Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 minut temu, jahooo napisał:

nic nie "dostaję" - na wszystko sam zarabiam, większość ziemi mam w dzierżawie, więc mam tyle, ile sobie tam zarobię

uprawiam zboża, soję , facelię, grykę

to wszystko obok pracy na etacie, skromne 22ha w tym roku, większość mnie tu wyśmieje z takim areałem

Na początku myślałem że oddałeś w dzierżawę🤦....

Jeżeli nie tajemnica żona dzieci?

Opublikowano
4 minuty temu, 6465 napisał:

Kto rozpozna co za popierdowke dostałem?😁

IMG_20220123_182443.jpg

Dla takiego lorda pewno zasponsorowali Forda. Coustom czy transit?

Opublikowano

Na TVP Pancerni lecą. 

A dziś właśnie zmarła Gustlikowa Honoratka😪

Opublikowano
16 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Są chętni ale to na kilka królików a nie na ilości "hurtowe".

Tylko jaką cenę dają... Więcej jak 8zł/kg pewnie nie dają. Za tyle to szkoda to chować. Mi się już widzi mało sprzedawać ubitego po 25zł/kg a gdzie tam po 8 czy nawet 10zł za żywego.

A to trzeba by przekalkulować opłacalność chowu, wyżywienie, praca przy nich.

13 minut temu, Pafnucy napisał:

no gdzie. ostatnio Salbuga, czy jakos tak.

Nie. Już by dawno było ile zarabia siostra po studiach a po jego zostaje kurier albo koparka.

16 minut temu, jahooo napisał:

nic nie "dostaję" - na wszystko sam zarabiam, większość ziemi mam w dzierżawie, więc mam tyle, ile sobie tam zarobię

uprawiam zboża, soję , facelię, grykę

to wszystko obok pracy na etacie, skromne 22ha w tym roku, większość mnie tu wyśmieje z takim areałem

Jak się na tym wychodzi ?

Opublikowano
16 minut temu, Pafnucy napisał:

nie znałeś wcześniejszych wcieleń?

o ile to ten sam, to dopiero się rozkręca...

Obawiam się że on nie robi se jaj tylko pisze to serio co świadczy o całkowitym odmuzdzeniu młodych 

Opublikowano
Przed chwilą, dsbh napisał:

Na pewno przy takim żywieniu jak teraz dostają taka cena nie będzie satysfakcjonująca. Ale jeszcze dochodzą problemy z kontrolami itp. itd., lepiej mieć stały dochód i być w miarę samowystarczalnym a nadwyżkę sprzedać niż z tego żyć.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, dsbh napisał:

Nie. Już by dawno było ile zarabia siostra po studiach a po jego zostaje kurier albo koparka.

Jak się na tym wychodzi ?

do przodu - tak jak z każdą uprawą

soja w tym roku w niezłej cenie, gryka też pozwala zarobić albo idzie jako zielony nawóz, jak nie rokuje na dobry plon

facelia idzie na poplony zaraz po zbiorze, kwestia, jaką cene wołasz, poza tym można się dogadać z jakimś pszczelarzem, żeby przywiózł ule blisko plantacji, tedy jeszcze ze 2 kilo miodu można dostać :D

generalnie u mnie idą te uprawy, które można zebrać bez problemu kombajnem i wymagają mało pracy ręcznej

Edytowane przez jahooo
  • Thanks 1
Opublikowano
11 minut temu, jahooo napisał:

zona pracuje, córka jest samodzielna

Wracając do tych twych upraw,potwierdzasz że nakład na uprawę soi jest znikomy.? Źle się kosi bo nisko strąki?

Opublikowano
Przed chwilą, gregor1284 napisał:

będziesz mi potrzebny 

już wyciągam rowera.

Opublikowano
4 minuty temu, Baks00 napisał:

Wracając do tych twych upraw,potwierdzasz że nakład na uprawę soi jest znikomy.? Źle się kosi bo nisko strąki?

może nie znikomy, ale niewielki

jak masz dobrą odmianę, to da się wykosić wszystko bez problemu, poczytaj wątek o uprawie soi

Opublikowano
1 minutę temu, gregor1284 napisał:

Budź szwagra, jego też weź 

borysz będzie?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v