Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@daron64 no na dzień dzisiejszy to tylko  6 byków , ale żebym to dostał na rmg muszę sporo pokombinować 

Opublikowano
1 godzinę temu, daron64 napisał:

nie jestem na krusie, pracuje poza gospodarka

500+ ;)

a żona? Jak masz fach to niech weźmie premię na rozpoczęcie działalności pozarolniczej i działaj to co do tej pory tylko na własną rękę 

Opublikowano
7 godzin temu, Agrest napisał:

Psu z gardła nie wyrwiesz. 

Kurde, nie lubię kopać się z koniem, ale lubię wyzwania. Przemyślę jeszcze sprawę, najwyżej zostanę "pożarty przez sforę wygłodniałych psów"

Opublikowano
10 godzin temu, Ursus932 napisał:

A co to długo , wczoraj nie była a dziś już może być  

A ile tej kasy jest ? 

Weż się obudż ,a póżniej idż do tego co już na takie działanie załapał się ,   Latwo to tylko do ucha wlatuje że kasa ,i to  jest karma dla miastowych ,i nieświadomych

• Like 1
Opublikowano

@kizak tak masz rację , trza robić i za swoje inwestować a nie oglądać się za darmowym, do tej pory nie brałem żadnego dofinansowania i tak pozostanie 🙂👍

Opublikowano

Brać to można ,czemu nie . ale tam są wymogi ktore musisz spelnić ,i na np .100 wymogow musisz wszystkie 100 spelnić ,żadne 99. Dwa razy próbowałem ,wszystko ok ,ESU kilkakrotnie wyższe od wymaganego ,a i tak ani razu nie zalapalem się ,byłem w tym peletonie gdzieś tam w środku ,a i tak więcej chętnych niż kasy z ARiMR . A co kilometrów zrobiłeś ,i ile kasy władowaleś w papiery ,plany ,ODRy,doradców ,biznesplany,nikt tego ci nie zwroci ,a co samemu czasu namarnowaleś by pomierzyć ,powyliczać ,wyszukać ,to twoje . Ten co raz zalapał się to już ma te ścieżki wydeptane ,i już porządek w obejściu i papierach [np,, poprostowane ''działki] a jakjuż raz poszedl i mając dobrego doradcę , [jak płynie ,rwie z czego da się]

Opublikowano

@kizak tak ,  na rmg to nie mam szans jedynie przy sporych kombinacjach  , a na pozostałe programy chyba też nie chce, się użerać z tymi urzedasami i tak jak mówisz biznesplany , doradcy itd. wszytko kosztuje . Już próbowałem brać młodego rolnika ale jedna działka na współwłaściciela mnie dyskwalifikowała 

Opublikowano
11 godzin temu, Łolek napisał:

Radek nie pchaj się bo kasa nie jest mała niech choć zrobi przegląd i musi mieć OC bo będziesz miał problemy 

oc możesz opłacić na numer vin/ramy

przegląd podejrzewam że też 

więc to nie daje pewności że zarejestrujesz 

Opublikowano

Jak ktos ma takie ziemie jak u mnie to RMG łatwo dostac, w tym roku musze posiac dynie żeby wywiązać sie z biznesplanu. Wszystkie szkolenia juz mam. Najgorzej jak ktos sial dochodowe uprawy a potem nie ma czym zwiększać.

Ostatnio dowiedzialem sie ze kolega z klasy z technikum musi Mlodego zwracac. Ale troche sam sobie winien,bylismy w "rolniczaku" ale tech.wet. W 2 klasie chcial sie do rolnika przenieść ale tego nie zrobil. Na weta egzaminu nie zdal a na rolnika dalby rade bo drugi kolega(prawdziwy tuman ze wszystkiego jakos przebrnął) zdał. A teraz kase wzial,wyksztalcenia nie uzupełnił i problem.

