Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, Baks00 napisał:

Trochę widzę dziecinne podejście.Zacznij od 12 krów a potem udowodnij że się rozwijasz......

A nie manna z nieba i odrazu 30

Te 12 krów to jest od dawien dawna ;) w oborze jest 13 stanowisk i tyle jest max krów 

Ogólnie do dojenia jest zawsze koło 10 i teraz jedna da około 7l na udój, być "na godzinę" żeby wydoić 70l mleka po 1,2zł za litr ? Nie dzięki ... Budynek start tak że ledwo idzie z kaną przejść, mówiłem dostawić wiatę a w oborze założyć przewodówke i tylko na czas dojenia do obory to powiedział że w wiatach to tylko partacze trzymają krowy, krowa musi mieć oborę i stać na stanowisku żeby było widać czy coś się z nią dzieje czy wszystko ok  😉

5 minut temu, robert55555 napisał:

Ty jak byś został teściem. To zachowywał byś tak samo  jak teść @Belaruss820. A piszesz że on źle zachowuje a sam robisz to samo.

Się bym tak nie zachowywał bo na swoim przykładzie już się nauczyłem że trzeba dać się innym wykazać 😉

Opublikowano
6 minut temu, Karol6130 napisał:

Przecież i tak robisz po swojemu. 

Żaden z nas ojca nie słuchał tylko ojcu pomagał, nawet czasem w jego głupocie 

Ot dobrze powiedziane.Ale ile człowiek się nauczył na nie których błędach.

• Like 1
Opublikowano
15 minut temu, robert55555 napisał:

Sam siebie oszukujesz. Twoje życie twój wybór. Wiedz jedno:

Odważni nie żyją wiecznie, ale zbyt ostrożni… nie żyją wcale. 

Nie wiem w czym i po co tym odważnym być...

Ojciec nieraz i nie dwa pasem przyłożył, zawsze za dzieciaka miało być po jego myśli, teraz w pewnych kwestiach jest odwrotnie- po prostu do pewnych rzeczy się nie wtrąca, ma siły i chęci to pomoże, nosem pokręci, pomruczy ale i tak wie, że nic nie zmieni. 

10 minut temu, robert55555 napisał:

Ty jak byś został teściem. To zachowywał byś tak samo  jak teść @Belaruss820. A piszesz że on źle zachowuje a sam robisz to samo.

Bo niektórzy to mają we krwi. Moi pradziadkowie nikomu nie chcieli ziemi dać bo oni chcą rządzić i po swojemu robić. Z jednej strony to doskonale to rozumiem, z drugiej nie... Choć wiem, że ja takiego problemu miał nie będę.

Opublikowano
DANDYS napisał:

Bananek napisał:

DANDYS napisał:

widze co nie którzy to tu j**nięci

To jak miałem to inaczej zrobić?

nie o. Ciebie chodzilo zgrywusie i dobrze o tym wiesz 🙄

Mh, na pewno. Ja wiem dobrze.

Kurła jak ja się dzisiaj pocę. Coś okropnego. A wypiłem już musi z 2,5 litra wody. A nu jeho.

Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Nie wiem w czym i po co tym odważnym być...

Ojciec nieraz i nie dwa pasem przyłożył, zawsze za dzieciaka miało być po jego myśli, teraz w pewnych kwestiach jest odwrotnie- po prostu do pewnych rzeczy się nie wtrąca, ma siły i chęci to pomoże, nosem pokręci, pomruczy ale i tak wie, że nic nie zmieni. 

Ja tam też zawsze wszystko robiłem tak jak było zawsze abo tak jak mi powiedzieli ale przyszedł w końcu ten wiek że zaczęło mi się to nie podobać i zaczęły się schody 🙊

1 minutę temu, Bananek napisał:

Mh, na pewno. Ja wiem dobrze.

Kurła jak ja się dzisiaj pocę. Coś okropnego. A wypiłem już musi z 2,5 litra wody. A nu jeho.

Może woda z prądem ? 🙊 Albo sam prąd 🙈

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, TheraRolnik napisał:

Ja tam też zawsze wszystko robiłem tak jak było zawsze abo tak jak mi powiedzieli ale przyszedł w końcu ten wiek że zaczęło mi się to nie podobać i zaczęły się schody 🙊

W kwestiach ziemi to moja strategia się wiele nie różni od tej, którą przyjmował ojciec z dziadkiem a do niektórych rzeczy sam się przekonał, do poplonów był zawsze anty nastawiony a w któryś dzień oglądał Agrobiznes i od razu mówi, "że trza siać wszędzie bo nawozy drogie", tak samo z obornikiem, się za głowę łapał jak za 3 miesiące po wywozie już połowa miejsca zapełniona a teraz mówi "chybaj, chybaj bo to w cenie". Co do pszczół to on sam jest ciekawy a, że się na tym szczególnie nie zna to nie robi problemów. Dla niego największy szok to był traktor, długo nie mógł dojść do siebie po tym...

