Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, Qwazi napisał:

Nie jest inne. Po prostu zależy czy dane starostwo Ci wbije kategorie T czy nie. Jeśli wbije to masz kategorie T a jeśli nie to masz tylko E i B.

No nie. Masz to co w dokumencie. Jeśli tam nie ma E to go nie ma. 

A ograniczenie DMC przyczep nie dotyczy samochodu tylko kategorii E i B, na podstawie której można kierować także ciągnikiem rolniczym

https://www.auto-swiat.pl/porady/prawo-jazdy/na-co-pozwala-prawo-jazdy-kategorii-be/e2nf6h6

Kategoria B+E uprawnia też w Polsce do kierowania ciągnikiem rolniczym z przyczepą (przyczepami) oraz pojazdem wolnobieżnym z przyczepą (przyczepami). W tym przypadku masa przyczep i całego zestawu zależy od warunków technicznych pojazdów, ale zespół nie może składać się z więcej niż trzech pojazdów (czyli maksymalnie "holownik" i dwie przyczepy). Jeśli ktoś ma prawo jazdy kategorii B oraz C+E (czyli na ciężarówkę z przyczepą/naczepą), to oczywiście może również prowadzić zestaw składający się z auta o dmc do 3,5 tony i przyczepy o dmc do 3,5 tony.

Tu jest wykładnia prawna:

https://www.gov.pl/web/gov/kategorie-prawa-jazdy

i jeszcze ciekawostka - można kierowac na B+E ciągnikiem z przyczepami tylko w Polsce

za granicą wymagane jest bezwarunkowo prawo jazdy kat T

Edytowane przez jahooo
  • Like 2
Opublikowano (edytowane)

,,,, i te falujące łany zbóż.... 👍

no i siuwary... 😄, bo wtedy jest co turlać... 😄

Edytowane przez Pafnucy
Opublikowano
2 minuty temu, Agrest napisał:

Kiełkujące, szpilkujące zboże to widok za milion dolarów. Każdy kolejny dzień to kolejny milion...😋🤣

Po niedzieli zasieje lawendę i będę obserwować może nie miliony ale zawsze coś 

Opublikowano
20 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Tu właśnie działa psychika. Uważają, że ktoś im z góry pomaga i daje siły. A psychika w takim czymś jest rzeczą bardzo ważną. Jakby były osobami niewierzącymi tak samo by sobie poradziły. 

No to jest wiara, 

7 minut temu, Agrest napisał:

Jak i mi.

Ja to już psychiczny jestem. Tak ziemię umiłowałem , że kilka godzin jej nie widząc mnie skręca.

Życia dzieciom nie ułożę, ale chciałbym widzieć jak któreś zostaje i gospodarka kwitnie.

A co nie ma następcy

Opublikowano
2 minuty temu, jahooo napisał:

https://www.auto-swiat.pl/porady/prawo-jazdy/na-co-pozwala-prawo-jazdy-kategorii-be/e2nf6h6

Kategoria B+E uprawnia też w Polsce do kierowania ciągnikiem rolniczym z przyczepą (przyczepami) oraz pojazdem wolnobieżnym z przyczepą (przyczepami). W tym przypadku masa przyczep i całego zestawu zależy od warunków technicznych pojazdów, ale zespół nie może składać się z więcej niż trzech pojazdów (czyli maksymalnie "holownik" i dwie przyczepy). Jeśli ktoś ma prawo jazdy kategorii B oraz C+E (czyli na ciężarówkę z przyczepą/naczepą), to oczywiście może również prowadzić zestaw składający się z auta o dmc do 3,5 tony i przyczepy o dmc do 3,5 tony.

Ktoś to napisał na skróty. Wrzuciłem przepis z lexa wydanego przez Kancelarię Sejmu i opublikowanego w dzienniku ustaw

Opublikowano
Przed chwilą, Chłoporobotnik napisał:

Toż Sipmy nie masz 🤔 

no nie mam, ale wiem co będę miał.

Opublikowano
2 minuty temu, Łolek napisał:

Po niedzieli zasieje lawendę i będę obserwować może nie miliony ale zawsze coś 

I ja muszę. Te są wymrożond to powinny kiełkować.

