom. Przy hydrostacie nie wiem czy przy tych samych obrotach silnika nie będzie tak, ze wom będzie stały, a z prędkością jazdy będzie różnie, zależnie od ukształtowania terenu. Wiadomo wszystko można korygować, ale po co się z tym męczyć. 

Dzięki za cenne spostrzeżenia. 

Dziś pogadałem trochę z dilerem Goldoni.

Powraca w oryginalnych barwach po krótkim epizodzie z arbosem.

Ronin 115 netto w podstawie, S80 około 200brutto.

Tylko tak patrzę że to w 100% to samo co w arbos a cena mega wyższa.

Komforty w nich nie znajdzie ale prostotę już tak.

Kolega ma goldoni 90km i jest mega zadowolony  a spalanie silnika VM mieści w 3,5l i średnio jest to mniej o 1,5l względem konkurencyjnych ciągników tej mocy.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v