Opublikowano

Bo nie każdy nadaje się mentalnie aby starać się o  dofinasowania z ARiMR. Dlatego jedni  biorą już któryś raz dofinasowania  i coraz to nowe maszyny, a pozostali zostali w ogonie i nawet na Restrukturyzacje nie chcą składać bo się boją. RMG w większości na słonecznik i jest OK. Świat należy do odważnych a nie do tych co zazdroszczą i narzekają.

• Like 1
Opublikowano
44 minuty temu, kizak napisał:

Brać to można ,czemu nie . ale tam są wymogi ktore musisz spelnić ,i na np .100 wymogow musisz wszystkie 100 spelnić ,żadne 99. Dwa razy próbowałem ,wszystko ok ,ESU kilkakrotnie wyższe od wymaganego ,a i tak ani razu nie zalapalem się ,byłem w tym peletonie gdzieś tam w środku ,a i tak więcej chętnych niż kasy z ARiMR . A co kilometrów zrobiłeś ,i ile kasy władowaleś w papiery ,plany ,ODRy,doradców ,biznesplany,nikt tego ci nie zwroci ,a co samemu czasu namarnowaleś by pomierzyć ,powyliczać ,wyszukać ,to twoje . Ten co raz zalapał się to już ma te ścieżki wydeptane ,i już porządek w obejściu i papierach [np,, poprostowane ''działki] a jakjuż raz poszedl i mając dobrego doradcę , [jak płynie ,rwie z czego da się]

Teraz jest 1/5 chętnych co było przy poprzednim naborze. Szanse masz duże. 

Opublikowano
1 godzinę temu, pawel885 napisał:

oc możesz opłacić na numer vin/ramy

przegląd podejrzewam że też 

więc to nie daje pewności że zarejestrujesz 

Wiarygodny przegląd to już 90% sukcesu, pozostaje tylko ciągłość umów, OC to faktycznie można zapłacić za wszystko. Przy zawieraniu umowy przyjmują prawie za wszystko, schody zaczynają robić jak muszą wypłacić odszkodowanie

Opublikowano

to nie dla Radka czycepa. wżery rdzy na podłodze i ramie. co by somsiady powiedziały? 🙆‍♂️

Opublikowano
1 godzinę temu, Belaruss820 napisał:

Jak ktos ma takie ziemie jak u mnie to RMG łatwo dostac, w tym roku musze posiac dynie żeby wywiązać sie z biznesplanu. Wszystkie szkolenia juz mam. Najgorzej jak ktos sial dochodowe uprawy a potem nie ma czym zwiększać.

U mnie trzeba kombinować , samego bydła sztuk 30+ , a gdzie jeszcze ziemia 

Opublikowano
11 minut temu, ZetorMisio napisał:

Ja osobiście jakbym miał wybierać, to już bym wolał dołożyć i kupić takiego cynkometa. W zeszłym tygodniu była jeszcze 39.

https://www.olx.pl/d/oferta/cynkomet-przyczepa-rolnicza-6-ton-nadstawa-plandeka-od-reki-ostatnia-CID757-IDNop2z.html?reason=observed_ad

Opublikowano
1 godzinę temu, MARAKAM napisał:

Bo nie każdy nadaje się mentalnie aby starać się o  dofinasowania z ARiMR. Dlatego jedni  biorą już któryś raz dofinasowania  i coraz to nowe maszyny, a pozostali zostali w ogonie i nawet na Restrukturyzacje nie chcą składać bo się boją. RMG w większości na słonecznik i jest OK. Świat należy do odważnych a nie do tych co zazdroszczą i narzekają.

Może i nie każdy a może nie każdy chce brać , a to czy bez dofinansowania nie można się rozwijać , nie zgodzę się, podam dwa z brzegu przypadki z tego forum koledzy @Agrest i @Łolek z tego co wiem nie korzystają z programów a mają ładne rozwinięte gospodarstwa 👍. Tak patrząc i słysze opinie użytkowników , znajomych  to używany Fendt czy John  za swoje i tak będzie lepszy niż nowy ciucholand z dofinansowania 🙂

Opublikowano

a mi tam nowa przyczepa z dofinansowaniem, bardziej się podoba niż używana .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v