Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

12 ton na czysto we wrześniu =18 000. 

Podszedł do tego od d*py strony. Ja w tym roku doczekać się na odbiorcę też nie mogę, sprzedałem na woreczki właśnie w sumie 2 tony po 1700 średnio. Reszta czeka o tyle dobrze że cena "zamrożona". 

Opublikowano
2 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

Ja nie mam problemu i 40 t sprzedać bez skupu, są przyczepy, małe samochody wywrotki.

Zależy od odbiorców, kilka lat wstecz sprzedawałem do młyna, cena była spoko tylko wymagali transportu a z tym był problem. 

1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

A ja wolę nawet i nierentowną hodowlę, która to zboże zje niż handel nim. Przynajmniej obornika trochę zostanie. A rok w rok daleko na samej pszenicy też nie ujedzie.

A kto mówi o samej pszenicy, są inne zboża tylko zmieniasz uprawę. 

Opublikowano
1 minutę temu, hubertb napisał:

A kto mówi o samej pszenicy, są inne zboża tylko zmieniasz uprawę. 

No, kto Ci jęczmień albo owies kupi. A o pszenżycie to nawet nie wspominam. Na kukurydzę by może było trochę ruchu ale koszty wysokie, przyczepa z prawdziwego zdarzenia musi być, na suszeniu znów oskubią a 5 czy więcej ton to na strych nie wejdzie i łopatą nie obrobię jak w tym roku. Żadnego handlu ziarkiem. Jak hodowla się zmniejszy to lepiej nie sypać i psik tylko na chwasty, mniej sypnie i też się zużyje.

Opublikowano
Przed chwilą, Chłoporobotnik napisał:

No, kto Ci jęczmień albo owies kupi

Akurat to lepiej sprzedać niż pszenice. W tym roku np. owies się opłacał bardzo dobrze. Musisz zrozumieć że jest ilość to jest i skup. Jak jest 10 woreczków to szkoda sobie d*py zawracać handlem. Zaczyna się od 5t. 

1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

A o pszenżycie

Tego zboża w życiu nie miałem, nawet @Bananek pytałem po jaką cholerę to siać. 

4 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Jak hodowla się zmniejszy to lepiej nie sypać i psik tylko na chwasty, mniej sypnie i też się zużyje.

Obawiam się drogi Piotrze że tak pociągnąć można rok dwa potem rośliny mogą zrobić z ziemi pustynie zwłaszcza że ty przesadzasz z gęstością zbóż. 

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, hubertb napisał:

Możesz rozwinąć temat, mam problem który opisałeś. Pasza przygotowana starannie a nioski średnio chcą nieść. 

Chłopie ale jak ktośma 12 ton to jak inaczej to sprzedać, na woreczki to właśnie 2 tony można sprzedać a nie 12. 

By kura znosiła jaja [ten szkodnik] musi mieć ciepło ,sucho ,bez przeciągów i widno ,gniazda lekko w cieniu ,gwarantujące,, intymnośc '' .  Na pewno nie może woda zamarzać czy obornik ,nie może być parno . Kura jest to dziurawy worek ,by przetrawić i wydobyć z pokarmu np. witaminy ,zżera jeszcze raz swoje odchody , Nie trawi wszystkiego ,wręcz mało trawi ,pasza ma być wysokobiałkowa i enetgetyczna bez dużej ilości włókna  [dlatego pomiot jest wysokoazotowy ,gdyż zawiera dużo niestrawionego białka ]. woda czysta . To podstawa ,można mówić ,o wybiegu ,i tam innych pierdołach typu grzędy ,ale to mniej istotne . Taki gołąb łyka qq ,kura już nie. Temat rzeka .   Nie umiesz kląc ,wypuśc kury ,otwórz garaż  .    To że ,, gdzie diabeł nie może tam babę pośle'' ,to prawda ,ale najpierw  wyślekurę ,ta może więcej 😐

• Like 2
Opublikowano
Przed chwilą, hubertb napisał:

Akurat to lepiej sprzedać niż pszenice. W tym roku np. owies się opłacał bardzo dobrze. Musisz zrozumieć że jest ilość to jest i skup. Jak jest 10 woreczków to szkoda sobie d*py zawracać handlem. Zaczyna się od 5t. 

To tyle na rok nawet nie mam. By musiał ziemniaków prawie nie sadzić żeby tyle się uzbierało. W tym roku 3,5 tony pszenicy, w zeszłym roku w sumie mieszanki i pszenicy 3 tony, dwa lata temu jęczmienia i pszenicy coś koło 4 ton - trochę mniej ziemniaków i kukurydzy nie było. Dlatego napisałem, że wolę nawet nierentowną hodowlę niż jakikolwiek handel ziarkiem.

Opublikowano
4 minuty temu, hubertb napisał:

Tego zboża w życiu nie miałem, nawet @Bananek pytałem po jaką cholerę to siać. 

