Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 minut temu, slawek74 napisał:

🙆‍♂️🤢🤪🤭 podoił 🤔😉

Z tych co Marek wymienił to nie doiłem. Ale Ryśka trzeba by zapytać bo on podobno jedną z tych ras doi🤔

Opublikowano
2 minuty temu, Qwazi napisał:

Kiedy tutaj cokolwiek zasiać jak zbierając bele z łąk nie możesz się zatrzymać bo nie ruszysz, a w polach zające w okularach kicają, żeby im piasku w oczy nie nawiało. 

To u mnie podobnie. Na piachu kukurydza tylko, ale bezorkowo. Niżej trawy. Czasem zboże na kiszonkę a potem kukurydza. 

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, konteno napisał:

koleżanka z roboty co rodzice z okolic Grajewa to też 15ha w dzierżawe oddali bambrom bo ani ona ani żadna z 4 sióstr chłopa na wioskę nie ściągnęła 

Pewnie niezbyt urodziwe dziewoje..

Edytowane przez Desperado
Opublikowano
6 minut temu, Qwazi napisał:

Kombinowałem już różne rzeczy. Zawsze wychodziły koszty a zyski czasem. Takie warunki. Kiedy tutaj cokolwiek zasiać jak zbierając bele z łąk nie możesz się zatrzymać bo nie ruszysz, a w polach zające w okularach kicają, żeby im piasku w oczy nie nawiało. To co ciut lepsze to qq w monokulturze. I tak nieźle to się spina finansowo

Którą klasę ziemi tam masz? 

Opublikowano
53 minuty temu, Karol6130 napisał:

Bieszczadzkie rolniki tak twierdzą 

Mają simy bo i mają wilki

W Bieszczadach to akurat z twierdzeniami bywa różnie. To dosyć klimat specyficzny i największe wilki na dwóch łapach chodzą. 

Opublikowano
2 minuty temu, Leszy napisał:

To u mnie podobnie. Na piachu kukurydza tylko, ale bezorkowo. Niżej trawy. Czasem zboże na kiszonkę a potem kukurydza. 

Bezorke czym robisz? 

1 minutę temu, Desperado napisał:

Pewnie niezbyt urodziwa.

Pies z urodą, ciekawe po ile ta ziemia u nich 😂

• Like 1
Opublikowano
7 minut temu, konteno napisał:

koleżanka z roboty co rodzice z okolic Grajewa to też 15ha w dzierżawe oddali bambrom bo ani ona ani żadna z 4 sióstr chłopa na wioskę nie ściągnęła 

Ile kasują za tą dzierżawę oprócz dopłat? Czasem to lepsze rozwiązanie niż obrabiać , jak sprzęt słaby i czasem najmować trzeba. Bo przy 15 ha słabej ziemi to dobrego sprzętu nie można się spodziewać.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Leszy napisał:

Zasiać jakieś ozime zboże na kiszonkę. Co zabierzesz to zbierzesz, a potem kukurydzę. Plon gwarantowany. 

Przyjdzie susza, qq urośnie w kolano i tyle z tego 

A później nie wiadomo czy to ciąć czy zaorać 

Edytowane przez TheraRolnik
Opublikowano
3 minuty temu, gregor1284 napisał:

Którą klasę ziemi tam masz? 

Nawet można by powiedzieć że wpół do siódmej. Z 29 ha mam niecałe 5,2 przeliczeniowego. V, VI i trochę IV

4 minuty temu, superfarmer02 napisał:

To nie dla mnie, ja z parametrów to jedynie wagę znam 😂

Bez podania parametrów to nie ma sensu🤔😉

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, Desperado napisał:

Pewnie niezbyt urodziwe dziewoje..

a to różnie , rodzicom to wiesz pewnie na czym zależało , aby z domu w świat wypchnąć 

@marian7k z 6krow na sianie/sianokiszonkach bez qq i 2 ha tytoniu to jaki szał i tylko ciapuś do dyspozycji 

Opublikowano
Przed chwilą, hubertb napisał:

Chłopy po 50 w górę ogarniają a Ty nie możesz? Na daj spokój. 

A na co mnie to badać? Rosną w miarę, zdrowe są to co chcieć więcej, a i tak by to niemiarodajne było bo nie raz sianokiszonka z samej trawy, raz z samej koniczyny, raz mieszanka, raz lucerna 

Opublikowano
3 minuty temu, Qwazi napisał:

Nawet można by powiedzieć że wpół do siódmej. Z 29 ha mam niecałe 5,2 przeliczeniowego. V, VI i trochę IV

Bez podania parametrów to nie ma sensu🤔😉

Na Merlinowych areałach głównie VI, sąsiad ma 10ha a ledwo na jeden przeliczeniowy się łapie 🙄

Opublikowano
2 minuty temu, gregor1284 napisał:

Bezorke czym robisz? 

Dwa razy był zestaw Czajkowskiego a ostatnio agroline. Teraz się jednak zastanawiam czy ich zawołać, czy może nowym agregatem przelecieć, i zasiać tradycyjnie. Orka nie wchodzi w grę, bo wydmy się z piachu robią. 

Opublikowano
2 minuty temu, konteno napisał:

a to różnie , rodzicom to wiesz pewnie na czym zależało , aby z domu w świat wypchnąć 

@marian7k z 6krow na sianie/sianokiszonkach bez qq i 2 ha tytoniu to jaki szał i tylko ciapuś do dyspozycji 

Dzierżawa w tym przypadku to słuszne posunięcie , jeszcze ile za to kasy mają.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v