Edytowane przez Chłoporobotnik
Opublikowano
1 godzinę temu, TheraRolnik napisał:

Te 12 krów to jest od dawien dawna ;) w oborze jest 13 stanowisk i tyle jest max krów 

Ogólnie do dojenia jest zawsze koło 10 i teraz jedna da około 7l na udój, być "na godzinę" żeby wydoić 70l mleka po 1,2zł za litr ? Nie dzięki ... Budynek start tak że ledwo idzie z kaną przejść, mówiłem dostawić wiatę a w oborze założyć przewodówke i tylko na czas dojenia do obory to powiedział że w wiatach to tylko partacze trzymają krowy, krowa musi mieć oborę i stać na stanowisku żeby było widać czy coś się z nią dzieje czy wszystko ok  😉

Się bym tak nie zachowywał bo na swoim przykładzie już się nauczyłem że trzeba dać się innym wykazać 😉

no bo tak z dziada pradziada gospodarzyli to jest przekonany że inaczej sie nie da, weź ojczulka jedz gdzies na gospodarstwo duze i mu pokaz jak sie teraz trzyma krowy 

Opublikowano

@chloporobotnik hm.. nie zrozumiałeś mnie(tak piszesz). Bywa. Masz pasje, chęci do pracy to super. Napisze inaczej, jak są żniwa to idziesz zbierać plony czy dopiero siać zboże? Jak są wykopki to idziesz zbierać ziemniaki czy idziesz je sadzić? Rób tak jak robi większość ludzi. Jestem pewny że mnie zrozumiałeś ale jak zawsze chcesz pokazać że rozumiesz lepiej niż inni ludzie. 

Opublikowano
Przed chwilą, robert55555 napisał:

Masz pasje, chęci do pracy to super. Napisze inaczej, jak są żniwa to idziesz zbierać plony czy dopiero siać zboże? Jak są wykopki to idziesz zbierać ziemniaki czy idziesz je sadzić? Rób tak jak robi większość ludzi. Jestem pewny że mnie zrozumiałeś ale jak zawsze chcesz pokazać że rozumiesz lepiej niż inni ludzie. 

Teraz załapałem. Tylko dlaczego być takim samym jak wszyscy?

Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

Teraz załapałem. Tylko dlaczego być takim samym jak wszyscy?

Czy twój znajomi wyglądają tak jak ty? Nie sądzę. Myśl dalej.

Opublikowano
4 minuty temu, DANDYS napisał:

no bo tak z dziada pradziada gospodarzyli to jest przekonany że inaczej sie nie da, weź ojczulka jedz gdzies na gospodarstwo duze i mu pokaz jak sie teraz trzyma krowy 

Daleko nie trzeba szukać ... Sąsiad na udój ma po 30l od krowy w starej oborze ale skąd ma tyle mleka ? Bo kupę kasy pakuje w krowy i na pewno wcale mu się to lepiej nie opłaca tyle tylko że ma dużo mleka 🙈🙈 

Opublikowano
Przed chwilą, robert55555 napisał:

Czy twój znajomi wyglądają tak jak ty? Nie sądzę. Myśl dalej.

No kolegów mam mojego pokroju, też są sami i nie szukają. Część się zraziła, część tak jak ja próbowała i też się zraziła, jeden kolega na przykład otwarcie mówi, że jemu nie w głowie szukanie. Ja tak jak mówię, robiłem kroki ale ja nie będę łaził jak smród po gaciach.

Opublikowano
DANDYS napisał:

to nie bedzie jak tata  , hodowca hfów ? 

Lepiej żeby nie. Niech ma lżej ode mnie. Zawsze mu to powtarzam zeby za gospodarzenie się nie brał tylko szedł do zawodówki zdobyć fach.

Opublikowano
28 minut temu, Pafnucy napisał:

te opowieści imponowały pewno innym w szkole i powtarza co jakis czas.   

Młody trochę kozaczy, ale jeszcze życie nauczy go pokory jak kiedy braknie ojca i matki 

• Like 3
Opublikowano

nie mam krów ale zawsze chciałem, i nie kasa tylko geny,zdrowie , pasza ,i czystosć 

1 godzinę temu, Bananek napisał:

Lepiej żeby nie. Niech ma lżej ode mnie. Zawsze mu to powtarzam zeby za gospodarzenie się nie brał tylko szedł do zawodówki zdobyć fach.

do zawodówki ? 😲

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Szukałem,nic nie znalazłem wiec napisałem ten temat.
      No,własnie na pewno czesc z was ma komórke,bo to przydatne urządzenie
      Chciałbym wiedziec jakie macie marki i modele swoich sprzetów,jesli to nie jest tajemnicą..
      Co jest w nich dobre i przydatne a co raczej nie pasuje i wam przeszkadza.
      Piszcie ,chetnie zobacze jakie posiadacie sprzety.
      Ja mam aktualnie Nokie 3310 i jestem zadowolony,nie psuje mi sie,jest prosta w obsłudze.
      A wady to wiadomo jak w starych telefonach,a mianowicie brak polifonii,troche juz sie muli ze starosci ale jakos chodzi,juz mi sie cyfry na przyciskach zmazaly ale mam ja tak dlugo ze jak pisze cos to juz pamietam gdzie co jest.
      Tak wiec prosze o wypowiedzi.
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
  • Dodaj nową pozycję...
v