Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
8 minut temu, TheraRolnik napisał:

Jo 🤔

Ja to nie wiem bo nigdy nie robiłem 30tką 

Najwyżej jakieś tam pojedyncze jazdy kogoś ciągnikiem były 

Znasz inny 30 konny traktorek który poł sezony zwijał sianokiszonkę i nie miał kapitaliki w lipcu? 

5 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Z tą mocarnością to bym nie popadał w skrajność ale jeśli ktoś ma nim do obróbki jakiś "ogródek" to się nieźle spisuje, choć ma też wady jak wszystko. 

To zależy jakie maszyny masz i ziemię. Do uprawy takiej ziemi jak twoja to może nie ale piachy to do 5 ha w zupełności wystarcza 

Opublikowano
1 minutę temu, superfarmer02 napisał:

To zależy jakie maszyny masz i ziemię. Do uprawy takiej ziemi jak twoja to może nie ale piachy to do 5 ha w zupełności wystarcza 

No są tacy co robią jeszcze ruskiem czy C-330 u nas na tych 5-6ha ale przeważnie u takiego to już i jakaś C-360 stoi też. Jeden klepał C-330 na 4ha ornego i sporo łąk (koło 6ha), do tego i transportu trochę, łąki porozrzucane, ciągała i Sipmę (robił trochę na usługach) i samozbierającą T072, Cyklop i rozrzutnik (przepinanie) to przez dwa czy trzy lata chodziła a potem po kolei coś leciało do roboty. Wiosną podnośnik, jesienią sprzęgło i tak leciało. 

Jutro 0,7 albo litr i może w końcu gorzałą somsiada urobię na to grzebanie w podnośniku 🤔 Przy okazji serwis olejowo filtrowy by u niego zrobił i zajrzał co by jeszcze trzeba było przegrzebać.

Opublikowano
8 minut temu, superfarmer02 napisał:

Znasz inny 30 konny traktorek który poł sezony zwijał sianokiszonkę i nie miał kapitaliki w lipcu? 

Nie wiem, nie interesuje się takimi małymi  mocami 

6 minut temu, hubertb napisał:

@TheraRolnik Na Stopklatce "Porachunki"

6 minut temu, szymon09875 napisał:

Wolę Nikosia :D

O to to 👍👍

Na TV puls Nikoś leci 

Opublikowano
3 minuty temu, superfarmer02 napisał:

Do tura też bardzo dobry, jedynie pilnować żeby ludzie tur nie dostał, wspomaganie i bajka, można by się jeszcze pokusić o zrobienie "rewersu"

Dobry tur i wspomaganie, dorzucić jeszcze kilka rzeczy i ogień. Na pewno o niebo lepszy od siuntki 

Opublikowano

Chłoporobotnik napisał:

1 minutę temu, superfarmer02 napisał:

No są tacy co robią jeszcze ruskiem czy C-330 u nas na tych 5-6ha ale przeważnie u takiego to już i jakaś C-360 stoi też. Jeden klepał C-330 na 4ha ornego i sporo łąk (koło 6ha), do tego i transportu trochę, łąki porozrzucane, ciągała i Sipmę (robił trochę na usługach) i samozbierającą T072, Cyklop i rozrzutnik (przepinanie) to przez dwa czy trzy lata chodziła a potem po kolei coś leciało do roboty. Wiosną podnośnik, jesienią sprzęgło i tak leciało. 

Jutro 0,7 albo litr i może w końcu gorzałą somsiada urobię na to grzebanie w podnośniku 🤔 Przy okazji serwis olejowo filtrowy by u niego zrobił i zajrzał co by jeszcze trzeba było przegrzebać.

ponad 20ha emką obrabiałem kilka lat i żyje bez remontu 😁 trzydziestka

• Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, slawek74 napisał:

ponad 20ha emką obrabiałem kilka lat i żyje bez remontu 😁 trzydziestka

20ha piachudrów to tyle co 10ha naszej gliny pewnie. I obrabiałeś kilka lat bez remontu ciągnikiem posiadanym od nowości a nie kupionym 35 letnim sprzętem. 

