Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
32 minuty temu, Qwazi napisał:

Ja muszę robić! Ja bym w tym babińcu pół dnia nie zdzierżył 😂🤣. Trzeba wyjść rano i wrócić na wieczór 😜

Kolega ma 4 córki i kobita piąta a on sam 🙆‍♂️

Opublikowano
3 minuty temu, Łolek napisał:

to pewno jak się na imprezę jaką zaczną szykować to on kartofelki odcedzić to za stodołę musi chodzić, łazienka na cały dzień zajęta

• Haha 3
Opublikowano
9 minut temu, slawek74 napisał:

Qwazi fenda kup 😛

ja zetora na fenda zmienił 😛

zboże było 480 brutto hektar qq dowiem się jak będę płacił

U mnie zboże było 500-600 za ha. Qq coś słychać 650 ale nie wiem. Mielenie w rękaw ponoć 90

2 minuty temu, Łolek napisał:

To on jak ja błogosławiony między niewiastami i się z nim łączę w niedoli. U mnie są trzy na codzień i czwarta jak się pojawi😱. Wiesz jak ciężko się do łazienki dostać😫 Dosyć tego dobrego. Kawa wypita, trzeba sobie jakiegoś zajęcia poszukać i opuścić tą rzeczpospolitą babską 😉😜

Opublikowano

A ktoś obciążnik do c-330 na przednie koła, bądź nawet ten przy zaczepie

Opublikowano
Baks00 napisał:

14 minut temu, slawek74 napisał:

😁😛

trza do kombajnisty dzwonić może by qq wykosił 🤔

W okolicy żniwa w pełni,w miarę sucha tyle że plon taki se 

ziarno u nas dopiero zaczynają a wilgotność bardzo różna od 24=39% mówił ten co suszy zależy od pola odmiany

Opublikowano
22 minuty temu, slawek74 napisał:

ziarno u nas dopiero zaczynają a wilgotność bardzo różna od 24=39% mówił ten co suszy zależy od pola odmiany

Dokładnie 👍 sąsiad obok mnie miał 27%,ale pojechał na kawałek między lassami-nie pytaj🙆

Opublikowano
1 godzinę temu, Qwazi napisał:

I kto ma w tym zasługi? Jakby nie było chętnych na taki układ to by nie mieli komu dać w dzierżawę na takich zasadach. A gospodarze dokładali jeden przez drugiego aby wziąć. Dlatego ja miałem przez parę lat dzierżawę, gdzie zapłata opierała się na cenie żyta i dopłaty były moje. Potem to kupiłem a poza tym nic nie dzierżawiłem tylko kupowałem. Szczerze mówiąc to teraz za 2 tys plus podstawowa dopłata to też chętnie mogę komuś wydzierżawić. Wyjdzie podobnie do tego jak obrabiam. Tylko co ja wtedy będę robił🤔

W sąsiedniej gminie wylicytowali pgr za 8000, odpuścił za 2-3 lata, później krowiarz dał 4000

Duży krowiarz z gminy wziął pole 20ha 20 km od gospodarstwa, cena też nie mała bo przebił dwa duże gospodarstwa. 

Oczywiście dużo gospodarstw odpuszcza taki rozwój, ale jak masz ziemię pomiędzy dwoma działkami to robisz wszystko żeby wziąć 

Ten rok się niektórym dał we znaki, niebyło za co kupić nawozów, a co by nie mówić ceny wiosną nie były jeszcze takie największe 

Firmy usługowe, paszowe przestały dawać na zeszyt 

Gospodarstwa widać że jadą na oparach, że jeszcze jeden taki sezon i będzie kłopot, upadek. 

Skorzystają na tym gospodarstwa prowadzone w sposób ekonomiczny 

• Like 2
Opublikowano

nasze lokalne maklery giełdowe, co to ziarkiem mieli trząść i nie sprzedawać rzepaku poniżej 4,5 a psienica 2 ,toto wczoraj rzepak pojechał, dzisiaj psienica. 

Opublikowano

No tak troszkę myślałem🤔. Jakby tak sytuację odwrócić i Markowi Fynda zajumać 😜😁

Uprzejmie donoszę że Marek to już ma dwie synowe, także nici z fenda 😁😉

• Haha 2
Opublikowano
1 minutę temu, HF86 napisał:

nasze lokalne maklery giełdowe, co to ziarkiem mieli trząść i nie sprzedawać rzepaku poniżej 4,5 a psienica 2 ,toto wczoraj rzepak pojechał, dzisiaj psienica. 

