Skocz do zawartości

Ceny bydła 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
FarmerDyzio napisał:

tym chlopkom co to bydło sprzedali to powinni dojebac takie kary żeby się zesrali. Gamonie pierdolone przez takich są te afery i ceny w dół.

Ty się dobrze czujesz ? Nie masz hodowli to nie wiesz co to znaczy cymbale .

Opublikowano

miałem krowy na siebie przez niecałe 7lat i miałem upadki czy to krów czy cielaków, ale nigdy żadnej krowy nie wciągałem na samochód za nogi. Handlarz da Ci 1.5 tysiąca i zrobi z Ciebie dziada. Jak już leczysz i włożysz w ta krowę z tysiąc, nie ma efektu to odzaluj i dołóż 500 i ja uspij. Ale przecież chłopek to by się z rozpłakał jakby miał tak zrobić.

Taka jest hodowla i koniec, doicie te krowy przez ileś lat a jak nie będzie dawała rady wstać to za nogi po betonie i na auto, bo przecież strata by była jakby nie sprzedać...

oczywiście nie mówię o wszystkich tylko o tych gamoniach co tak robią.

• Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano

Wszyscy mają kasę i są dumnymi rolnikami. W te wakacje takie brednie tutaj się pojawiają że szok. Usypiają bydlaki po 700 kg i chodzą zadowoleni. Normalnie wszyscy charytatywni jak pewnie z tej Vivy

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, HF86 napisał:

czep się tych frendzli na górze. 

ministrów i innych zdrajców, gwiazdeczki i związków rolniczych. 

gdzie samochody ubojowe, gdzie wytyczne do uboju,i klasyfikacji .

na całym świecie ratuje się wartość rzezna. 

samochody są , tylko chłopkowi kare doj**ać a i mleczarnia która mleko odbiera powina być napitnowana zeby porzestała odbierać surowiec 

19 minut temu, wojak1986 napisał:

To była ustawka. Pierwsi byli tam z tej fundacji Viva, pewnie nasłali na gościa inspekcję, później policję z weterynarią.

do fundacji doszły plotki ze ten ktoś odbiera padline  i pewnie sobie go sledzili , padline celowo  napisałem bo krowa po wycieleniu jest zgorączkowana i nie nadaje sie do spozycia przez ludzi nawet po przerobieniu , bydle z urazem np . kończyny  nie stanowi problemu zeby to mieso spozywać .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

leżaki są wszędzie I nikt ich na potęgę nie usypia. auto, ubicie i na zakładzie wet kontroluje czy do spożycia przez ludzi czy na karmę dla zwierząt. 

Opublikowano
wojak1986 napisał:

1 minutę temu, FarmerDyzio napisał:

to jak nie możesz sobie pozwolić na stratę 2 tys to lepiej nie trzymaj krów

Wiesz ile teraz dobry simental jest wart? Nie jakiś tam wieszak hf

no ile jest wart dobry leżak simental, zapewne jeszcze z karencja ?

Opublikowano (edytowane)

Ja odkąd zarobiłem na uboju z konieczności 640 PLN brutto na krowie i straciłem 2 godziny na to z ich pisaniem papierów to wszystko już usypiam co trzeba

Żodyn ch*j się dorabiał na mnie już nie będzie 

Edytowane przez komizmo
  • Like 1
Opublikowano

Tak jak wspomniałem w cenach mleka. Nie wszędzie działa ubój z konieczności. U nas zabiją na miejscu, ale zwłoki trzeba im zawieść. No i zazwyczaj nie biorą mięsa tylko płacisz na utylizacje odpadu a z mięsem rób co chcesz. Jeżeli nie będzie to działało poprawnie, to takie przypadki dalej będą.

Opublikowano

nawet mi was nie szkoda. 

lubicie jak was r....ją. 

raz to byłby przypadek. ale to już stały proceder znaczy się lubicie 🤣

w Afryce na palmie mają lepsze i uczciwsze systemy rozliczeń. 

