Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No wlasnie ja chyba wole.kupic nowy niz dac wiecej za zachodni i pozniej albo przekladnia albo silownik leje. Mi nawet na mechanicznym zamykaniu by wystarczyl. Ten langren to by mi pasowal bo praktycznie krede bym.sial w wiekszosci to by nie mielilo moze?

Opublikowano

O langrenie piszą ze ma mieszadło mimosrodowe ktore nie mieli nawozu. Juz nie wiadomo czy wierzyc w to.czy nie. W altro bodajże albo wlasnie w langrenie moze byc zastosowana przekladnia zeliwna typu rauch

Opublikowano
1 godzinę temu, ZetorMisio napisał:

Ale te wszystkie Polskie nowe pseudo rozsiewacze mają takie same obroty mieszadła jak tarczy wysiewajacej i mielą. I zobacz jaka tam jest przekładnia,taka sama jak w lejku razy 3. 

Moja sipma nie mieli. Nie ma z tym problemu.

Opublikowano
2 godziny temu, Belaruss820 napisał:

No wlasnie ja chyba wole.kupic nowy niz dac wiecej za zachodni i pozniej albo przekladnia albo silownik leje. 

Tak tak a świnie już latają na Marsa. 🤦‍♂️

Jak kupisz padakę to pewnie że będzie się psuło. 

Mam RAUCH-a i popylam ile wlezie a naprawa przekładni jest o wiele prostsza niż w tych polskich wynalazkach. 

Opublikowano
6 minut temu, PRIMO napisał:

Mam RAUCH-a i popylam ile wlezie a naprawa przekładni jest o wiele prostsza niż w tych polskich wynalazkach. 

Mi chodzi o to ze jak znalesc jakis model w takich pieniadzach co nowy polski to wtedy kwiatki mogą wyjsc. Ojciec kupil sylky dpx prima,dał za niego kilka lat temu prawie 10tys, korozja norma i zacinający silownik ktory za chwile sie posikal i nowy trzeba bylo założyć i podmalowac oczywiscie spod. Nie mowie ze zachodnie uzywki są zle,wlasnie chcialbym ale mnie nie stac,te kilka tys zaoszczędzone by bylo zawsze 

Opublikowano

Ale te wszystkie Polskie nowe pseudo rozsiewacze mają takie same obroty mieszadła jak tarczy wysiewajacej i mielą. I zobacz jaka tam jest przekładnia,taka sama jak w lejku razy 3. 

Taki langren i altro mają lepsiejszą skrzynie przekładniową 😉

ROZSIEWACZ-NIERDZEWNY-1a2.jpg

8 minut temu, PRIMO napisał:

A zetorek sprzedany ?

Opublikowano
17 minut temu, migacz napisał:

Moja sipma nie mieli. Nie ma z tym problemu.

Simpa z Polskich to górna jak nie najwyższa półka jakości. Ja mam starego Brzega ( teraz to chyba Unia) i też nie narzekam, napęd mieszadła ma z łańcucha,i jest ok, Karcze z kwasowki i sieje na 24m.

Opublikowano
Dziad932 napisał:

8 minut temu, PRIMO napisał:

A zetorek sprzedany ?

a 1.5 tony nawozu pomieści 🤔

Opublikowano
17 minut temu, Dziad932 napisał:

A zetorek sprzedany ?

Nie sprzedany. 

5 minut temu, ZetorMisio napisał:

Sławuś to do mnie? Z nadstawkami 2 bb saletry   weszło.

To tona dwieście a jeszcze trzysta kilo?

Opublikowano

robisz nadstawki i swoje wejdzie ,tylko co na to rama powie ,nie na drodze ,ale w polu na dziurach i przejazdach . Langrenów nie znam ale strumyki i janpole mijaj wielkim łukiem ,i czosnkiem w nie rzucaj 😐

• Like 2
Opublikowano
3 godziny temu, Belaruss820 napisał:

No wlasnie ja chyba wole.kupic nowy niz dac wiecej za zachodni i pozniej albo przekladnia albo silownik leje. Mi nawet na mechanicznym zamykaniu by wystarczyl. Ten langren to by mi pasowal bo praktycznie krede bym.sial w wiekszosci to by nie mielilo moze?

Wyremontuj a w zasadzie znajdź części do remontu przekładni w polskim. To pogadamy. 

@daron64wiesz coś na temat remontów prawda?

45 minut temu, Belaruss820 napisał:

Mi chodzi o to ze jak znalesc jakis model w takich pieniadzach co nowy polski to wtedy kwiatki mogą wyjsc. Ojciec kupil sylky dpx prima,dał za niego kilka lat temu prawie 10tys, korozja norma i zacinający silownik ktory za chwile sie posikal i nowy trzeba bylo założyć i podmalowac oczywiscie spod. Nie mowie ze zachodnie uzywki są zle,wlasnie chcialbym ale mnie nie stac,te kilka tys zaoszczędzone by bylo zawsze 

Co malował w sulky? Korozja ? Gdzie?

Opublikowano
5 minut temu, soltys48 napisał:

Wyremontuj a w zasadzie znajdź części do remontu przekładni w polskim. To pogadamy. 

@daron64wiesz coś na temat remontów prawda?

Co malował w sulky? Korozja ? Gdzie?

Na środku pod skrzynią,ale moze poprostu wina czestego mycia. Na tym takim łuku miedzy talerzami. Ogolnie rozsiewacz trafil sie w super stanie,tylko mocowanie silownika przegnilo,trzeba bylo zrobic przeróbkę no i uszczelniacz do wymiany(a moze drugi silownik musial.wstawic,juz nie pamietam). Tak szczerze gdybym mial dyche na wydanie to bez zastanowienia szukalbym takiego samego sulky bo mieszadlo mi sie w nim podoba z tymi palcami. A w brzegu przypadkiem nie ma.tez podobnego rozwiazania?

Opublikowano

Ja kupiłem Kuhn MDS za 3000zl i jestem mega zadowolony, 5 rok już nim sieję i do tej pory wymieniłem dopiero węże od hydrauliki, koszt 150zł. Nic nie rdzewieje, tylko są delikatne naloty w dnie paki ale u mnie stoi pod chmurką. Biorąc to pod uwagę to trzyma się bardzo ładnie, wujo kupił jakiegoś polskiego nie pamiętam marki, za 14000zl a robi identyczną robotę jak mój Kuhn ale już zaczyna strasznie rdzewieć po dwóch latach a u niego stoi pod wiatą.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v