Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Na gospodarstwo ,czyli pewnie na 2 .Ale to jak ryczałt ,to czas . 2 tys ,nic nie zgłaszasz . 3000 do czerwca ryczałtowcom ,nie wiem czy vatowcom 

Edytowane przez kizak
Opublikowano
35 minut temu, Strongman napisał:

Nie mozna nigdzie się dodzwonić bo pge ma jeden numer ba cało Polskę, te biura co w powiatach są to tez numer nie podany,do gminy trzeba isć ktoś tam tym się zajmuję to wytłumaczy, bo w tych biurach to takie kolejki a i słabo się ruszają,i ludzie by się pluli jak by podszedł się zapytać, ale kazdy mówi ze c to do konca listopada jak ktos ma dwa liczniki jeden na gospodarstwo a drugi na dom to podobno ci stoją co na jednym mają c ale znowu podobno kilowat c kosztuję 2,5zł a z taryfy g 0,67gr, to poco ludzie mają te c jak to tyle droższe.

Nawet mieć ten drugi licznik na c i odliczać sobie vat to i tak drożej wychodzi, jak ktoś ma bezpieczniki ponad 40a to wtedy musi mieć c a ja mam 22kw i bezpieczniki 40a czyli jeszcze do g się łapie.

Kiedyś miałem 14kw to bezpiecznik był 25a ale tanio się zrobiło zapłaciłem ze 120zł i podniosłem na 22kw zeby była 40a i juz dwa silniki 11kw moga na raz chodzić.Przy 18kw to bezpiecznik 32a idzie.

No elektryk z uprawnieniami wziął z 1000zł za wymianę bezpiecznika i grubszy pion.

Mam g i 63A.

Taryfa g do kończ czerwca, taryfa c do jutra.

Opublikowano
23 minuty temu, Qwazi napisał:

I o to chodzi Piotrze. Jakie odmiany i dlaczego byś wolał? I czemu nie sadziłbyś Vinety?

Bardzo wielkiego porównania nie mam ale sadząc typowo dla zwierząt wolałbym chociażby Bellarosę czy Tajfuna - większe egzemplarze od Vinety, plon lepszy. Vineta to ziemniak "parchaty" (choć Bellarosa też po części) - nie ma gładkiej skórki, dużo zagłębień, zakamarków gdzie zostaje ziemia - u mnie ma to znaczenie bo nigdy nie jest czyściutka z tej ziemi. No i badyle szybko usychają w niej, szybciej niż Bellarosie a dużo szybciej niż w Tajfunie. My Vinety w domu nie jemy ale to najpopularniejszy ziemniak w okolicy, tak jak wschód Irga/Irys, tak co najmniej mój powiat to Vineta, trochę Bellarosy. Jak ktoś inne sadzi to tylko dla siebie.

Opublikowano
17 minut temu, kizak napisał:

Na gospodarstwo ,czyli pewnie na 2 .Ale to jak ryczałt ,to czas . 2 tys ,nic nie zgłaszasz . 3000 do czerwca ryczałtowcom ,nie wiem czy vatowcom 

Panie Kazimierzu dziękuję, pięknie żeś wytłumaczył 👏

Opublikowano

ja pitole. kolejne wnioski. 🙉

jak tak dalej pójdzie to w przyszłym roku będziemy pisać o przydział dodatkowego cukru na marmoladę 🤦‍♂️

Opublikowano
33 minuty temu, Strongman napisał:

To napisz co ci powiedzą o tym zamrożeniu czemu ludzie z g stoią.

to tako G to gospodarstwo domowe/rolne, C gospodarstwo rolne na nip, 
. C do końca miesiąca, G do końca czerwca, i G też można złożyć na 3tys kwh, do czerwca,mozna wysłać pocztą.ja załatwiłem  wszystko, ludzi od ch*ja ale poszło,ja zostałem przy G bo taniej, 

. C do końca miesiąca, G do końca czerwca, i G też można złożyć na 3tys kwh, do czerwca,mozna wysłać pocztą.ja załatwiłem  wszystko, ludzi od ch*ja ale poszło,ja zostałem przy G bo taniej, 

Opublikowano
4 minuty temu, HF86 napisał:

jak tak dalej pójdzie to w przyszłym roku będziemy pisać o przydział dodatkowego cukru na marmoladę 🤦‍♂️

A do kawy nie będzie można go użyć 🤔

Opublikowano
4 minuty temu, DANDYS napisał:

Jak to "zostałem przy g"? Masz tylko złożyć wniosek a nie zmieniać  umowę.

Opublikowano
jacek1296 napisał:

to tako G to gospodarstwo domowe/rolne, C gospodarstwo rolne na nip,  . C do końca miesiąca, G do końca czerwca, i G też można złożyć na 3tys kwh, do czerwca,mozna wysłać pocztą.ja załatwiłem  wszystko, ludzi od ch*ja ale poszło,ja zostałem przy G bo taniej,  Jak to "zostałem przy g"? Masz tylko złożyć wniosek a nie zmieniać  umowę.

czytaj wcześniej, że przepisywałem prąd na siebie, bo był jeszcze na rodziców..

Opublikowano

Taryfa G12                                                        opłata handlowa zł miesięcznie        

Dzienna 0,48524      Nocna 0,30510            11,04

Dzienna 0,46213      Nocna  0,29057          10,48

Cena obowiązuje od momentu określonego w umowie od 30 .06 .2025 roku .