21wiek niby cywilizowany kraj a szaman okresla klasę mięsa i jakość bydła w oborze. 🤣

potem jeszcze ze 3 razy zważyć bo w pl za cukierka z korporacji zagranicznej 3 sprawy w sądzie a oszustwo na wadze u rolnika to przypadek i poco z tym cokolwiek robić .

waga na ubojni nie może działać bo by się trochę posypało.🤣 

agencja ma dane każdej sztuki, ale nie wolno na prośbę rolnika podać bo przez posrednika poszło 🤣

cena zależna od ceny hitlerowcow, a czemu tego nikt nie wie 🤣

na tych aferach chyba i naszym zakladom zależy. przecież to biorą. 

mogliby się ruszyć i posprzątać jak się należy. 

Opublikowano

Przez wrodzoną skromność nie napiszę, a nie mówiłem :)

Kontrole to się dopiero zaczną i to na gospodarstwach, także robić chłopy porządek bo nie będzie zmiłuj.

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, AdamRo napisał:

Kontrole to się dopiero zaczną i to na gospodarstwach, także robić chłopy porządek bo nie będzie zmiłuj.

My z tych co ład mają,więc śpimy spokojnie😉

Opublikowano
12 minut temu, AdamRo napisał:

Handlarz straszy weterynarią, ksiądz piekłem, Kaczyński Tuskiem...nie strasz nie strasz

• Haha 2
Opublikowano
16 minut temu, AdamRo napisał:

A Ty będziesz jeździł za kontrolą i zabierał nieprawidłowości ?

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)

Wielka mi kontrola. Przyjadą. Wejdą i zobaczą czy się zgadzają m2/sztukę. Na ściany jak pobielone to ok, a jak ktoś potrafi się tłumaczyć to i 10 lat nie odmaluje budynku. Rejestr bydła też sprawdzą tylko czy ostatnio było jakieś wycielenie, bo przelecieć 500 numerów w księdze które sztuki są sprzedane lub które padły to za dużo roboty a leczenie to co 3 karty ktoś nie ma i tyle kontroli. Ważne, żeby poczęstować świeżą wiejską kiełbasą z leżaka i mordy się cieszą od ucha do ucha. Jak od góry nie ma chęci poprawienia tego całego burdelu to tej poprawy nie będzie.

Edytowane przez karol091193
Opublikowano

tego nikt nie poprawi, bo nikomu na tym nie zależy. 

dobrze jest. najtańsze mięso i najniższe koszty rowna się fest zysk dla ubojni. 

jak jest fest Zysk to I można po sponsorować posła czy senatora żeby to się potem nie ukróciło. 

jeżdżą mendy teraz i gadają o pierdyliardach dla polskich wsi a na podstawowe pytania nie potrafią odpowiedzieć. 

zmiany, jakie zmiany my piniendze bezwartosciowe mamy 🤣

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez AgroSikora
      Jakie ceny nasion kukurydzy za j.s na waszym terenie?

- KWS
      - Pionner
      - LG
      - Syngenta
      - Euralis

• Przez kuba24051
      pora zalozyc nowy temat. jak u was z cena?
      Michalczyk dzis 670+vat a cena od 640-670
    • Gość
      Przez Gość
      Witam czy orientuję sie ktoś w cenie opryskiwaczy Bury Krukowiak czy agrotehnika . Opryskiwacz ciagany 1200l bez komputera belka 15 ??
    • Przez thomas015
      Witam, potrzebuje ceny Brony talerzowej Unia Cut Xl 3.2, chodzi mi o maszynę nową fabrycznie.
      Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi  
    • Przez agroRolniTV
      Witam.
      Kolega będzie sprzedawał prasę Claas Variant 360RC z 2012 roku i nie jest do końca pewny za ile wystawić.
      Tą belarką zrobił około 20tys. bel
      Może znajdzie się ktoś kto się zna i wyceni taką prasę, mniej więcej.
      Z góry dzięki, pozdrawiam

• Dodaj nową pozycję...
v