Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja dziś 0,3 ha wiśni. Ale mordęga, co chwilę korzenie zapychają. A dwa przejazdy od lasu to co 5 m pług w górę. Korzenie osik po 10m niektóre się ciągnęły bo łatwiej się im w piachu przesunąć jak złamać.

Teraz ze dwa lata bez orki żeby sobie wszystko zgniło.

20221119_112637.jpg

Opublikowano
13 minut temu, Pafnucy napisał:

Komis Leśny Skrzat

U nas takie przedszkole jest 🤭

9 minut temu, marcin19071980 napisał:

Wyważarka wraz z montażownicą 2100 z likwidacji zakładu w Chorzowie.Dwa busy i dwa osobowe w domu w sumie 16 kółek razy średnio 100zl sztuka według tego co piszecie to policz sam.

Razy 2 bo 2 razy w roku koła zmieniasz. To praktycznie w rok ci się to zwróciło 

Opublikowano
8 minut temu, TheraRolnik napisał:

Jakie złączki zamówić ? 

Miałem te chyba ms takie na wkręty, takie jak u ciebie na pasie i takie Ala ms ale na nity, jak dla mnie to jak dobrze złożysz to wszystko tyle samo wytrzymuje tyle że jak te druciane się zaczną rwać to druty się sypią do beli 

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, superfarmer02 napisał:

No ale nie przetlumaczysz.Jasne że zakup nowego sprzętu ja swoje potrzeby jest bez sensu.Sle święty spokój też jest bezcenny.Na szczęście jest OLX😁.Wszelakiej maści mechanicy w obecnych czasach zaczynają się uważać za bogów i jest to coraz bardziej wk.....e.Niech ci się coś przebije w sobotę czy nie masz akurat czasu się jechać i płaszczyć to idziesz do garażu 15min i po robocie

Edytowane przez marcin19071980
Opublikowano
Przed chwilą, bratrolnika napisał:

a czym ja będę po drewno do sadu jeździł

traktorkiem swoim 

gościu w sąsiedniej wiosce miał takiego jednoosiowego małego z poziomym tłokiem jak to hindusy mają ale parę lat w ogródku męczył i pogonił bo za słabe do ciągania większych ładunków i do lasu i ciapka kupił , masz traktory u braciaka i pewnie miałbyś jak trzeba do swojej dyspozycji to auto w terenie tłuczesz

2 minuty temu, marcin19071980 napisał:

Wszelakiej maści mechanicy w obecnych czasach zaczynają się uważać za bogów i jest to coraz bardziej wk.....e.

bo właściciele aut stali się leniwi i wygodni więc nie ma co się dziwić 

8 minut temu, superfarmer02 napisał:

czemu w rok ? stówa za auto chyba a nie koło

• Like 1
Opublikowano

Kurna miesiąc temu kupione, w zamknięciu pomiędzy budynkami i Jastrząb nie bał się. Złapał raz, przyjdzie i drugi raz.

20221119_135737.jpg

Opublikowano
17 minut temu, TheraRolnik napisał:

Jakie złączki zamówić ? 

Najlepiej zanieść do zakładu gdzie zakuwają. Samemu to rzeźbienie w gównie. Ja kiedyś sam robiłem tymi na wkręty ale nie miało to trwałości. Oni mają tam tą specjalną praske. Niby można zamówić i samemu robić ale drogo bardzo wychodzi.

Opublikowano
40 minut temu, Agrest napisał:

bo słyszałem o 110-130 zł

Dla dużych kół wychodzi jedna roboczo godzina pracy. Materiały to jakieś 35zł. Lepsi gumiarze policzą nawet dwa razy tyle ale odbierzesz od nich czyste i suche koła. 

Jak kogoś to interesuje mogę rozbić cenę na czynniki pierwsze. 

