Skocz do zawartości

Ceny bydła 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Dnia 7.12.2022 o 18:41, Raptus902 napisał:

Milsan

Ja z tego zrezygnowałem juz kilka lat temu bo w ogole cielaki nie chcialy tego pic jak pierwsze dostały, dopiero jak głodu poczuly czasami po 4 dniach...... Od tamtej pory daje preparat z Nutreny, do wiekszych z lnem a do małych białe. Nie jest jakis gornych lotów ale duzo lepiej piją jak to ze sano.

Opublikowano
56 minut temu, Mikruss napisał:

Ja z tego zrezygnowałem juz kilka lat temu bo w ogole cielaki nie chcialy tego pic jak pierwsze dostały, dopiero jak głodu poczuly czasami po 4 dniach...... Od tamtej pory daje preparat z Nutreny, do wiekszych z lnem a do małych białe. Nie jest jakis gornych lotów ale duzo lepiej piją jak to ze sano.

Też je stosuje dla mnie oki szkoda że ostatnio tak zdrożało no i jakby biegunek mniej po nim wcześniej stosowałem sanolac rot milsan co z de hause i sprayfo 

43 minuty temu, ab23 napisał:

Wy tak serio same pszenżyto  dajecie  bykom😉 

Jeszcze  ze dwa tygodnie i cena powinna  sie poprawić na rogacze dobrze  piszę Adam? 🙂

No właśnie opinie są podzielone jeden nawet mowil mi z wioski obok że samo żyto daje ale toż trochę taki bajkopisarz 

A ty jak sądzisz ?

Opublikowano

Zyto samo to nie bardzo bo ono ma jakies antyzywieniowe badziewie. Powiadaja ze niby hybrydowe tego juz nie ma, ale jaka jest prawda to kto wie.

A co do przenzyta to jako zboze idzie u mnie od lat samo. Najlepiej plenne i mniej wymagajace od  jeczmienia. Tylko na 1tys kg trzeba dac worek kredy bo sciany ci zjedza.

Opublikowano
6 godzin temu, damianos95 napisał:

No właśnie opinie są podzielone jeden nawet mowil mi z wioski obok że samo żyto daje ale toż trochę taki bajkopisarz 

A ty jak sądzisz ?

Od dawien dawna dawałem to co było najtańsze u to co mi zostało.

Przez ostatnie lata jęczmień ozimy pół na pół z żytem, wcześniej pszenżyto pół na pół z owsem. Zdarzało się i dawać same żyto.

Jako ciekawostkę dodam że kiedyś u nas byki i konie na rzeź dziadek tyczył parowanym żytem 

Opublikowano
11 minut temu, soltys48 napisał:

Od dawien dawna dawałem to co było najtańsze u to co mi zostało.

Przez ostatnie lata jęczmień ozimy pół na pół z żytem, wcześniej pszenżyto pół na pół z owsem. Zdarzało się i dawać same żyto.

Jako ciekawostkę dodam że kiedyś u nas byki i konie na rzeź dziadek tyczył parowanym żytem 

parowane czy zalewane wrzątkiem ma bardzo dobrą przyswajalnosc  ,  zresztą  zboza dla młodych zwierząt są poddawane obróbce termicznej soja , rzepak takze w tym przypasdku obrubka termiczna niszczy składniki antyzywieniowe i poprawia strawnosc 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

W czym wam to pszenzyto zawinilo, ze tak kazdy sie dziwi? U mnie nawet mleczne aktualnie na tym jada z tym, ze u mlecznych 300-350kg do tony to same "dodatki". Byki aktualnie na zycie + sanbull.

Edytowane przez asus921
Opublikowano

Przecież te byki nie jedzą samego pszenżyta, bo trzeba do tego dodać kiszonkę z kukurydzy w której mogą być  znaczne ilości ziarna. Problemy mogą być jeśli ktoś nie ma kiszonki i daje większe ilości paszy treściwej.

Opublikowano
26 minut temu, Karle91 napisał:

Przecież te byki nie jedzą samego pszenżyta, bo trzeba do tego dodać kiszonkę z kukurydzy w której mogą być  znaczne ilości ziarna. Problemy mogą być jeśli ktoś nie ma kiszonki i daje większe ilości paszy treściwej.

