Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
18 minut temu, konteno napisał:

z Canarinhos to nawet na konsoli byś nie wygrał

żaden? w torbe trocin nasypie , z wierzchu poleje olejem by na spód przesiąkło i w koze ładuje to do góry nogami na kilka drzazgów żeby nie sypaly sie trociny przez ruszta do popielnika

tylko też nie za dużo oliwy by do popielnika nie kapało ,był zeszłej zimy nadmuch na kozie i kolankach ale do poprawek bo za głośny 

IMG_20221127_135156.thumb.jpg.7b1c2d4a6c3cf208671da4342e4f4b98.jpg

Zaglosny? U mnie to rapsy tak głośno grają ze nawet udara nie słychać 🤔

Opublikowano
1 minutę temu, ahten napisał:

zostalo ze 15-20 ton max

tylko jedna polowa pomiesczenia + czesc korytarza jest zagopsodarowane na ziemniaki.

Nagrzewnica master  taka 18.5 kw i przy -15 potrafi na nieocieplonej hali około 500m2 utrzymać 4-5 stopni. Także i u ciebie dałaby radę. Z tym że 20 litrów ropy na 9 godzin nie starcza 

Opublikowano

Plandeka też dobrze temperaturę podniesie. A raczej utrzyma😜

Opublikowano
3 minuty temu, gregor1284 napisał:

Zaglosny? U mnie to rapsy tak głośno grają ze nawet udara nie słychać 🤔

Teraz wieczorem ojciec przyszedł i mówi żebym sciszyl bo się kury nieść przestaną. A leciało sobie dziewczyna jak flaczki :D

• Haha 1
Opublikowano
15 minut temu, Leszy napisał:

Patrzcie jaki fajny złom się trafił 😀

IMG_20221205_201241.jpg

Też kupiłem na złomie kiedyś 

Opublikowano
1 minutę temu, szymon09875 napisał:

Nagrzewnica master  taka 18.5 kw i przy -15 potrafi na nieocieplonej hali około 500m2 utrzymać 4-5 stopni. Także i u ciebie dałaby radę. Z tym że 20 litrów ropy na 9 godzin nie starcza 

a jak rozprowadzane jest wtedy cieplo po calym budynku? jakies dodatkowe wentylatory na taka hale?

4 minuty temu, Agrest napisał:

To aż dziwne że tak zimno.

U mnie co prawda w piwnicy ale przy 0,5t pewnie z +8 jeszcze jest

U mnie w piwnicy pod obora tez mam 6-8 stopni, ale nie ma tam juz miejsca.

Tutaj musze drzwi kroytwarzowe uszczelnic, bo sa drewniane i wyciaga, a majster sie spoznia z robota, zeby nowe zamontowac

W tamtym roku mialem mniej i przykrywalem wloknina, ale kurde strasznie wilgotnieja wtedy ziemniaki, pod plandeka calkiem powietrza nie ma.

Co myslicie o takim czyms?

https://allegro.pl/oferta/nagrzewnica-olejowa-35kw-820m-h-z-termostatem-lcd-12771412688?snapshot=MjAyMi0xMi0wNVQxMjoyNDo0NS4xNDNaO2J1eWVyO2EwNjBmNjIxYmQ4ZDRiNjZiOTgzZTlhYjc2NzFhMTNkNzNlNDU5OWMwZTUwMDYzZmI2Zjg4Y2U0Nzg2ZTY4MDQ%3D

Duzo spalin taka nagrzewnica wytwarza?

Czy lepiej czegos bardziej markowego poszukac?

Opublikowano
11 minut temu, soltys48 napisał:

Jakie rozmiary?

U mnie od 10(17) wzwyż. Największe to jak kolejowe

Największe to chyba 30 i 24 a jakie najmniejsze to już nie wiem. Jak się trafi takie wiaderko na złomie to warto kupić. Przydają się zawsze.  

Opublikowano
7 minut temu, szymon09875 napisał:

Teraz wieczorem ojciec przyszedł i mówi żebym sciszyl bo się kury nieść przestaną. A leciało sobie dziewczyna jak flaczki :D

To też jest grane. Najlepsze jak jehowych przyjmowałem przy muzyce cypisa 😂

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Najbardziej mi się śmiać chciało jak kiedyś wujek taki starszy już chłop przyjechał i też trafił że akurat bff i to leciało. Stwierdził po dwukrotnym przesłuchaniu że chłopy mają sporo racji 🤣

Edytowane przez szymon09875
Opublikowano
7 minut temu, szymon09875 napisał:

Spalin jest w cholerę. 

