Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
szymon09875 napisał:

Dnia 4.10.2022 o 19:53, superfarmer02 napisał:

Głupie gadanie. Po co mu maszyna za 30tys jak maszyna za 4 zrobi tak samo i w podobnym czasie 

Kup coś takiego jak ja. Ojciec mi strajkuje powiedział że jak ją sprzedam to nie będzie kosił rotacyjna 🤣

ma racjię wie co dobre 😉😃

Opublikowano (edytowane)

Jeśli miałbym zapłacić za nią tyle co kosztuje to bym nigdy nie kupił. Okazyjnie się trafiła to jest.

Rotacyjna 7-8 się jedną łąkę kosilo bo dziury i 60ka 2 miejscami szło 3 włączyć. Dziś ojciec pojechał i 80ka z 2.8m w 2.5 godziny na spokojnie skosil. 

Edytowane przez szymon09875
Opublikowano (edytowane)

@wojtal24 Czyli coś na rzeczy, może się pojawi w wyższej cenie za jakiś czas.

Nawet zacząłem myśleć o zakupie tej maszyny, temat szybciej się zakończył jak zaczął.

Edytowane przez Norman
Opublikowano (edytowane)
Dnia 4.10.2022 o 19:35, superfarmer02 napisał:

E to nie tak źle. Zawsze tak rotacyjna podpinam🤪 siły trochę jest to wolę szarpnąć niż trykać 15 min 

Dnia 4.10.2022 o 19:39, kizak napisał:

Jatam wolę,, trykać ''15 minut niż szarpać ,albo i 3 minuty starczy

a ja mam eurohaki z kołnieżami i wszystko przyczepiam w miute? + wałki i hydrauika

Dnia 4.10.2022 o 19:43, Dziad932 napisał:

No nie wiem o co ci chodzi ,ale ja nie widzę sensu dawać kupę kasy żeby dwa razy do roku skosić koło 10 ha łąki 

Dnia 4.10.2022 o 19:53, superfarmer02 napisał:

Głupie gadanie. Po co mu maszyna za 30tys jak maszyna za 4 zrobi tak samo i w podobnym czasie 

jedno i drugie ma swoje za i przeciw, ua chce do ihc czołową, na 25ha łąk, ktoś sie śmiał że 40 obrabiają 2ma c360 i jadą rotacyjnymi, ale pokos robią miesiąc, znajomy też tak robił po 5 ha, 20 ha, z pogodą tak wyszło że pierwszy skończył, 2gi zaczynał, i 1wszy pokos strasznie zróżnicowany jakościowo bo 2 ostatnie partie trawa stara była i dla koniarza już nie poszło   

Dnia 4.10.2022 o 20:00, Dziad932 napisał:

Ale co ma gówno do wiatraka. Mi nie potrzebna taka , a Sławuś myśli że jak kupię kosiarkę za kilkadziesiąt tysięcy albo jakąś szeroką to m się w życiu polepszy 🤦‍♂️

za 15 tys zy nawet za 10 wychaczysz spokojnie dysk 2.0-2.6 m więcej ci nie potrzebne, i moje zdanie na ten temat znasz bo całe litanie ci pisałem   

Dnia 4.10.2022 o 20:01, Pafnucy napisał:

a oki. nie doczytałem.myślałem że się zastanawiasz.

też wolałem rotacyiną. 185 se kupiłem. nierówne łaki i sporo klinów mam.

im szersza tym mniej nawrotów 

10 godzin temu, migacz napisał:

Takie pytanie mam. Szwagier zasiał poplonów z 10ha. Poplony porosły i chce to na kiszonkę dla byków sprzątnąć. Jak i czym to sprzątnąć najłatwiej i z najmniejszą ilością piachu. Zawsze zbierali orkanem ale to można na 2ha a teraz to trzeba szukać czegoś innego. Wczoraj oglądaliśmy sieczkarnie fortschritt ale heder do żyta był w opłakanym stanie. Jakieś jeszcze pomysły ktoś ma?

albo szukać lepszego hedera albo jak łąke tylko każdy sprzęt 5cm do góry   

5 godzin temu, KlimekPL napisał:

A gdyby normalnie skosić kosiarką, zgrabić i baloty w folie?

folia droga, ja właśnie kosze pokos i pierwszy raz pryzme robić będę z 10 ha  

4 godziny temu, migacz napisał:

Problem zanieczyszczenia piachem i duży udział wody(ciężar balotów) na stercie trochę tej wody ucieknie. Kiedyś jak miałem bydło to też unikałem poplonu w baloty mimo swojej owijarki i prasy. Jakość lepsza w kopcu.

albo wysuszyć bardziej, przetrząsnąć albo dzień więcej niech poleży, nie rozumiem nie których co z balota taczkę wody wywożą 

1 godzinę temu, superfarmer02 napisał:

I tak za daleko ale wyskoczyła taka i w sumie nie wiadomo co to. Dziś z sąsiadem gadałem to mówił żeby brać 1.85 bo na 1.65 to szkoda paliwa. Ty masz chyba 1.85? Zetorkiem tniesz? 

do ciapka idealna https://sprzedajemy.pl/kosiarka-dyskowa-jaslo-2-e30984-nr66238885