Trzeba z czegoś żyć. 

U nas rzepaki trzymają, ale to twardo stąpające po ziemi krowiarze i jeden zbożowiec

Karol to Ty mnie o Zetora napastujesz a u Sławka krowy przeganiasz🤔. Nieładnie 🤣😂😜

Polskie prawo dopuszcza możliwość dwóch żon, jedna kościelna druga cywilna 😎

No musi być dobry bo inaczej by go nie chcieli🤔😉

Jaki tam dobry jak już dwie części kupiłem a zetora jeszcze nie mam 😉

U mnie zboże było 500-600 za ha. Qq coś słychać 650 ale nie wiem

Zboża 450-500

Rzepak 550-600

Kukurydza 600

Opublikowano
2 godziny temu, slawek74 napisał:

a gdzie prenumerujesz ? jak na poczcie to poprostu nie opłacasz na następny okres a z mleczarni to w mleczarni

Smsem, później przychodzi sms ile płacić z linkiem  🙄🙄🙄

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Łolek napisał:

Pierwsze widzę a nie lepiej jakiegoś akpila będzie bardziej typowy

No jest akpil na oku, tylko teraz decyzja czy nowy czy używany bo jest w sąsiedniej wsi mix 40 , podoba mi się to rozwiązanie z poziomowaniem w tym bomecie, ale chyba poczekam bo w składnicach zastój mają to coś cena spadnie

Albo @Agrest sprzeda mi swojego 😉

Edytowane przez MonteChristo
Opublikowano
52 minuty temu, Karol6130 napisał:

Uprzejmie donoszę że Marek to już ma dwie synowe, także nici z fenda 😁😉

To Ty już pod Markowego fendta też podchody robiłeś, że masz takie dobre rozeznanie🤔😜?

52 minuty temu, Karol6130 napisał:

Polskie prawo dopuszcza możliwość dwóch żon, jedna kościelna druga cywilna 

Jaki tam dobry jak już dwie części kupiłem a zetora jeszcze nie mam 😉

I jeszcze harem Ci się marzy😱😜🤪

Ale te części toś Ty do MF kupował. Chyba lepsze skoro kupileś🤔😉

14 minut temu, MonteChristo napisał:

https://agrostal.com.pl/produkt/plug-jednobelkowy-4-skibowy-libra-025-030-035-m/

Co panowie myślicie o tym pługu? słyszeliście jakąś opinię?

Też pierwsze widzę. Ogólnie to jakoś z Bometem mi nie po drodze

• Haha 1
Opublikowano
kris91 napisał:

2 godziny temu, slawek74 napisał:

a gdzie prenumerujesz ? jak na poczcie to poprostu nie opłacasz na następny okres a z mleczarni to w mleczarni

Smsem, później przychodzi sms ile płacić z linkiem  🙄🙄🙄

To nie płać. Powiedz, że nie przedłużałeś. A jak coś to niech pokażą dokument z podpisem.

Dziad932 napisał:

To owijamy owies 😉 

IMG20221104105856.jpg

Masz tura i cyklopa? I tego unzha?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Szukałem,nic nie znalazłem wiec napisałem ten temat.
      No,własnie na pewno czesc z was ma komórke,bo to przydatne urządzenie
      Chciałbym wiedziec jakie macie marki i modele swoich sprzetów,jesli to nie jest tajemnicą..
      Co jest w nich dobre i przydatne a co raczej nie pasuje i wam przeszkadza.
      Piszcie ,chetnie zobacze jakie posiadacie sprzety.
      Ja mam aktualnie Nokie 3310 i jestem zadowolony,nie psuje mi sie,jest prosta w obsłudze.
      A wady to wiadomo jak w starych telefonach,a mianowicie brak polifonii,troche juz sie muli ze starosci ale jakos chodzi,juz mi sie cyfry na przyciskach zmazaly ale mam ja tak dlugo ze jak pisze cos to juz pamietam gdzie co jest.
      Tak wiec prosze o wypowiedzi.
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
  • Dodaj nową pozycję...
v