Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
23 minuty temu, hubertb napisał:

Kiedyś dopuszczalne dziś już nie. Jeden zacisk jeden przewód połączenie miedź- stal. Dziś już też nie uchodzi za bezpieczne i trwałe. U mnie np nie ma pierścieni tylko skręcone i lutowane przewody problemów nie ma puki nie chce czegoś dołożyć. 

Tak lepiej? 

IMG_20221128_154814.jpg

• Like 2
Opublikowano
4 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Porównaj sobie skalę. Jaką pryzmę ubija ciągnik a ile ubija człowiek. Ja już grubo ponad 3 cyfry.

No ale pryzmę się ubija od początku i nikt o zdrowych zmysłach tego ciapkiem nie robi tylko raczej 5 ton w górę. Nacisk jest w uj większy. Łażenie tylko wizualnie coś zmieni. Już prędzej polewanie gnojowicą choć to też sport dla wytrwałych. 

5 minut temu, DANDYS napisał:

a ja dalej się pierdziele z przodem 🤦‍♂️

Wiatrak masz tam najszybszy. 

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, hubertb napisał:

No ale pryzmę się ubija od początku i nikt o zdrowych zmysłach tego ciapkiem nie robi tylko raczej 5 ton w górę. Nacisk jest w uj większy. Łażenie tylko wizualnie coś zmieni. Już prędzej polewanie gnojowicą choć to też sport dla wytrwałych. 

Jakbym gnojówką polał to by mi wszystko z powrotem wróciło do kanału. Łażenie jest bardzo przydatne w zimie - wiatr słomy tak nie rozwiewa jak się ją przybije. 

Edytowane przez Chłoporobotnik
Opublikowano
szymon09875 napisał:

1 minutę temu, DANDYS napisał:

Jeszcze daleka droga, 🤣nie przerwa na tydzień, jade z młodym do Warszawy

Nie paliles przed montażem ? 

musi być dobrze , zatrało się koło pośrednie i ścięło śruby,

Opublikowano
16 minut temu, jahooo napisał:

moje zdanie jest takie, że jeśli ma zastąpić C-360 w tych pracach, do których nie potrzebujesz swojego Zetora, to jest to średni wybór, bo poza większym komfortem zyskasz większe spalanie, większe ugniatanie i niewiele na prędkości w transporcie, musiałbyś okreslić, do jakich prac

za tę cenę szału nie będzie, ale można kupić coś bardziej ekonomicznego

określ , do czego chcesz ten ciągnik

tu kolega MF675 sprzedaje falny ciągniczek 4x2, zadbany

Ma być do pługa, agregatu , grubera i uprawowo siewnego . Czyli większość czasu spędzi pod wiatą odpoczywając 🙂

O za takiego MF to on będzie cene sadził ...

11 minut temu, szymon09875 napisał:

Ja też osobiście mam jakiś odrzut do tego ciągnika. 

Bo to graty 

Opublikowano
2 minuty temu, hubertb napisał:

Wiatrak masz tam najszybszy. 

On też od początku ubija przecież. 

Ojciec mówił że jak robili kiszonkę z liści buraków to dziadek konia prowadzał żeby ubić. Piotrek zrobi to samo tylko mu to więcej czasu zajmie. A co do wagi ciągnika to o wiele większe znaczenie niż waga ma nacisk na podłoże. Małym też ubijesz tylko ile to dłużej będzie trwało.

Opublikowano
1 minutę temu, Bananek napisał:

Tak lepiej? 

IMG_20221128_154814.jpg

Klasa tylko jeszcze nad ułożeniem przewodów można popracować ;) 

5 minut temu, Desperado napisał:

a ciapkiem to jak dzień a noc.

Zależy, ciapkiem masz mniej pierdolenia z maszynami na WOM np. opryskiwaczem. Przy małym areale 60 pojedziesz tylko do orki resztę ogarniesz ciapkiem z niewiele mniejszą sprawnością. Złotym lekiem była by 3p gdyby chociaż ten drugi stopień sprzęgła był tak włączany jak w zetorze. A obsługowo i utrzymaniowo ciapek wychodzi 1/3 taniej niż 60. Największą wadą ciapka jest praktycznie brak możliwości pociągnięcia jakiegokolwiek logicznego zestawu chyba że ktoś lubi sobie wozić po 3,5 tony... 

Opublikowano
23 minuty temu, Qwazi napisał:

Większość ŚOR wymaga 200l, więc robisz nie bardzo. A czemu węższe to lepsze? Uargumentuj konkretnie

I tu się mylisz .

Od 200 w górę

23 minuty temu, Qwazi napisał:

Większość ŚOR wymaga 200l, więc robisz nie bardzo. A czemu węższe to lepsze? Uargumentuj konkretnie

I tu się mylisz .

Od 200 w górę

• Like 2
Opublikowano
4 minuty temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Ma być do pługa, agregatu , grubera i uprawowo siewnego . Czyli większość czasu spędzi pod wiatą odpoczywając 🙂

O za takiego MF to on będzie cene sadził ...

Bo to graty 

Czyli szóstka by pasowała jak nic. I kupisz taniej jak 914.

• Like 2
Opublikowano
16 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

W czym węższe dla mnie lepsze? Bo mniej chwastów, badyle szybko zakrywają rządki i ziela nie puszczają. Po drugie używam archaicznego sprzętu do tej uprawy. Po trzecie wymagałoby to przeróbek a mi się poszerzony C-330 nie podoba i już. Na większości ŚOR a przynajmniej tych, które ja stosuję jest napisane "zalecana ilość wody 200-300l" więc nie wprowadzaj w błąd. 