Ja osobiście pszenżyto sieję dla słomy ,a przy okazji lepszy da plon ziarna niż żyto ,i bardziej się do niego krówki uśmiechają jak do żyta , kurki gardzą i nie dostają 😉

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, kizak napisał:

By kura znosiła jaja [ten szkodnik] musi mieć ciepło ,sucho ,bez przeciągów i widno ,gniazda lekko w cieniu ,gwarantujące,, intymnośc '' .  Na pewno nie może woda zamarzać czy obornik ,nie może być parno . Kura jest to dziurawy worek ,by przetrawić i wydobyć z pokarmu np. witaminy ,zżera jeszcze raz swoje odchody , Nie trawi wszystkiego ,wręcz mało trawi ,pasza ma być wysokobiałkowa i enetgetyczna bez dużej ilości włókna  [dlatego pomiot jest wysokoazotowy ,gdyż zawiera dużo niestrawionego białka ]. woda czysta . To podstawa ,można mówić ,o wybiegu ,i tam innych pierdołach typu grzędy ,ale to mniej istotne . Taki gołąb łyka qq ,kura już nie. Temat rzeka .   Nie umiesz kląc ,wypuśc kury ,otwórz garaż  .    To że ,, gdzie diabeł nie może tam babę pośle'' ,to prawda ,ale najpierw  wyślekurę ,ta może więcej 😐

Woilera jest, maja cholery jak w pięciogwiazdkowym hotelu. 

Opublikowano
3 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

To tyle na rok nawet nie mam. By musiał ziemniaków prawie nie sadzić żeby tyle się uzbierało. W tym roku 3,5 tony pszenicy, w zeszłym roku w sumie mieszanki i pszenicy 3 tony, dwa lata temu jęczmienia i pszenicy coś koło 4 ton - trochę mniej ziemniaków i kukurydzy nie było. Dlatego napisałem, że wolę nawet nierentowną hodowlę niż jakikolwiek handel ziarkiem.

Sprzedaż 4 t masz prawie 5000 weź za króliki czy jajka tyle

A ile przy tym chodzenia.

• Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, HF86 napisał:

jeden duży błąd. 

brak kredytów i prowu i nima motywacji. 

może się obejrzał jak wielu, że przy tych ha obsieje trochę lekkiego ziarka, trochę puści szalaputom w dzierżawę i będzie lepiej żył jak do tej pory 🤭

Wszystko w dzierżawę puszcza ale te jego łąki to daj spokój. Na pastwiskach niedojady nigdy nie cięte 😂

Opublikowano
2 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

masz prawie 5000 weź za króliki czy jajka tyle

W przypadku Piotra to 5 tys jaj. Nie wiem ile zbiera jaj dziennie ale przyjmuję że około 15 więc na to trzeba 334dni. 

Opublikowano
Przed chwilą, hubertb napisał:

Woilera jest, maja cholery jak w pięciogwiazdkowym hotelu. 

A doświetlasz?

Przed chwilą, Rolnik1973 napisał:

Sprzedaż 4 t masz prawie 5000 weź za króliki czy jajka tyle

A ile przy tym chodzenia.

Nie ma problemu tyle wziąć, toż 5000 to 5000 jajek. W samym zeszłym roku nanosiły prawie 10000. W tym roku już dokładnie jest 7180 sztuk. Kurczaków 4 rzuty po 50-60 sztuk. A to chodzenie to najfajniejsza rzecz i jeszcze czysty nawóz zostaje. 

3 minuty temu, hubertb napisał:

W przypadku Piotra to 5 tys jaj. Nie wiem ile zbiera jaj dziennie ale przyjmuję że około 15 więc na to trzeba 334dni. 

15 - 20 to teraz, w lecie bywało i po 35-37.

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

A doświetlasz?

Nie ma problemu tyle wziąć, toż 5000 to 5000 jajek. W samym zeszłym roku nanosiły prawie 10000. W tym roku już dokładnie jest 7180 sztuk. Kurczaków 4 rzuty po 50-60 sztuk. A to chodzenie to najfajniejsza rzecz i jeszcze czysty nawóz zostaje. 

Prawie 30 jaj dziennie, przy ilu nioskach? 

Opublikowano

To masz wynik średni, wiosną rekord 41 i tak się trzymało po ponad 30 nawet. Teraz znów w dół i średnia się wyrównuje. Żeby miały jeszcze więcej trawy to by lux było. W lecie nie puszczam ich na sad bo trawę tam koszę uszatym to znów koniczyna perska albo trawa z kosiarki. Teraz znów w sadzie buszują.

Opublikowano
27 minut temu, stempos1980 napisał:

Markuuuuuuu czyżby skutki wczorajszego dnia😁🤭

🤫Much nie ma, ale tupią 🤭

@Łolek colę Ci ktoś przywiózł???

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v