Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 minut temu, superfarmer02 napisał:

Tak. Tym bardziej u mnie gdzie 90% gospodarstwa "za stodołą" i np d-47 służy tylko do bel i w żniwa może 2t zboża przewiezie a resztę mała jednoośka i dwokolówka zwierzęca wozi 

A nie chcesz dwókołowki jeszcze jednej w cenie złomu oddam 

Opublikowano
2 minuty temu, Desperado napisał:

A to lepsze to nie drożeje, tylko te złomki siuntki?

Kilkanaście lat temu na sąsiedniej wsi był MTZ z przodkiem w nowej kabinie i do wymiany tylko przednie opony za 6 tyś... Że ja wtedy starszy nie byłem... 😭😭

Opublikowano
1 minutę temu, bratrolnika napisał:

Tak i mi się wydaje. 

A wczoraj zaczepilismy do niego agregat uprawowy, taki hydraulicznie składany na trzy części, ponad 3m długi, masa 1200kg, dźwignął, ale przód w powietrzu 

I tu właśnie wchodzi temat przedniego tuz. Odlewasz sobie jakaś prowizorkę i chcesz śmigać z agregatem to podpinasz nie chcesz to śmigasz bez. Co najważniejsze podepniesz i odepniesz dodatkowe obciążenie szybko samemu. 

• Like 1
Opublikowano
hubertb napisał:

Przed chwilą, Chłoporobotnik napisał:

Do mieszanki się zrobi raz, zapisze i będzie już na zawsze tak jak i do pszenicy.

Jesteś młodym zgryźliwym upierdliwcem no ale trudno. Jak już robisz tą próbę to zrób przynajmniej na więcej niż 2 ary. 

Masz tu poprawny wzór z którego korzysta się przy próbie:

oraz cały temat:

Próba kręcona - Siewniki - Agrofoto.pl Forum Rolnicze i Galeria Rolnicza

te tee nie mów tak do piotra bo mnie z podium zepchniesz 🤭😁

• Haha 3
Opublikowano
2 minuty temu, superfarmer02 napisał:

A ja mam😋 i to pakiet premium: balonówki, przegięta rama, hamulce tylko na przednią oś 🤭😂

Mi tylko do zboża byłaby potrzebna. Jeszcze jakaś wiatę by trzeba było postawić nad nią. Strasznie drogie u mnie w LB sa

Opublikowano
1 minutę temu, Łolek napisał:

A nie chcesz dwókołowki jeszcze jednej w cenie złomu oddam 

Kusisz ale nie teraz, za dużo wydatków, miał być jeszcze opryskiwacz wymieniany i nawet jest za taki jak chciałem na sąsiednie wsi. Wyskoczyła mała budowa i krócej kasy poszło więc na ten rok koniec z wydatkami. A z drugiej strony to nie po to teraz stare graty wyprzedaje żeby kupować nowe. 🤭 Jak już coś to porządne

Opublikowano
1 minutę temu, malaczarna napisał:

Mi tylko do zboża byłaby potrzebna. Jeszcze jakaś wiatę by trzeba było postawić nad nią. Strasznie drogie u mnie w LB sa

To ile chcesz wyłożyć w końcu za taką przyczepę?

Opublikowano
2 minuty temu, malaczarna napisał:

A u mnie znowu nic nie ma a jak coś jest to w ciągu kilku godzin znika. Czy to maszyny czy cielaki. Jak coś ma dobrą cenę a nie zniknie po tygodniu to znaczy że coś jest nie tak 

Opublikowano
Przed chwilą, Desperado napisał:

To ile chcesz wyłożyć w końcu za taką przyczepę?

max 20 bądźmy rozsadni. Bardziej pod 15 bym była skłonna dać 6 ha zboża w ekologii to nie ma rewelacji w płonie. 

Opublikowano (edytowane)

Lato zagląda do Europy cieszyć  się .

Podczas gdy przez ostatnie dni zima wprost paraliżowała Amerykę Północną, do Europy w tym samym czasie nadciągało nietypowe dla tego sezonu ocieplenie. "Dzisiejszy dzień był jednym z najcieplejszych w Europie, jakie kiedykolwiek odnotowano pod koniec grudnia" — poinformował na Twitterze twórca profilu Extreme Temperatures Around The World w piątek 23 grudnia.

Jak podaje serwis Extreme Temperatures Around The World we wspomniany piątek w południowej Francji blisko 100 automatycznych stacji meteorologicznych odnotowało temperatury powyżej 20 st. C, a dziewięć przekroczyło 23 st. C. Z kolei w Hiszpanii stacje meteorologiczne w takich miastach jak Alcoy, Xativa, Velez-Malaga i Tarragona odnotowały ponad 25 st. C. Szczyt 14 st. C osiągnęły z kolei takie kraje jak Szwajcaria, Austria, Belgia czy Holandia.

W następnych dniach profil informował o kolejnych pobitych rekordach temperatur w Hiszpanii i Francji. Podkreślając przy tym, że temperatury, które odnotowywane są obecnie we Francji, to standardowe "popołudniowe temperatury w środku lata".

Na wysokie temperatury powietrza na zakończenie roku oraz w pierwszym dniu 2023 r. w Polsce zwraca także uwagę Instytut Meteorologii i Gospodarki Wodnej. Z prognoz IMGW wynika, że w zachodniej Polsce maksymalne temperatury powietrza w tych dniach osiągną nawet 15 st. C.

Edytowane przez galan99
Opublikowano
17 minut temu, superfarmer02 napisał:

Taki post że niewiem jaka emocje dać bo jednocześnie śmieszne żebym na moje ary kupował coś większego od siuntki ale z drugiej strony cieszę się że tak myślisz 🤭😋

Ile teraz obrabiacie 

Opublikowano
3 minuty temu, hubertb napisał:

I tu właśnie wchodzi temat przedniego tuz. Odlewasz sobie jakaś prowizorkę i chcesz śmigać z agregatem to podpinasz nie chcesz to śmigasz bez. Co najważniejsze podepniesz i odepniesz dodatkowe obciążenie szybko samemu. 

Niby tak.

Tyle tylko że podnoszenie przodka świadczy o tym że producent raczej nie przewidział takiej maszyny dla tego ciągnika. O Ile stare ciągniki możemy uznać za przewymiarowane na plus, to w nowych już tak bezmyślnie obciążać ich nie możemy.

To tylko 65km i to mierzone na gołym silniku i w 3 cylindrach chyba.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez Szef11
      Witam, czy ktoś może wie , gdzie robią regenerację ( kapitalny remont przekładni do siewników? Rach , kuhn , lub może z was rolnicy ma na sprzedaż taką przekładnie. Proszę o informację w SMS pod 534-617-276 Dzięki 
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
  • Dodaj nową pozycję...
v