Ciepło tyle co samo grawitacyjnie się ruszy. Ta dmuchawa daje dość silny strumień powietrza. Minus to właśnie spaliny i huk. 

a co sadzisz o tej co zamiescilem? teraz bralbys taka z kominem? czy ta co masz?

Opublikowano
4 minuty temu, szymon09875 napisał:

Najbardziej mi się śmiać chciało jak kiedyś wujek taki starszy już chłop przyjechał i też trafił że akurat to leciało. Stwierdził po dwukrotnym przesłuchaniu że chłopy mają sporo racji 🤣

A nie mają? 😂 Magdo Madziu Magdaleno  

• Haha 1
Opublikowano
6 minut temu, ahten napisał:

a co sadzisz o tej co zamiescilem? teraz bralbys taka z kominem? czy ta co masz?

Z kominem mam prywatnie sirocco stara niemiecka. Aktualnie uszkodzona, ale ta już trochę mniej kopci do środka. 

ta co wkleiles wydaje mi się że też na te parę dni w roku wystarczy. Styczności nie miałem z nimi więc ciężko mi cokolwiek powiedzieć.

Ta masterka chodzi przeważnie 3-4 godziny dziennie, nieraz więcej przez 100-120 dni w roku. 

Ma już z 8 lat i chyba po 5 latach wymieniałem w niej żarnik. 

• Thanks 1
Opublikowano
6 minut temu, szymon09875 napisał:

Z kominem mam prywatnie sirocco stara niemiecka. Aktualnie uszkodzona, ale ta już trochę mniej kopci do środka. 

ta co wkleiles wydaje mi się że też na te parę dni w roku wystarczy. Styczności nie miałem z nimi więc ciężko mi cokolwiek powiedzieć.

Ta masterka chodzi przeważnie 3-4 godziny dziennie, nieraz więcej przez 100-120 dni w roku. 

Ma już z 8 lat i chyba po 5 latach wymieniałem w niej żarnik. 

Mam chyba taką nagrzewnice z dupnieta świeca. W sensie ta z DDR 

Opublikowano
Przed chwilą, gregor1284 napisał:

Mam chyba taką nagrzewnice z dupnieta świeca. W sensie ta z DDR 

U mnie chyba też świeca, nie mam kiedy tam zajrzeć do tego, a teraz zimno aż tak nie jest żeby była potrzebna jakoś specjalnie. 

20 minut temu, gregor1284 napisał:

A nie mają? 😂 Magdo Madziu Magdaleno  

Czemu naaaagooo mi nie wolno ??? 

Opublikowano
15 minut temu, szymon09875 napisał:

U mnie chyba też świeca, nie mam kiedy tam zajrzeć do tego, a teraz zimno aż tak nie jest żeby była potrzebna jakoś specjalnie. 

Czemu naaaagooo mi nie wolno ??? 

Czemu ustom negliż miły na co łonu obrzydliwy 🤔 czapkę zdjąć trzeba w kościele, w czapce nie siedzieć przy stole 😂

Opublikowano
1 godzinę temu, Leszy napisał:

ale tu chodzi o skale. Taka ilość jak na odkładni jest całkowicie niezauważalna, i do tego też ulega rozkładowi. Nawóz naturalny w dużej ilości wsiąka szybko w glebę, coś co się zetrze z odkładni nie przemieści się nawet parę centymetrów. Opryskujemy setkami litrów różnych chemikaliów kilka razy w sezonie i też się za wiele złego nie dzieje, a ty się kogoś uczepiłeś, że odkładnie pomalował olejem. 

Tam pierdzielisz o odkładni, od odkładni się zaczyna, powiedz lepiej co sam robisz ze zużytym olejem, większość się tego gdzieś pozbywa, chłopek jeszcze u nas za ciemny żeby to zbierał.

Opublikowano

Też mam zagadke co z olejem zrobić, stoi w beczkach, jeść nie woła, nie przeszkadza zbytnio, ale pasowałoby sie pozbyć. Oczywiście nie chce sie bawic w jakies zakopywanie czy wożenie do lasu ale płacić za utylizację również sie nie usmiecha

Opublikowano
13 minut temu, KlimekPL napisał:

Też mam zagadke co z olejem zrobić, stoi w beczkach, jeść nie woła, nie przeszkadza zbytnio, ale pasowałoby sie pozbyć. Oczywiście nie chce sie bawic w jakies zakopywanie czy wożenie do lasu ale płacić za utylizację również sie nie usmiecha

Wcześniej to szło to przehandlować na czyściwo itp. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v