Że mniej chwastów to mit. Tak samo chwast wyrośnie na węższych jak i na szerszych redlinach. Zachwaszczenie pola zależy od gospodarza. Albo do niego dopuści albo nie. Nać ziemniaczana, czy tam łęciny bądź badyle tak samo zakryją międzyrzędzia węższe jak i szersze. A nawet przy szerszych będą bardziej rozłożyste. To, że ciągnik Ci się nie podoba nie oznacza, że się nie nadaje bądź jest gorszy, a ja nie mówię o poszerzaniu tylko o robicie c360. C330 nie musisz poszerzać,żeby zrobić szerszy rozstaw redlin. Nie wprowadzam w błąd bo zapis na etykiecie, że zalecana ilość wody 200-300 l nie oznacza,że to ma być 300. A jak będzie 200 to będzie wyższe stężenie, a tym samym większa skuteczność. Ziemniak nie wymaga nie wiadomo jakich maszyn. Do opielenia wystarczy odpowiednio przestawiony kultywator

Opublikowano
2 minuty temu, szymon09875 napisał:

dziadek konia prowadzał żeby ubić.

Koń do wagi piórkowej nie należy. Co do nacisku masz rację, jednak za uj by mi się nie chciało łazić po gnoju. 

Opublikowano
2 minuty temu, stempos1980 napisał:

I tu się mylisz .

Od 200 w górę

I tu się mylisz .

Od 200 w górę

Ja robię 200 i działanie jest odpowiednie. Ale nawet przy 300 i tak c360 ma lepsze prędkości do pryskania od c330

Opublikowano
Przed chwilą, Qwazi napisał:

Zachwaszczenie pola zależy od gospodarza.

A najwięcej od sąsiada gospodarza, jak masz obok herbapol to chcąc utrzymać u siebie czystość musisz wpompować w to dwa razy więcej. 

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, hubertb napisał:

Klasa tylko jeszcze nad ułożeniem przewodów można popracować ;) 

Zależy, ciapkiem masz mniej pierdolenia z maszynami na WOM np. opryskiwaczem. Przy małym areale 60 pojedziesz tylko do orki resztę ogarniesz ciapkiem z niewiele mniejszą sprawnością. Złotym lekiem była by 3p gdyby chociaż ten drugi stopień sprzęgła był tak włączany jak w zetorze. A obsługowo i utrzymaniowo ciapek wychodzi 1/3 taniej niż 60. Największą wadą ciapka jest praktycznie brak możliwości pociągnięcia jakiegokolwiek logicznego zestawu chyba że ktoś lubi sobie wozić po 3,5 tony... 

Tylko na małym areale, to ciapek starczy i po co marzyć o większym.

Opublikowano
1 minutę temu, Qwazi napisał:

Że mniej chwastów to mit. Tak samo chwast wyrośnie na węższych jak i na szerszych redlinach. Zachwaszczenie pola zależy od gospodarza. Albo do niego dopuści albo nie. Nać ziemniaczana, czy tam łęciny bądź badyle tak samo zakryją międzyrzędzia węższe jak i szersze. A nawet przy szerszych będą bardziej rozłożyste. To, że ciągnik Ci się nie podoba nie oznacza, że się nie nadaje bądź jest gorszy, a ja nie mówię o poszerzaniu tylko o robicie c360. C330 nie musisz poszerzać,żeby zrobić szerszy rozstaw redlin. Nie wprowadzam w błąd bo zapis na etykiecie, że zalecana ilość wody 200-300 l nie oznacza,że to ma być 300. A jak będzie 200 to będzie wyższe stężenie, a tym samym większa skuteczność. Ziemniak nie wymaga nie wiadomo jakich maszyn. Do opielenia wystarczy odpowiednio przestawiony kultywator

Kultywator? Chybaś oszalał, i łapy odkręcać albo przykręcać, wałek ściągać. Sadzarkę wtedy musowo swoją bo kto sadzi ziemniaki to przeważnie rusek lub C-330, im szersza rządka tym pewnie trudniej dla mojej kopaczki. To nie dla mnie, jakbym mógł to robiłbym nie 62,5 tylko 55cm.

Opublikowano
hubertb napisał:

Klasa tylko jeszcze nad ułożeniem przewodów można popracować  

Chciałbym, ale te kable są aluminiowe i każde ich przegięcie skutkuje złamaniem. Lepiej tego za bardzo nie ruszać.

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Szukałem,nic nie znalazłem wiec napisałem ten temat.
      No,własnie na pewno czesc z was ma komórke,bo to przydatne urządzenie
      Chciałbym wiedziec jakie macie marki i modele swoich sprzetów,jesli to nie jest tajemnicą..
      Co jest w nich dobre i przydatne a co raczej nie pasuje i wam przeszkadza.
      Piszcie ,chetnie zobacze jakie posiadacie sprzety.
      Ja mam aktualnie Nokie 3310 i jestem zadowolony,nie psuje mi sie,jest prosta w obsłudze.
      A wady to wiadomo jak w starych telefonach,a mianowicie brak polifonii,troche juz sie muli ze starosci ale jakos chodzi,juz mi sie cyfry na przyciskach zmazaly ale mam ja tak dlugo ze jak pisze cos to juz pamietam gdzie co jest.
      Tak wiec prosze o wypowiedzi.
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
  • Dodaj nową pozycję...
v