Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 minut temu, slawek74 napisał:

🙆‍♂️🤢🤪🤭 podoił 🤔😉

Z tych co Marek wymienił to nie doiłem. Ale Ryśka trzeba by zapytać bo on podobno jedną z tych ras doi🤔

Opublikowano
2 minuty temu, Qwazi napisał:

Kiedy tutaj cokolwiek zasiać jak zbierając bele z łąk nie możesz się zatrzymać bo nie ruszysz, a w polach zające w okularach kicają, żeby im piasku w oczy nie nawiało. 

To u mnie podobnie. Na piachu kukurydza tylko, ale bezorkowo. Niżej trawy. Czasem zboże na kiszonkę a potem kukurydza. 

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, konteno napisał:

koleżanka z roboty co rodzice z okolic Grajewa to też 15ha w dzierżawe oddali bambrom bo ani ona ani żadna z 4 sióstr chłopa na wioskę nie ściągnęła 

Pewnie niezbyt urodziwe dziewoje..

Edytowane przez Desperado
Opublikowano
6 minut temu, Qwazi napisał:

Kombinowałem już różne rzeczy. Zawsze wychodziły koszty a zyski czasem. Takie warunki. Kiedy tutaj cokolwiek zasiać jak zbierając bele z łąk nie możesz się zatrzymać bo nie ruszysz, a w polach zające w okularach kicają, żeby im piasku w oczy nie nawiało. To co ciut lepsze to qq w monokulturze. I tak nieźle to się spina finansowo

Którą klasę ziemi tam masz? 

Opublikowano
53 minuty temu, Karol6130 napisał:

Bieszczadzkie rolniki tak twierdzą 

Mają simy bo i mają wilki

W Bieszczadach to akurat z twierdzeniami bywa różnie. To dosyć klimat specyficzny i największe wilki na dwóch łapach chodzą. 

Opublikowano
2 minuty temu, Leszy napisał:

To u mnie podobnie. Na piachu kukurydza tylko, ale bezorkowo. Niżej trawy. Czasem zboże na kiszonkę a potem kukurydza. 

Bezorke czym robisz? 

1 minutę temu, Desperado napisał:

Pewnie niezbyt urodziwa.

Pies z urodą, ciekawe po ile ta ziemia u nich 😂

• Like 1
Opublikowano
7 minut temu, konteno napisał:

koleżanka z roboty co rodzice z okolic Grajewa to też 15ha w dzierżawe oddali bambrom bo ani ona ani żadna z 4 sióstr chłopa na wioskę nie ściągnęła 

Ile kasują za tą dzierżawę oprócz dopłat? Czasem to lepsze rozwiązanie niż obrabiać , jak sprzęt słaby i czasem najmować trzeba. Bo przy 15 ha słabej ziemi to dobrego sprzętu nie można się spodziewać.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Leszy napisał:

Zasiać jakieś ozime zboże na kiszonkę. Co zabierzesz to zbierzesz, a potem kukurydzę. Plon gwarantowany. 

Przyjdzie susza, qq urośnie w kolano i tyle z tego 

A później nie wiadomo czy to ciąć czy zaorać 

Edytowane przez TheraRolnik
Opublikowano
3 minuty temu, gregor1284 napisał:

Którą klasę ziemi tam masz? 

Nawet można by powiedzieć że wpół do siódmej. Z 29 ha mam niecałe 5,2 przeliczeniowego. V, VI i trochę IV

4 minuty temu, superfarmer02 napisał:

To nie dla mnie, ja z parametrów to jedynie wagę znam 😂

Bez podania parametrów to nie ma sensu🤔😉

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, Desperado napisał:

Pewnie niezbyt urodziwe dziewoje..

a to różnie , rodzicom to wiesz pewnie na czym zależało , aby z domu w świat wypchnąć 

@marian7k z 6krow na sianie/sianokiszonkach bez qq i 2 ha tytoniu to jaki szał i tylko ciapuś do dyspozycji 

Opublikowano
Przed chwilą, hubertb napisał:

Chłopy po 50 w górę ogarniają a Ty nie możesz? Na daj spokój. 

A na co mnie to badać? Rosną w miarę, zdrowe są to co chcieć więcej, a i tak by to niemiarodajne było bo nie raz sianokiszonka z samej trawy, raz z samej koniczyny, raz mieszanka, raz lucerna 

Opublikowano
3 minuty temu, Qwazi napisał:

Nawet można by powiedzieć że wpół do siódmej. Z 29 ha mam niecałe 5,2 przeliczeniowego. V, VI i trochę IV

Bez podania parametrów to nie ma sensu🤔😉

Na Merlinowych areałach głównie VI, sąsiad ma 10ha a ledwo na jeden przeliczeniowy się łapie 🙄

Opublikowano
2 minuty temu, gregor1284 napisał:

Bezorke czym robisz? 

Dwa razy był zestaw Czajkowskiego a ostatnio agroline. Teraz się jednak zastanawiam czy ich zawołać, czy może nowym agregatem przelecieć, i zasiać tradycyjnie. Orka nie wchodzi w grę, bo wydmy się z piachu robią. 

Opublikowano
2 minuty temu, konteno napisał:

a to różnie , rodzicom to wiesz pewnie na czym zależało , aby z domu w świat wypchnąć 

@marian7k z 6krow na sianie/sianokiszonkach bez qq i 2 ha tytoniu to jaki szał i tylko ciapuś do dyspozycji 

Dzierżawa w tym przypadku to słuszne posunięcie , jeszcze ile za to kasy mają.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v