Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Dziad932 napisał:

Chcę zacielić dwie jałówki SM mleczny , czy nadadzą się na mamki ,nie zepsują wymion bo jednak mleczność jest większa od typowo mięsnych ras ? 

No dziękuję bardzo , chociaż jeden życzliwy się trafił z rana 😉

Oczywiście. Jednak trzeba ciut troski na początku. Moje simy w większości były mleczne 

Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

Już budują. W Tarłowie w 2 tygodnie od dziury w ziemi po stan surowy zamknięty.

Wczoraj już elewacja szła. Miejscowość mała a kilometr dalej biedronka.

U mnie do jednego i drugiego po 7km w dwóch kierunkach i dwie stonki w tych miasteczkach. A Dino to tak jak mówisz, w momencie postawili, deszczu wlało, od zewnątrz styropian, od środka kasetony czy jak to tam się zwie, tam pod spodem to grzybki pewno kosą można zbierać 😁 

Marcin dzisiaj na białym koniu nie zajechał. Ciekawe co kobita uszykuje za niespodzianke 🤗. Chrzestna już dzwoniła z samego rana 👍

Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

Mi osobiście jest wszystko jedno.

Tobie może i było by wszystko jedno ale to tak nie działa. Wystarczy popracować za granicą żeby zrozumieć jak traktowany jest obcokrajowiec. Nie jest to tak że jesteś równy w prawach i masz te same przywileje. Języka jeśli nie znasz to zarabiasz grosze, bo każdy dookoła cię wyrucha na stawkę. 

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

U nas wielkiego patriotyzmu nigdy nie było i szczerze mówiąc wielu ludziom jest to obojętne czy żyją w swoim kraju czy pod władaniem innego państwa bo taka jest prawda.

No nie bardzo. Nie ma wpojonego czegoś takiego, hymnu by Ci nie odśpiewała ani jednej zwrotki. 

Biedna ta Reczpospolita, niczego nie nauczyło się młode pokolenie, oddanie życia za Ojczyznę poprzednich pokoleń poszło na marne z takim podejściem.

• Like 4
Opublikowano
16 minut temu, galan99 napisał:

Ludzie są ciemni nic nie chcą wiedzieć tylko orka i gówno na pole wlec a prawda jest taka .

Wielka Wojna, czyli pierwsza wojna światowa, przywróciła do życia państwo polskie. W wyniku jej rozstrzygnięć, upadku potęg zaborczych i własnych działań Polska po wielu dziesięcioleciach powróciła na mapy Europy. Wiele z przełomowych momentów wojny mogło stać się symbolem odzyskanej niepodległości. Jednak każdego roku świętujemy 11 listopada. 

Po 2 wojnie  światowej święto znikło było to pier**lone święto Ruskie 22 Lipca to święto pamiętają zapewne wszyscy komuniści .

Tacy to Polacy zapomnieli że Polski nie było na mapie , widocznie trzeba by niektórzy  poczuli co to utrata Państwa i nie wola .

Eh galan galan galan, teraz te wartości są zbyteczne 

• Confused 1
Opublikowano
7 minut temu, galan99 napisał:

U nas wielkiego patriotyzmu nigdy nie było i szczerze mówiąc wielu ludziom jest to obojętne czy żyją w swoim kraju czy pod władaniem innego państwa bo taka jest prawda.

To powinni poczuć bat na garbie od zaborcy , takich to nie żal by było .

A i jeszcze jedno kto szybciej spieprzy za granicę a kto będzie bronić polskiej ziemi w razie,, W,, ten co wozi przysłowiowe gówno czy ten który dzisiaj dużo mówi i krzyczy że należy świętować 

• Like 1
Opublikowano
Chłoporobotnik napisał:

Przed chwilą, hubertb napisał:

No nie do końca. Mi nie jest obojętne a Ty przestań pier**lić bo nie ruszasz się za swój powiat a piszesz o "większości ludzi". Zapytaj Niemca czy chciałby żyć gdzieś poza Niemcami. To samo Włocha czy Francuza. 

Mi osobiście jest wszystko jedno. Czy tu będą rządzić Polacy, czy Niemcy czy Ruscy. Jak trzeba by było to i po angielsku czy niemiecku by się człowiek nauczył mimo, że te języki w uszy kłują.

xiekawe jak byś śpiewał jak zaborca by zabrał ci twój ogródek i żarło 🤔

Opublikowano
7 minut temu, galan99 napisał:

Za przeproszeniem pier**lisz durnoty , Byłbyś śmieciem , robolem 24 godziny na dobę , kopa w d*pę by dostawał taka by była wolność dla ciebie .

Mi wolność to taka potrzebna aby tylko głodnym nie chodzić i spać mieć gdzie. 

2 minuty temu, Desperado napisał:

Biedna ta Reczpospolita, niczego nie nauczyło się młode pokolenie, oddanie życia za Ojczyznę poprzednich pokoleń poszło na marne z takim podejściem.

Teraz by mało kto się tym zajął. 

1 minutę temu, slawek74 napisał:

xiekawe jak byś śpiewał jak zaborca by zabrał ci twój ogródek i żarło 🤔

Powtórzę - aby było co żreć, reszty może nie być.

• Haha 1
  • Sad 1
Opublikowano
7 minut temu, pedro2 napisał:

U mnie do jednego i drugiego po 7km w dwóch kierunkach i dwie stonki w tych miasteczkach. A Dino to tak jak mówisz, w momencie postawili, deszczu wlało, od zewnątrz styropian, od środka kasetony czy jak to tam się zwie, tam pod spodem to grzybki pewno kosą można zbierać 😁 

Marcin dzisiaj na białym koniu nie zajechał. Ciekawe co kobita uszykuje za niespodzianke 🤗. Chrzestna już dzwoniła z samego rana 👍

A to ty Marcin jesteś 

To zdrowia chłopie 

• Thanks 1
Opublikowano

Tyle że świętować można np. wieczorem i popracować przez dzień. Ja się po prostu powstrzymuje od wyszukiwania sobie jakiś robót na siłę. W okolicy jest tablica upamiętniająca 1918. Pewnie się przejdziemy ale to gdzieś popołudniu. 

Opublikowano
3 minuty temu, Łolek napisał:

A i jeszcze jedno kto szybciej spieprzy za granicę a kto będzie bronić polskiej ziemi w razie,, W,, ten co wozi przysłowiowe gówno czy ten który dzisiaj dużo mówi i krzyczy że należy świętować 

To że pracuje zagranicą , to nie znaczy że bym . spierdolił z kraju bo Polskości się nie wstydzę .

Opublikowano

wczoraj było przedstawienie w przedszkolu. 

fajnie ukraincuki śpiewały o gonieniu bolszewików i innych najeźdźców z ziemi Polskiej 🤭

Opublikowano
17 minut temu, hubertb napisał:

No nie do końca. Mi nie jest obojętne a Ty przestań pier**lić bo nie ruszasz się za swój powiat a piszesz o "większości ludzi". Zapytaj Niemca czy chciałby żyć gdzieś poza Niemcami. To samo Włocha czy Francuza. 

Z tymi Niemcami to ryzykowne stwierdzenie.O reszcie to nie wiem 😁

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v