Opublikowano
1 minutę temu, Qwazi napisał:

Dobry tur i wspomaganie, dorzucić jeszcze kilka rzeczy i ogień. Na pewno o niebo lepszy od siuntki 

W siuntce jak zrobiłem kilka udogodnień to idzie jeździć z turem. Os z bizona, lewarek pod kierownicę. Woziliśmy we dwa sianokiszonke to jednak siuntka tak szybko d*py nie podniosła do góry jak 30ka 

Opublikowano
radekz200 napisał:

21 godzin temu, bratrolnika napisał:

Pan Zbyszek zezwolił więc wrzucam dla ogólnych ochów i achów 

Proszę przekazać dla Pana Zbyszka ze luks sprzęt 👍 i żeby uważał na konia przy tej kobyle 😂 

ps ładna stodoła, gdzie on chciał ten eternit wymieniać?

no i wielka ta stodoļa a ma jeszcze drugą taką 🙆‍♂️😁

Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

20ha piachudrów to tyle co 10ha naszej gliny pewnie. I obrabiałeś kilka lat bez remontu ciągnikiem posiadanym od nowości a nie kupionym 35 letnim sprzętem. 

To tak w przypadku silników nie działa. Nowy męczy się tak jak stary. 

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, szymon09875 napisał:

W siuntce jak zrobiłem kilka udogodnień to idzie jeździć z turem. Os z bizona, lewarek pod kierownicę. Woziliśmy we dwa sianokiszonke to jednak siuntka tak szybko d*py nie podniosła do góry jak 30ka 

Bo 30 pewnie nie była zrobiona pod tura

• Like 1
Opublikowano
Chłoporobotnik napisał:

odrazu piachudrów 🤦‍♂️ chłopie jeszcze na usługi chodziłem kosiarką prasą kostką albo kopaczką...

Opublikowano
Przed chwilą, slawek74 napisał:

odrazu piachudrów 🤦‍♂️ chłopie jeszcze na usługi chodziłem kosiarką prasą kostką albo kopaczką...

Ten też jeździł. Ma Sipmę, rotacyjną też. Kopaczki to raczej kto ma traktor to ma swoją... Młody łepek, młodszy ode mnie. Panienka go wystawiła do wiatru i zaczyna od nowa tylko maszyn nie musi kupować. Jeden trochę Sipmą klepie po usługach to się uzbiera ładnych parę hektarów co roku u niego, drugi też jakiś hektar machnie. Ale to siuntkami albo pierdusonami... U nas podstawowa zasada przy kostce to sznurek po stronie usługodawcy. 

Przed chwilą, hubertb napisał:

30 i prasa kostka ? Tak już z czystej ciekawości jakim biegiem jeździłeś ? 

U mnie ten chłopak prasował to jeździł dwójką. 22a słomy pół godziny prasowania. 4 pokosy po Bizonie długie na 150m, jeden trochę cieńszy bo niepełny przejazd hederem. 220 kostek ale tak średnio zbitych, nie ważyłem. W tym roku kolega siuntką na tym samym kawałku zrobił 106 kostek ale podnosząc tamtą i tą to pewnie waży prawie 2x tyle.

Opublikowano
10 minut temu, Qwazi napisał:

Do tura tak. W pole już nie bardzo do ciężkich prac 

4 minuty temu, slawek74 napisał:

Miała takie samo życie jak u nas do 2003 wtedy jedyny ciągnik na 20ha z czego 8 oddalone dobre 20km no i oczywiście usługi głównie rotacyjna, nieraz całe dnie jeździła 

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

U nas podstawowa zasada przy kostce to sznurek po stronie usługodawcy. 

Oooo Wujek opowiadał że jak jeździł snopowiązałką to wielu tak robiło ale prasa? 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v