Opublikowano
1 minutę temu, galan99 napisał:

Taryfa G12                                                        opłata handlowa zł miesięcznie        

Dzienna 0,48524      Nocna 0,30510            11,04

Dzienna 0,46213      Nocna  0,29057          10,48

Cena obowiązuje od momentu określonego w umowie od 30 .06 .2025 roku .

Nocną od której godzin liczą ?

Opublikowano
13 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Bardzo wielkiego porównania nie mam ale sadząc typowo dla zwierząt wolałbym chociażby Bellarosę czy Tajfuna - większe egzemplarze od Vinety, plon lepszy. Vineta to ziemniak "parchaty" (choć Bellarosa też po części) - nie ma gładkiej skórki, dużo zagłębień, zakamarków gdzie zostaje ziemia - u mnie ma to znaczenie bo nigdy nie jest czyściutka z tej ziemi. No i badyle szybko usychają w niej, szybciej niż Bellarosie a dużo szybciej niż w Tajfunie. My Vinety w domu nie jemy ale to najpopularniejszy ziemniak w okolicy, tak jak wschód Irga/Irys, tak co najmniej mój powiat to Vineta, trochę Bellarosy. Jak ktoś inne sadzi to tylko dla siebie.

Masz rację jeśli to jest taki nieładny kształt ale mi to nie przeszkadza bo na piachu i tak są czyste. Tajfun a miałem i u mnie oponował słabiej od Vinety, ale mam wrażenie, że ta odmiana ma wyższe wymagania glebowe i pewnie dlatego Vineta, którą zastąpilem właśnie Tajfuna plonuje u mnie lepiej. Bellarosy nigdy nie miałem, ale mam ochotę spróbować. Osobiście, jeśli chodzi o smak to mi ani Tajfun ani Vineta nie smakuje. Dużo lepszy jest Lord ale to kwestia gustu

Opublikowano
10 minut temu, HF86 napisał:

Ta, na marmoladę 🤭

Posłuchaj hfie tego, tekstu nie mogę nigdzie znaleźć ale zataczamy błędne koło. Może teraz nawet taniej te 500plus dać jak utrzymywać patole w pgrach i innych zakladach

Wsłuchaj się

Opublikowano
5 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Nocną od której godzin liczą ?

W Dzień od 13 do 15 

W nocy zależności od zmiany czasu od 21 do 6 rano lub 22 do 6 rano i do tego łykendówka sobota i niedziela tak jak taryfa nocna .

Opublikowano
2 minuty temu, galan99 napisał:

W Dzień od 13 do 15 

W nocy zależności od zmiany czasu od 21 do 6 rano lub 22 do 6 rano i do tego łykendówka sobota i niedziela tak jak taryfa nocna .

Hmm , kiedy by tu krowy doić i śrutę robić 🤔

6 minut temu, Qwazi napisał:

Masz rację jeśli to jest taki nieładny kształt ale mi to nie przeszkadza bo na piachu i tak są czyste. Tajfun a miałem i u mnie oponował słabiej od Vinety, ale mam wrażenie, że ta odmiana ma wyższe wymagania glebowe i pewnie dlatego Vineta, którą zastąpilem właśnie Tajfuna plonuje u mnie lepiej. Bellarosy nigdy nie miałem, ale mam ochotę spróbować. Osobiście, jeśli chodzi o smak to mi ani Tajfun ani Vineta nie smakuje. Dużo lepszy jest Lord ale to kwestia gustu

Staruszka Bryza jest dobra 🙂 ale mało wydajna, tajfun też ok tylko jak napieprzysz sztucznych nawozów to do jedzenia się nie nadają, po ugotowaniu śmierdzą jak szambo...  na oborniku i soli potasowej 😋

Do krów sadzisz?

Opublikowano
8 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Hmm , kiedy by tu krowy doić i śrutę robić 🤔

Staruszka Bryza jest dobra 🙂 ale mało wydajna, tajfun też ok tylko jak napieprzysz sztucznych nawozów to do jedzenia się nie nadają, po ugotowaniu śmierdzą jak szambo...  na oborniku i soli potasowej 😋

Do krów sadzisz?

Tak. Dla krów i jałówek. Tylko cielakom nie daje. Robię mix z marchwią 

Opublikowano
50 minut temu, kris91 napisał:

Ale ten limit 2tys czy tam 3tys to jest na budynek, czy na jeden licznik? 🤔

Na gniazdko

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Lord to dla mnie praktycznie niejadalny z kolei. U mnie musi być dobry moment aby w miarę czyste wykopać, są takie lata, że kombajny idą w odstawkę.

U mnie nie ma problemu z wykopkami. Nigdy tak nie miałem, żeby kombajnem nie wjechać

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano
12 godzin temu, Qwazi napisał:

Powiem Ci, że ja specjalnie żadnych doświadczeń nie robiłem, ale wyraźnie daje się zauważyć, że ziemniaki rosną grubsze po zwiększeniu rozstawu. A więc i plon jest lepszy. U mnie przedplonem każdorazowo jest zboże. Mam bardzo słabe ziemie i z reguły ziemniak idzie po owsie. Obornik jest dawany tak samo a ziemia na wszystkich polach bardzo podobna. Obecnie mam dwie odmiany, czyli Wineta i Lord. Staram się odświeżać sadzeniaki nie rzadziej niż co 3 lata

Vinete pasuje co 2 lata wymienić

3 godziny temu, Bananek napisał:

Swojego postaw na pace. 💩

Takie zacofanie na Podlasiu?🤔🤔🤔

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v