@superfarmer02 https://sprzedajemy.pl/sprzedam-kosiarke-dyskowa-class-2-10-lubcza-2-e30984-nr66627189 - kuhn w barwach claasa, mam te sam model, bardzo polecam, 60 lata, ale kosze ihc na 1000 obr

Edytowane przez igor10246
  • Like 1
Opublikowano
9 godzin temu, igor10246 napisał:

a ja mam eurohaki z kołnieżami i wszystko przyczepiam w miute? + wałki i hydrauika

Zapniesz w minutę pod kilkoma warunkami  

1   Za pierwszym razem podjedziesz idealnie [   szacun]

2 dyskowa jest postawiona na idealnej wysokości

3 łapy ,,haków''są w idealnym położeniu z kosiarki zaczepami

4  te ,,jabłka'' z kołnierzami są już podpięte do kosiarki

5 ramiona z hakami są ustawione w idealnej szerokości

6 te ramiona są w miarę sztywne i nie ,,uciekną'' ci na bok podczas podpinania

No nie będę wspominal o  tym że śryba centralna jest pod ręką z odpowiednimi bolcami ,czy o hamulcu postojowym........ . Przeważnie kilka z tych punktów jest ,,nie dopiętych'' i za h.    nie podepniesz w przysłowiową minutę ...      Aha spróbuj to wykonać z piwem w ręku 😐;)  ..         Tylko co by nie było tak jak z polskim kapitanem na kanale Sueskim .  ,,  Co ja nie zawrócę ?, potrzymaj piwo'' 😐;)

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
9 godzin temu, kizak napisał:

Zapniesz w minutę pod kilkoma warunkami  

1   Za pierwszym razem podjedziesz idealnie [   szacun]

2 dyskowa jest postawiona na idealnej wysokości

3 łapy ,,haków''są w idealnym położeniu z kosiarki zaczepami

4  te ,,jabłka'' z kołnierzami są już podpięte do kosiarki

5 ramiona z hakami są ustawione w idealnej szerokości

6 te ramiona są w miarę sztywne i nie ,,uciekną'' ci na bok podczas podpinania

No nie będę wspominal o  tym że śryba centralna jest pod ręką z odpowiednimi bolcami ,czy o hamulcu postojowym........ . Przeważnie kilka z tych punktów jest ,,nie dopiętych'' i za h.    nie podepniesz w przysłowiową minutę ...      Aha spróbuj to wykonać z piwem w ręku 😐;)  ..         Tylko co by nie było tak jak z polskim kapitanem na kanale Sueskim .  ,,  Co ja nie zawrócę ?, potrzymaj piwo'' 😐;)

do podpinania w minutę trzeba to:

pol_pl_Trojkat-zaczepowy-przedni-TUZ-kat

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, jahooo napisał:

do podpinania w minutę trzeba to:

pol_pl_Trojkat-zaczepowy-przedni-TUZ-kat

Polecam. Kiedys pracowalem w firmie,gdzie tylko pluga tym nie zapinali. 

Szukam info. Opryskiwacz Rauch D2 z hydraulicznym unoszeniem belki ( silownik + linka stalowa).  Belka po glownej ramie "jezdzi"  na jakichs rolkach czy na slizgach. 

Brak opisu.

Edytowane przez Narko
Opublikowano
Przed chwilą, KlimekPL napisał:

Fajne, tylko że każda maszyna musi mieć identyczny rozstaw dolnych punktów mocowania. A na przykład u mnie każda z innej parafii i odległości są różne

Jak masz trójkąt to do maszyny musisz mieć zrobione też mocowanie w kształcie trójkąta. 

Opublikowano

Przy ciężkich maszynach nie zdaje to egzaminu.Trzeba pilnowac bo mozna zgubić na drodze maszyne. Pracowałem z takimi ramami w anglii. Sama rama jest mocna ale przy maszynie kątownik do tej ramy lubi się rozginac. Tego typu zaczepów używa się do transportu platform gdzie miesci sie dwie palety np. z sadzonkami. Jedziesz na pole zostawiasz i wracasz po nastepne ew. przestawiasz aby ludzie mieli blisko siebie  sadzonki. 

• Like 1
Opublikowano
11 godzin temu, Norman napisał:

@daron64 Kiedyś przewody fazowe oznaczone były chyba literami R S T lub A B C teraz L1 L2 L3, tylko to lampa raczej 1 fazowa. Nie widać na zdjęciu czy faza podłączona jest pod R.

Są to lampy na 220. Faza jest podłączona pod R. W każdej lampie (niezależnie czy przelotowa, czy krańcowa) jest tak samo.

Opublikowano

Czyli wiadomo odnośnie oznaczeni w oprawach lamp - mnie więcej.

https://www.olx.pl/d/oferta/fiat-90-dt-z-turem-4x4-CID757-IDRfpPg.html

Dla samego ładowacza bym kupił bo akurat taki wysięgnik potrzebny. Ale ogłoszenie lipne - brak kontaktu. Ostatnio sporo takich ogłoszeń pomijając te rażąco podejrzane na pierwszym rzut oka.

https://www.olx.pl/d/oferta/deutz-fahr-6040-kombajn-zbozowy-CID757-IDR9k1Q.html

Tu też niska cena, pewnie też brak kontaktu.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v