Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Hortmasz BK 55, 6,5km bodajże. Osprzęt to tylko ten malutki "pług" i noże plus koła gumowe. 2100 w październiku 2017 kosztowała. Ma do "zaorania" a w zasadzie to do jako takiego przykrycia obornika koło ara - pod tunele i najwcześniejsze warzywa, wiosną uprawia z 8a. Generalnie na tyle co pracuje to złego słowa nie powiem choć do "orki" bez obciążenia nie ma co podchodzić. Teraz jako tako idzie, fakt faktem głębokość podorywki ale pod tunele starczy. Uprawa idzie super. Nawet kiedyś nią trawę przed orką niszczyłem.

Mi w zasadzie potrzebna taka glebogryzarka do malin i ewentualnie transport warzyw z ogrodu , drewna pod wiatę. Cena OK

Opublikowano
Przed chwilą, jahooo napisał:

Mi w zasadzie potrzebna taka glebogryzarka do malin i ewentualnie transport warzyw z ogrodu , drewna pod wiatę. Cena OK

W moim przypadku chodziło na początku tylko o warzywnik czyli powierzchnię raptem ara bo tyle miał pierwotnie... Sąsiedzi mają dwie, jeden malutką Stigę, drugi jakąś no-name, chciałem coś lepszego. Zdecydowałem się na ten "pług" ale w 2017 nie poszło, zrezygnowałem z pomysłu i robiłem wiosną 2018 "bezorkowo", wiosną 2019 też, wiosną 2020, raz, jesienią 2020 przekopałem łopatą bo szedł obornik, w tym roku wiosną "bezorkowo". W międzyczasie areał do uprawy urósł o dwa kawałki pod wczesne ziemniaki i pod warzywa na kawałku w polu. W tym roku by trzeba dać obornik pod tunele to się zdecydowałem na drobną przeróbkę, choćby obornik do bruzdy wrzucać to szybciej pójdzie. Mówiąc krótko - na mój użytek to jestem zadowolony, nie muszę wiosną motyczką tłuc, bo tam gdzie mam tunele to ani traktorem wjechać, zaraz obok ule i to się sprawdza idealnie. A warzywa i ziemniaki też mają jak w puchu, aż za bardzo. Spalanie bym powiedział dość niskie.

Kurna, pszenica siana w sobotę tydzień temu szpilkuje. 

Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Wczoraj też dość wiało a kilka opryskiwaczy się przewinęło

U mnie na wichrowych wzgórzach, cygara wiatr spokojnie rozdmuchiwał, oprysk jednemu znosiło mocno ale i tak uparcie pryskał. 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Bananek napisał:

Sprzedaj mi tę redukcję czopucha.

nie wiem czy warto, potrzebuję kawałek materiału by przerobić wyjście z pieca do komina bo mam pionowy prostokąt 100x180 , tu rura niestety tylko 150 

IMG_20221030_124308.jpg

a potrzebujesz do tego pieca co kupiłeś? pilne to? jakbyś się namyślił to pw 

Edytowane przez konteno
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Chłoporobotnik napisał:

Teraz to mi już nie trzeba.

313381631_1110787946295721_8627113384281898410_n.jpg

O widzisz Pioter. Ty też jednak od oryginału potrafisz odejść, jak jest potrzeba coś usprawnić 😉😀

I dla mnie podoba się to- cytując klasyka😉

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano
konteno napisał:

a potrzebujesz do tego pieca co kupiłeś? pilne to? jakbyś się namyślił to pw

No do tego. Tu czopuch w tył jest i prostokąt, a mi trzeba w górę i okrągły bodajże 180. Coś będę kombinował może inaczej, się zobaczy. Teraz kilka dni i tak tego nie ruszę bo innych spraw się nazbierało. Jutro PGE muszę obskoczyć, taryfy zmienić i zwiększyć przesył na papierze pod PV. Pewnie z pół dnia zejdzie mi na formalnościach.

Jak nie znajdę u siebie rury to może ta Twoja mi przypasuje. Jakbyś obcinał.

Opublikowano
slawek74 napisał:

Banan a pge nie da się przez telefon ?

A nie wiem nawet. Osobiście to mi może od ręki zrobi.

konteno napisał:

3 minuty temu, Bananek napisał:

Tu czopuch w tył jest i prostokąt

tu to całkiem duże z drugiej strony, ok 380x180 

Na messengera wleź.

Opublikowano
25 minut temu, Qwazi napisał:

O widzisz Pioter. Ty też jednak od oryginału potrafisz odejść, jak jest potrzeba coś usprawnić 😉😀

I dla mnie podoba się to- cytując klasyka😉

Tu o koszty chodzi a jestem dość skąpy. Jakby cena była niższa to się wolę polenić i mieć bez roboty. To tak jak z kukurydzą w tym roku - jakby cena suszenia była niska albo nikt by nie oskubał na zamianie mokrej na suchą to bym nie łopatował na strychu. A tak, rozsypana na strychu, 2x dziennie łopata i okna otwarte na przeciąg. Jeszcze parę dni i będzie całkiem sucha.

Opublikowano
5 godzin temu, PRIMO napisał:

A mówiłem Ci Dziadu jeden w ubiegłym bierz ode mnie to nie bo to bo tamto albo sramto bo teraz cena znacznie wyższa. 

A ile chcesz teraz ?😛

Opublikowano
36 minut temu, hubertb napisał:

U mnie na wichrowych wzgórzach, cygara wiatr spokojnie rozdmuchiwał, oprysk jednemu znosiło mocno ale i tak uparcie pryskał. 

RSP wczoraj odpuściło, zaczęli zimowe orki. Jeden jechał Zetorem, wieczorem jedna trzydziestka. W ciągu dnia jakiś ciągany też przemknął. 

Opublikowano
13 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Tu o koszty chodzi a jestem dość skąpy. Jakby cena była niższa to się wolę polenić i mieć bez roboty. To tak jak z kukurydzą w tym roku - jakby cena suszenia była niska albo nikt by nie oskubał na zamianie mokrej na suchą to bym nie łopatował na strychu. A tak, rozsypana na strychu, 2x dziennie łopata i okna otwarte na przeciąg. Jeszcze parę dni i będzie całkiem sucha.

Świata coś zwiedzileś chociaż poznałeś inne kultury czy żyjesz tak bez celu?

Opublikowano
Przed chwilą, Mateusz1q napisał:

Świata coś zwiedzileś chociaż poznałeś inne kultury czy żyjesz tak bez celu?

A po co mi świat zwiedzać i inne kultury poznawać? Mnie to nie ciekawi. Ludzie wszędzie żyją i niech sobie żyją. Kiedyś może wschód ale bardzo w to wątpię.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Chłoporobotnik napisał:

Teraz to mi już nie trzeba.

313381631_1110787946295721_8627113384281898410_n.jpg

jeździłbym jak jarek ogarek swoim terra vari

przednie te w kołach od c330 by nie pasowały? 

Edytowane przez konteno
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v