Skocz do zawartości

Ceny bydła 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
14 minut temu, zycietoniejebajka1 napisał:

Miałem cielaka który lał , już w sumie nie ciekawie było , ale węgla i stoperanu dostał i też go zamurowało , ale po tym zaczęło się poprawiać i wyszedł ;)

U mnie tak zamurowało że już z tego nie wyszedł. Zabiło na amen

Opublikowano
29 minut temu, donweter1989 napisał:

Taka mała uwaga. Dlaczego nie operujecie klasami? Nie każdy brązowy byk to lm, a nie każdy czarno biały to hf. Równie dobrze może to być gazeta P klasowa jak i fajna mieszanka z belgiem w U klasie. Przecież po tym co se ktoś w miejscu kodu rasy wpisał w paszporcie i tak nikt nie kupuje.  I czytam tutaj wtedy ceny rzędu 12 zł za hf.  A ten byk z hf to ma niewiele wspólnego.

Bo większość rolników hodujących bydło nie ma zielonego pojęcia o klasach, widełkach wagowych, wybiciu.

Pamietam jak była cen dramatyczna i za jałówkę hf klasa raczej P+ wagowo  450-480kg zaproponowałem 5,8, rolnik mnie zwyzywał od najgorszych i dodał że „łon wie jakie som ceny, na ubojni łeb odetną i mu po 10zł zapłacom” nie zostało mi nic innego jak opuszczeni posesji i życzenie powodzenia w dalszym życiu

• Like 2
Opublikowano
47 minut temu, micgal39533 napisał:

pieron wie czym, tam to chyba była taka dawka podana że go zamurowało. 

Na lokalnym targu handlarze potrafili wetknąć zawiniątko z papieru. Przywoziłem cielaka, na początku osowiały a następnego dnia rano sztywny 

Opublikowano
59 minut temu, donweter1989 napisał:

Taka mała uwaga. Dlaczego nie operujecie klasami? Nie każdy brązowy byk to lm, a nie każdy czarno biały to hf. Równie dobrze może to być gazeta P klasowa jak i fajna mieszanka z belgiem w U klasie. Przecież po tym co se ktoś w miejscu kodu rasy wpisał w paszporcie i tak nikt nie kupuje.  I czytam tutaj wtedy ceny rzędu 12 zł za hf.  A ten byk z hf to ma niewiele wspólnego.

Jałówki pogoniłeś?

24 minuty temu, emil9828 napisał:

Bo większość rolników hodujących bydło nie ma zielonego pojęcia o klasach, widełkach wagowych, wybiciu.

Pamietam jak była cen dramatyczna i za jałówkę hf klasa raczej P+ wagowo  450-480kg zaproponowałem 5,8, rolnik mnie zwyzywał od najgorszych i dodał że „łon wie jakie som ceny, na ubojni łeb odetną i mu po 10zł zapłacom” nie zostało mi nic innego jak opuszczeni posesji i życzenie powodzenia w dalszym życiu

jak teraz płaci P klasowa chabeta?

Opublikowano
58 minut temu, jarecki napisał:

to po ile jest wart ten byk na żywo ? przy wadze 700 kg ?Polskie buhaje pomogą walczyć z kryzysem po koronawirusie

Około 10,50  brutto 

Opublikowano
48 minut temu, emil9828 napisał:

Pamietam jak była cen dramatyczna i za jałówkę hf klasa raczej P+ wagowo  450-480kg zaproponowałem 5,8,

To i tak dużo, pamiętam w 2019 w połowie lipca, tuż przed żniwami od gościa z sąsiedniej ulicy skupili kilka hfów po 5 zł netto za kg. Kiepskie czasy, oby się nie powtórzyły.

Opublikowano
48 minut temu, superfarmer02 napisał:

Na lokalnym targu handlarze potrafili wetknąć zawiniątko z papieru. Przywoziłem cielaka, na początku osowiały a następnego dnia rano sztywny 

Mi dziadek opowiadał że jak był popyt na jałówki to handlarze z targu potrafili przypiąć bykowi torbę do ciała agrafką i sprzedać jako jałówkę  ;)

• Haha 1
Opublikowano

powinni jemu tj temu sprzedajacemu po czasie torbę przypiąć

2 minuty temu, katopo napisał:

Mi dziadek opowiadał że jak był popyt na jałówki to handlarze z targu potrafili przypiąć bykowi torbę do ciała agrafką i sprzedać jako jałówkę  ;)

Przed chwilą, donweter1989 napisał:

Też dogadana. Miejsca zbrakło. Też U będzie.

chcesz jej rodzeństwo?

Opublikowano
1 godzinę temu, Mateusz1q napisał:

A krowy po ile takie solidne 700 ma czysto

Krowy biją rekordy :)

7 godzin temu, jarecki napisał:

asus 10 zł brutto dziś dostałem hf 740 kg  obszlag 7 % 

Nie masz się czym martwić.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez AgroSikora
      Jakie ceny nasion kukurydzy za j.s na waszym terenie?

- KWS
      - Pionner
      - LG
      - Syngenta
      - Euralis

• Przez kuba24051
      pora zalozyc nowy temat. jak u was z cena?
      Michalczyk dzis 670+vat a cena od 640-670
    • Przez latka890098
      Orientuje się ktoś jakie są teraz ceny żywca za byka LM? (Województwo Lubelskie)
    • Gość
      Przez Gość
      Witam czy orientuję sie ktoś w cenie opryskiwaczy Bury Krukowiak czy agrotehnika . Opryskiwacz ciagany 1200l bez komputera belka 15 ??
    • Przez thomas015
      Witam, potrzebuje ceny Brony talerzowej Unia Cut Xl 3.2, chodzi mi o maszynę nową fabrycznie.
      Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi  
  • Dodaj nową pozycję...
v