U mnie dostawać będą jak cos śrutę właśnie z pszenżyta  i siano bo akurat tego mam zapas a kiszonki nie mam i sianokiszonka się skończyła więc mogę czy nie dawać to pszenżyto ? I ile na sztukę ?

Opublikowano (edytowane)

O zycie/pszenzycie pisalem w sensie bazie do tresciwej. Oczywiscie oprocz tego idzie objetosciowa. Samym zbozem mozna karmic po "brytyjsku", czyli alkalizacja np. Maxamon, ale do tego to raczej miesne/czystorasowe i dobra cena za kg. Ciekawe jakie przyrosty przy tym systemie mozna realnie osiagnac przy 7-8kg tresciwej + sloma dla wlokna.

Swoja droga jak policzyc sianokiszonke + kukurydze po cenie rynkowej + 2-3kg tresciwej to podobne pieniadze wychodza co 8kg alkalizowanego zboza, a napewno duzo mniej roboty. Pytanie gdzie lepsze przyrosty. Moze zrobie kiedys taki test na 10 odsadkach jak to wyjdzie na samym zbozu.

Edytowane przez asus921
Opublikowano

Jak teraz cena zboża piedyknie a wygląda że tak się stanie to będę dawał śruty oporowo i patrzył czy kał jeszcze jest stały czy już płynny. Gorzej jak bydło podzieli los zbóż i ogólnie klapa. W zeszłym sezonie były tu historię zlikwidować hodowlę, obsiać zbożem i iść do pracy, teraz przynajmniej będzie tani opał...

Opublikowano
1 minutę temu, Cybulek17 napisał:

Widzisz jak wszystko  szybko się zmienia,  tylko głupi przy hodowli robili jeszcze niedawno 😄

U Ciebie byki zjedzą zboże z magazynu? Ja to mam 50 ton to mogę sobie pogadać 

Opublikowano
Przed chwilą, Cybulek17 napisał:

150 ton idzie na pasze,  600 - 700 pszenicy i  +-200 rzepaku na sprzedaż 

Trochę kasy popłynęło. Co myślisz o tej sytuacji, czekasz do końca czy jak się da handel?

Opublikowano

był tu forumowicz co karmił samym zbozem , tylko On chyba miał tez ubój własny 

25 minut temu, asus921 napisał:

@wojak1986 Zyto bardzo dobrze sie pali. Jak jest w okolicach zera to daje rade w podajniku. Wyprobowane.

owies jest duzo lepszy do palenia według mnie i mojej praktyki 

Opublikowano
12 minut temu, Cybulek17 napisał:

Gość z dużej fermy w wlkpl twierdził , że w 16msc robią 650 - 700kg u Lm na suchym tuczu

@Berthold ten Jarek Twój znajomy chyba też wszystko na sucho opasa 

Wszystko zależy ile mleka wypije dana sztuka, jaka rama i geny. Teraz miałem sztukę jakas mieszanka mleczna, taki słaby mieszaniec pił mleko koło roku waga w 18 miesięcy 785 kg inny mieszaniec z blondem w 22 miesiące 950kg mleko długo...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez AgroSikora
      Jakie ceny nasion kukurydzy za j.s na waszym terenie?

- KWS
      - Pionner
      - LG
      - Syngenta
      - Euralis

• Przez kuba24051
      pora zalozyc nowy temat. jak u was z cena?
      Michalczyk dzis 670+vat a cena od 640-670
    • Przez latka890098
      Orientuje się ktoś jakie są teraz ceny żywca za byka LM? (Województwo Lubelskie)
    • Gość
      Przez Gość
      Witam czy orientuję sie ktoś w cenie opryskiwaczy Bury Krukowiak czy agrotehnika . Opryskiwacz ciagany 1200l bez komputera belka 15 ??
    • Przez thomas015
      Witam, potrzebuje ceny Brony talerzowej Unia Cut Xl 3.2, chodzi mi o maszynę nową fabrycznie.
      Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi  
  • Dodaj nową pozycję...
v