Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
30 minut temu, jacor73 napisał:

A to nie dopiero Jxu mają rewers  hydrauliczny? Oglądałem jakiś czas temu jx95, to miał mechaniczny.

Bo te stare konie potrzebują mniej bata żeby pracować. Tak samo jak nowe pseudo silniki forda 1.0 a wyciągnięte na 140 KM,tyle samo co ze starego 1.8, żeby to jechało to musi być gaz w podłodze.

Jx miały pod koniec produkcji rewers hydrauliczny 

Jxu miały chyba elektrohydrauliczny 

• Thanks 1
Opublikowano

Wedle interpretacji bodajże z 2018r jeśli ryczałtowiec kupuje to nie.

Opublikowano

Dlatego trzeba indywidualnie się pytać. Bo każdy wuj na swój strój.

Jest taki burdel i łajdactwo w prawie i interpretacji że głowa mała.

Z 2018 pcc nie obejmuje, kolejne interpretacje podważają tą z 2018

Opublikowano
5 minut temu, Agrest napisał:

No ale to co potrzebne jakieś oświadczenie? 

Opublikowano

Dzis nie chcą w wydziale komunikacji potwierdzenia zapłacenia tego podatku , kiedyś chyba wymagali . 

A nie wiem czy rodo pozwala im tak się chwalić skarbówce kto co rejestrował 

Przed chwilą, Narko napisał:

Podzieli sie ktos namiarem na sprawdzonego dostawce diesla z lubelskiego,powiat bilgorajski i oscienne?

Dziś takie czasy że kupisz uj wie co 5 gr taniej jak na Orlenie jeszcze na litrach Cię walną 

Opublikowano
10 minut temu, Agrest napisał:

W urzędzie skarbowym pytać?

Opublikowano
4 minuty temu, radekz200 napisał:

Wystąp z wnioskiem do KIS o wydanie interpretacji indywidualnej dotyczącej podatku od czynności cywilnoprawnych w zakresie skutków podatkowych zakupu maszyny rolniczej przez rolnika ryczałtowego.Jak masz profil zaufany to możesz przez epuap.

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, jacor73 napisał:

Wystąp z wnioskiem do KIS o wydanie interpretacji indywidualnej dotyczącej podatku od czynności cywilnoprawnych w zakresie skutków podatkowych zakupu maszyny rolniczej przez rolnika ryczałtowego.Jak masz profil zaufany to możesz przez epuap.

Jeśli nie mam to bezpośrednio w urzędzie? Potrzebne będzie mi oświadczenie od sprzedającego?

Edytowane przez radekz200
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, radekz200 napisał:

Jeśli nie mam to bezpośrednio w urzędzie? 

Załóż sobie, młody jesteś to wszystko sam ogarniesz, teraz można autoryzację zrobić przez konto bankowe. Żeby nie uganiać się z biurwami, większość spraw załatwiam właśnie przez epuap.

Edytowane przez jacor73
Opublikowano
15 minut temu, radekz200 napisał:

Nie wiem.  Jak kupiłem ciągnik to była pandemia i izolowali się skutecznie, więc telefonicznie rozmawiałem. Nawet nie słyszeli o takiej możliwości. Podałem nr konkretnej sprawy i naczelnik oddzwonił że sprawa jest jasna i jestem zwolniony.

Pytałem czy składać coś do urzędu to powiedział że nie.

Ale czy po czasie nie upomną się o swoje to nie mam pewności

10 minut temu, radekz200 napisał:

W urzędzie skarbowym pytać?

Tak

Opublikowano
24 minuty temu, pawel885 napisał:

Dzis nie chcą w wydziale komunikacji potwierdzenia zapłacenia tego podatku , kiedyś chyba wymagali . 

A nie wiem czy rodo pozwala im tak się chwalić skarbówce kto co rejestrował 

Dziś takie czasy że kupisz uj wie co 5 gr taniej jak na Orlenie jeszcze na litrach Cię walną 

Tak kiedyś wymagali, teraz nie wymagają, ale jeśli w urzędzie skarbowym zobaczą że zarejestrowałem pojazd, a PCC nie opłacone to masz karę. Ja pisałem czynny żal, opłaciłem podatek bez odsetek, mimo 3 lat po terminie wrzuciłem do skrzynki w US i odrazu do WK i żadnych konsekwencji z tego tytułu. Znajomy nie napisał czynnego żalu, tylko opłacił podatek z odsetkami i dostał karę za spóźnienie się z opłatą.

Opublikowano

Opisz dokładniej sytuację.

Sami się dopatrzyli, dostałeś pismo?

Po co do WK?

Opublikowano
28 minut temu, pawel885 napisał:

Na orlenie 5,24 a w hurcie tam gdzie bierzemy 5,35. Kiedy bym nie jechal kolo stacji to ludzie bagazniki pootwierane i tankuja w kanistry

Opublikowano
28 minut temu, Narko napisał:

Podzieli sie ktos namiarem na sprawdzonego dostawce diesla z lubelskiego,powiat bilgorajski i oscienne?

Zawsze biorę z exoil Chełm i nigdy nie było problemu z ich paliwem 

powiat świdnicki na granicy z krasnostawskim

Opublikowano
23 minuty temu, jacor73 napisał:

Załóż sobie, młody jesteś to wszystko sam ogarniesz, teraz można autoryzację zrobić przez konto bankowe. Żeby nie uganiać się z biurwami, większość spraw załatwiam właśnie przez epuap.

Kurła to chyba lepiej zapłacić te 2 % dla spokojności 

Opublikowano
12 minut temu, Agrest napisał:

Opisz dokładniej sytuację.

Sami się dopatrzyli, dostałeś pismo?

Po co do WK?

Kupiłem 80ke, a że miałem wtedy trochę na głowie zapomniałem o PCC.

Przerejestrować nie szedłem odrazu.

Teraz minęły 3 lata(po 5 się przedawnia i nie trzeba płacić) opłaciłem PCC, wydrukowałem potwierdzenie przelewu, napisałem czynny żal i razem z formularzem zaniosłem do US. No a do wydziału komunikacji żeby ją przerejestrowac na siebie. 

Jak się już dopatrzą to czynny żal nie ma zastosowania. Musisz sam się zgłosić, że popełniłeś wykroczenie skarbowe, przyznać się do winy, podać powód i uregulować zaległość.

Opublikowano (edytowane)

https://ksiegowosc.infor.pl/podatki/pcc/4655228,Sprzedaz-ciagnika-rolniczego-podatek-PCC.html

"" "Zatem jeżeli rolnik ryczałtowy jest stroną umowy sprzedaży (np. ciągnika rolniczego, innej maszyny rolniczej, także samochodu), niezależnie od tego, czy rolnik ryczałtowy jest kupującym, czy sprzedającym - to taka umowa nie podlega opodatkowaniu PCC. W takim przypadku kupujący nie musi płacić podatku ani składać deklaracji podatkowej. Aby skorzystać z tego wyłączenia od opodatkowania status rolnika ryczałtowego trzeba posiadać przynajmniej w dniu zawarcia umowy sprzedaży."" "

Edytowane przez Bogdan_ja
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v