Pierwsze już z 1,5 miesiąca w glebie I nic.

Opublikowano
Przed chwilą, Chłoporobotnik napisał:

O kurła.

no co? sprzedałem by inną kupić.

Opublikowano
2 minuty temu, donweter1989 napisał:

A ja ten moment gdy wschodzi czerwcowe słońce nad łąkami i zapach jesiennej ziemi 

A ja ten moment kiedy po wszystkim leżę obok i.... 😉🤫

• Haha 3
Opublikowano
3 minuty temu, MonteChristo napisał:

No to jest wiara, 

A co nie ma następcy

Teoretycznie jest. A praktycznie to jeszcze kilka lat nim się dowiem  jak dożyję

Opublikowano
1 minutę temu, Agrest napisał:

I ja muszę. Te są wymrożond to powinny kiełkować.

Pierwsze już z 1,5 miesiąca w glebie I nic.

Powiedz jak z tym oregano jest. Posiałem kiedyś i nic nie wzeszło. Może za głęboko wsiane. Na jaką głębokość to siać? Jak najpłycej? Bo bym może kawałeczek przed ulami tym obsiał.

Opublikowano
1 minutę temu, Łolek napisał:

Mojemu synowi ma @Agrestprzepisać oczywiście najpierw córkę za żonę mu oddać musi 🤷‍♂️

Tyle ja co i Ty mogę 🤭

Opublikowano
3 minuty temu, donweter1989 napisał:

A ja ten moment gdy wschodzi czerwcowe słońce nad łąkami i zapach jesiennej ziemi 

a toto wschód słońca toto zbyt majestatyczny widok dla mnie i staram się go zbyt często nie oglądać, a zwłaszcza latem 🤭

Opublikowano
Przed chwilą, Agrest napisał:

Teoretycznie jest. A praktycznie to jeszcze kilka lat nim się dowiem  jak dożyję

A robi coś w polu? Interesuje się

Opublikowano
38 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Wolałbym z kim innym...

a propo tych 2 kartonów stocka na które zapraszałem to przez 2 tygodniowy urlop sam rozpracowałem

28 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Ja nie wierzę w istnienie Boga. To wymysł słabych aby ich psychika działała w sposób, że "ktoś" ich podnosi na duchu i nakierowuje. Religia to był a i nadal jest najlepszy sposób na zarabianie.

z zarabianiem przez religię to prawda w każdej wierze, wyznaniu sekcie jest grupa ludzi którzy z tego uczynili sposób na zarabianie na życie ale faktu istnienia Boga nie ma co podważać bo nauka jeszcze tego jednoznacznie nie stwierdziła pomimo wieloletnich i wielorakich badań na różnych płaszczyznach 

22 minuty temu, Łolek napisał:

moją matkę która przez 17 lat opiekowała się kalekim synem aż do jego śmierci, żonę Tomka @6465która gdy on leżał nieprzytomny pochowała jego matkę opiekowała się dzieckiem i urodziła drugie i ty nazywasz je słabymi a wiem że są to osoby mocno wierzące

chwała im za to bo robiły to bo chciały a nie musiały , ale w niektórych przypadkach nie ma sensu za wszelką cenę szukać  i mieć obok kogoś kto musiałby być prędzej czy później obarczany czyimiś problemami

Opublikowano
1 minutę temu, HF86 napisał:

a toto wschód słońca toto zbyt majestatyczny widok dla mnie i staram się go zbyt często nie oglądać, a zwłaszcza latem 🤭

A ja tam tego nie widzę 

Bo ja słońce wschodzi to ja się na drugi bok obracam 🤣

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

Powiedz jak z tym oregano jest. Posiałem kiedyś i nic nie wzeszło. Może za głęboko wsiane. Na jaką głębokość to siać? Jak najpłycej? Bo bym może kawałeczek przed ulami tym obsiał.

Jak najpłycej . Rozsiać ręką po doprawionym polu i lekką broną zaciągnąć. Wschody po około miesiącu.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v