Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 minut temu, GRZES1545 napisał:

Dobrze się zastanow jak projekt z gminy. U nas już chłopaki przeklinają. Jaką moc będą wam proponować?

Projekt dawno był.

Ja tą małą 2 coś tam.

Prądu zuzycia mam poniźej 2000 kvh rocznie.

Za 4000 to niech będzie.

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

Projekt dawno był.

Ja tą małą 2 coś tam.

Prądu zuzycia mam poniźej 2000 kvh rocznie.

Za 4000 to niech będzie.

Za 4 tyś, to bardzo mało. Kwestia tylko jakie urządzenia bo może i to nie być warte.  U mnie w gminie jeszcze przetargu nie było  a już zaliczki brali mimo że nie wiedzieli kto będzie robił i na jakich urządzeniach, dlatego zrezygnowałem.

Po nowych zasadach rozliczania nie wiem czy taka moc będzie korzystna dla Ciebie. Pytałeś  w PGE ile będzie Cię kosztował 1 kwh jak założysz PV?

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano

Tak czytam te opisy rozsiewaczy i przechwalanie się blachą nierdzewną jest aż rażace w oczy. Przecież wystarczy zadrapanie, nie odpowiednia śruba i taka nierdzewka będzie rdzewieć tak samo jak blacha czarna. 

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, hubertb napisał:

Tak czytam te opisy rozsiewaczy i przechwalanie się blachą nierdzewną jest aż rażace w oczy. Przecież wystarczy zadrapanie, nie odpowiednia śruba i taka nierdzewka będzie rdzewieć tak samo jak blacha czarna. 

I tutaj jedna z zalet tego mojego. Wogóle to ja tych opisów staram się nie czytać. Jak kupowałem swojego to interesowało mnie, żeby była taśma i żeby min 500 kg weszło. Zobaczyłem go na żywo, jak przywieźli 

Opublikowano
50 minut temu, hubertb napisał:

Nie wiem który to już raz 16,9 bez ścieżki:

IMG_0170.JPG

Kolego pokaż po wykłoszeniu jak zrobisz tym walcem 🙂

IMG20210702111844.jpg

Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, Qwazi napisał:

I tutaj jedna z zalet tego mojego. Wogóle to ja tych opisów staram się nie czytać. Jak kupowałem swojego to interesowało mnie, żeby była taśma i żeby min 500 kg weszło. Zobaczyłem go na żywo, jak przywieźli 

Na wiosnę trzeba było na szybko rozsiewacz kupić bo stary się skończył i był tylko telefon do sklepu

"Macie jakiś rozsiewacz na placu ?" 

Powiedzieli że mają to zaraz ciągnik i po rozsiewacz 

Tyż nie był opis czytany 🤣

Edytowane przez TheraRolnik
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Dziad932 napisał:

Nie ma sprawy. W tym roku zrobię takie zdjęcie. Tyle że u mnie 11cm między rzędami nie znajdziesz. 

Edytowane przez hubertb
Opublikowano
58 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Ty byś też mógł coś otworzyć, byś robił pokazy "nowoczesnego" gospodarstwa, na pewno jacyś zwiedzający by się trafili... Do tego jakieś wykłady w Twym wykonaniu i ludzie by ciągnęli z całej PL...

Jak za Kaczyńskim? Toc on nawet nie wie w jakim mieście jest, klaskać e też nie wiedzą 😂

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, Dziad932 napisał:

IMG20210702111844.jpg

Robię ścieżki pod takie koła i według twojej teorii to pewno zboże na szerokość ciągnika nie rośnie ? 😉 

Wróć.... Nawet nie zasiane bo taaaakie szerokie ścieżki 

Edytowane przez TheraRolnik
Opublikowano
1 godzinę temu, slawek74 napisał:

ja pryskam na 480 🤭 a pierwsze nawozy na 600😎

Ty to akurat mądry nie jesteś 🤭

1 godzinę temu, slawek74 napisał:

może skansen otwórz 🤔🤪 turyści i tego typu sprawy i jakiś grosz jak w plutyczach wpadnie 😃

1 godzinę temu, Chłoporobotnik napisał:

Ty byś też mógł coś otworzyć, byś robił pokazy "nowoczesnego" gospodarstwa, na pewno jacyś zwiedzający by się trafili... Do tego jakieś wykłady w Twym wykonaniu i ludzie by ciągnęli z całej PL...

Widzisz jak Ci Piotr doradził , Ty taki przodownik to wiedza się marnuje...

Opublikowano
1 godzinę temu, Dziad932 napisał:

Może i racja , mam lejka to starczy

@donweter1989 ma chyba z tą przekładnią rozsiewacz langren ,to się wypowie czy mieli

Mam posiadam. Sieje bardzo fajnie. A co do mielenia to zrobi to jeśli przez jakiś dłuższy czas wałek będzie chodził podczas zamkniętej zasuwy. Podczas normalnego siania z zamykaniem tylko na uwrociach problemu nie ma.

• Like 1
Opublikowano
9 minut temu, TheraRolnik napisał:

Robię ścieżki pod takie koła i według twojej teorii to pewno zboże na szerokość ciągnika nie rośnie ? 😉 

Wróć.... Nawet nie zasiane bo taaaakie szerokie ścieżki 

To se idź kuźwa na zięcia do sławcia 

Opublikowano
2 minuty temu, hubertb napisał:

Czyli do siuntki się nie nadaje. 

A to czemu. U mnie z 3p lata. Żeby tam nawóz zmieliło to trza włączyć wałek i pizgnąć obchód wsi. A nawet jak zmieli to trochę wkoło mieszadła. Za te pieniądze nie ma co cudów oczekiwać.

• Like 1
Opublikowano
17 minut temu, hubertb napisał:

Nie ma sprawy. W tym roku zrobię takie zdjęcie. Tyle że u mnie 11cm między rzędami nie znajdziesz. 

To ile cm rozstaw ?

Opublikowano
1 godzinę temu, Qwazi napisał:

Szacunek za dwie garście. Nie każdy potrafi👍

bo to kurna przez lenistwo ,2 razy szybciej,a 3 razy lżej. Bo na luzaka w jedną i drugą stronę się machasz .  

• Like 1
Opublikowano
48 minut temu, hubertb napisał:

Najpopularniej ustawianym kiedyś w siewnikach isari 13. Taki rozstaw przyjmowali niemcy jako domyślny w latach 60 dwudziestego wieku. 

No kurna jeszcze tego by brakowało żeby germańce rządzili jak mam siać 🙆‍♂️ 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v