Opublikowano
11 minut temu, konteno napisał:

traktorkiem swoim 

gościu w sąsiedniej wiosce miał takiego jednoosiowego małego z poziomym tłokiem jak to hindusy mają ale parę lat w ogródku męczył i pogonił bo za słabe do ciągania większych ładunków i do lasu i ciapka kupił , masz traktory u braciaka i pewnie miałbyś jak trzeba do swojej dyspozycji to auto w terenie tłuczesz

No to nawet 5 lat, a jeszcze pewnie jakiemu koledze zrobi no i nawet jak w sobotę gumę złapie to robi kiedy chce 

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, kizak napisał:

kurna miałem kawałek zaorać i zrezygnowałem ,glina🤷‍♀️ ,i by wychodziły tafle😐

Jeszcze ziemia trzyma ciepło choć -6 na dworze ale tak jak gdzieś na pługu się przykleji do ramy czy korpusu gdzie nie pracuje to zamarza.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, konteno napisał:

traktorkiem swoim 

Ja rozumiem że nie każdego na wszystko stać i nie każdy wszystko potrafi i czasem trzeba do jakiegoś warsztatu jechać.Ja też wszystkiego nie mam i i nie wszystko umiem ale co roku staram się jakieś graty do warsztatu dokupić aby być w miarę możliwości samodzielnym a nie z każdą bzdura lecieć do mechanika ślusarza elektryka i h.....wie kogo jeszcze.Do zakupu tych urządzeń właśnie zmusiła mnie postawa jednego z warsztatów.Siedzi kawę piję nic nie robi ale za dwa dni mi każe przyjść bo czasu nie ma.A spier....  sam sobie zrobię.Niestety widzę że tu samodzielność też zaczyna być źle postrzegana.

Edytowane przez marcin19071980
Opublikowano
9 minut temu, Krzysztof81 napisał:

Najlepiej zanieść do zakładu gdzie zakuwają. Samemu to rzeźbienie w gównie. Ja kiedyś sam robiłem tymi na wkręty ale nie miało to trwałości. Oni mają tam tą specjalną praske. Niby można zamówić i samemu robić ale drogo bardzo wychodzi.

No to by trzeba było poszukać gdzie robią i zawieźć pas 

Może do końca sezonu wytrzyma 🤔

Opublikowano
1 minutę temu, hubertb napisał:

Latka na gorąco 80zł. Kołek 30-50zł. Sznurek zrobię za 2 dychy ale odradzam. 

Mnie właśnie gość za te 100zl nadawał różności że w życiu tego nie wyrobie.Mam dwa koła zasznurowane ale to robota na krótki dystans jeszcze zależy jaką opona

Opublikowano
3 godziny temu, gregor1284 napisał:

IMG_20221119_105717.jpg

Podoba mnie się to. W przyszłą sobotę chyba brojlery trzeba będzie zacząć 🤔

3 godziny temu, hubertb napisał:

To dobry temat, ale ma też swoją wadę to urodzeni uciekinierzy. 

Po mojemu mylisz białe z czarnymi. Białe to typowe brojler, hoduję co roku i jeszcze loty mi się u nich nie zdarzyły.

Po ponad półrocznym postoju cyrkularka uruchomiona 🙄 A jeszcze trochę popracuje.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, radekz200 napisał:

a pozwolenie na wycinkę jest?

Tak

Edytowane przez Pafnucy
Opublikowano
1 minutę temu, tytanowyJanusz napisał:

@hubertbTy jesteś mechanior, weź no powiedz czy warto się tym interesować 😉

https://sprzedajemy.pl/citroen-c5-radzyn-podlaski-2-6bea9f-nr64826667

Częstym uszkodzeniem jest niesprawny układ klimatyzacji łamią się klapy, ja naprawiam bez demontażu deski. Usterka dotyczy też 407. Zawieszeniowo jest spokój, 2 litrowy hdi jest dobrym silnikiem. Wydaje się że warto jednak samochód należy obejrzeć na żywo. 

• Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v