Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, donweter1989 napisał:

Ja tam się w tych Kurpioskich bądź Kurpiowskich (błędne skreślić) terenach nie orientuję. Z resztą w Kaszubskich podobnie. Moja cała kaszubska historia polega na tym, że jedna z babć pochodzi z Kaszub. Urodziła się tam i mieszkała przez 18 lat, a potem przyszła na nasze tereny. Byłem tam za knapa ze dwa razy to najbardziej mi się jeziora spodobały. Kapitalne leśne jeziora.

Ale po co te tłumaczenia jak do mnie nic nie dociera 😂 chłopie ja w żartach pisze żeś Kaszub, ja kurpś ale nawet się na kurpiach niie urodziłem 

Opublikowano
32 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Nie znam się na chowie bydła, była krowa, sprzedana do rzeźni jak miała chyba 12 czy 13 lat. Nie znało się kogoś takiego jak weterynarz do niej. Siano, głównie z koniczyny, buraki pastewne zimą. Śruty niet bo nie dla krowy przeznaczona. Pojenie z wiadra. Roboty w uj. To nie dla kogoś kto z tego żyje, fakt. Ale to już Wy będziecie o tym decydować co robić.

Tylko ile ta krowa dawała mleka ? 10 litrów na dzień ?

Opublikowano
1 minutę temu, Karol6130 napisał:

Chłop spokojny, domator, idealny do obsługi krów 

Ale przy krowach obecnie to trzeba się z mechanizacją pogodzić. I jeszcze córka Sławka by mu musiała w oko wpaść. 

• Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, TheraRolnik napisał:

Wypas na trawie, jak "dobre wiatry" zawiały to po ocieleniu i 15 dała. Do tego jeszcze była koza to dla wszystkich mleka starczyło, nas było wtedy tylko 5 w domu.

Opublikowano
Karol6130 napisał:

2 minuty temu, Leszy napisał:

Ciut starszy jesteś od Piotrka chyba ;) 

Pioter na Sławka zięcia by się nadał. 

🤦‍♂️🤪🤣🤣🤣🤣

Opublikowano
Przed chwilą, gregor1284 napisał:

Ale po co te tłumaczenia jak do mnie nic nie dociera 😂 chłopie ja w żartach pisze żeś Kaszub, ja kurpś ale nawet się na kurpiach niie urodziłem 

Ale ja wiem, że to żarty. Lubię opowiadać zwyczajnie to opowiadam 🙂

Opublikowano
Chłoporobotnik napisał:

Przed chwilą, Karol6130 napisał:

Pioter na Sławka zięcia by się nadał. 

Chyba Ci ta wczorajsza gorączka w głowie namieszała 👀

🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Opublikowano
1 minutę temu, Leszy napisał:

Ale przy krowach obecnie to trzeba się z mechanizacją pogodzić. I jeszcze córka Sławka by mu musiała w oko wpaść. 

A na uj mi tyle pola i tyle krów. Mi w zupełności wystarczy tyle co mam, święty spokój, żadna kobita nie terkocze za uchem, dzieci nie trza adoptować... Święty spokój. 

Opublikowano
TheraRolnik napisał:

32 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Nie znam się na chowie bydła, była krowa, sprzedana do rzeźni jak miała chyba 12 czy 13 lat. Nie znało się kogoś takiego jak weterynarz do niej. Siano, głównie z koniczyny, buraki pastewne zimą. Śruty niet bo nie dla krowy przeznaczona. Pojenie z wiadra. Roboty w uj. To nie dla kogoś kto z tego żyje, fakt. Ale to już Wy będziecie o tym decydować co robić.

po co tyle 🙆‍♂️ kto to wypije 😁

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

Wypas na trawie, jak "dobre wiatry" zawiały to po ocieleniu i 15 dała. Do tego jeszcze była koza to dla wszystkich mleka starczyło, nas było wtedy tylko 5 w domu.

Piłeś kozie mleko? Ja raz próbowałem.  Bleeee... 

Opublikowano
1 minutę temu, slawek74 napisał:

🤦‍♂️🤪🤣🤣🤣🤣

Poczekaj, może jeszcze jak ci jakiego wyczesa przyprowadzi to przy kieliszku będziesz smęcił że mogłeś ją z Piotrkiem zapoznać😁

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, TheraRolnik napisał:

A ile miała dawać. 3,5 tyś na rok dobra sztuka dawała. 

teraz Białorusini uczą się krowy trzymać. oj będzie biedniej jak się nauczą. 

Opublikowano
Leszy napisał:

1 minutę temu, Karol6130 napisał:

narpierw by mi potem jemu przyłożyła zanim by się odezwał 😁🤪

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

@chloporobotnik A myślisz że czemu ja przy tych krowach co są  nie mam zamiaru robić ? Bo one właśnie tyle dają max 15l na dzień i wielkie gówno z tego mleka jest ... 

Przy 10 szt masz 150l na dzień, około 75l na dój, to nie warto się fatygować "na godziny" na te parę litrów 

Edytowane przez TheraRolnik
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v