Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, bratrolnika napisał:

Przyślij to może i czego innego nauczy

Ludzie gorsze rudery przerabiają, parę w okolicy przerobili, to jakbyś zobaczył jak to teraz wygląda a jak wyglądało wcześniej to byś nie uwierzył

Wiem , u nas też się zdarzało

1 godzinę temu, kris91 napisał:

Poka w środku 👀 Z zewnątrz to zdrowy budynek, chyba że blacha przyrdzewiała to pomalować, jak piwnica jest to już jest gdzie piec wstawić 🙊 Ja się dziwię, że Ty myślisz o budowie domu mając taki budynek 🤔🤔🤔

No w środku też ok, tynki na scianach i jedna ściana działowa . Piwnicy nie ma 

1 godzinę temu, donweter1989 napisał:

W 2021 roku trza było strąkowce mordowac. Najlepszy był kiedyś Proteus, ale już wycofany. Stonkę też świetnie brał. Mospilan podejdzie i w ziemniaku i grochu, tak samo deltametryna.

Lux chałupa by była. Sama cegła już dobrze świadczy o tym budynku. Nie z takich budynków ludzie legancke mieszkanka robili.

Tak mi się wydaje 

1 godzinę temu, jarecki napisał:

sporo znajomych mieszka w domach przerobionych ze starych komórek czy obórek , rodzice zostają w domu a znajomi sobie zaaranżowali to co mieli w podwórku , tak samo i tu napewno da rade sobie ładnie zorganizować ,, gniazdko ''

Taki był plan od początku 

1 godzinę temu, Agrest napisał:

Masz szerokie pole do popisu.

Nawet ścianka kolankowa odpowiedniej wysokości.  Jak zaniska to dołożyć 1 pustak i zalać wieniec. Schody zrobisz sam boś stolarz.

Okna wstawiaj duże bo jesienią i zimą światło dzienne dla zdrowia psychicznego bezcenne.

Piwnica nie potrzebna. Kotłownie robić obok po lewej w gospodarczym,  szerokie drzwi, baniak kumulacyjny z 500l na wodę żeby maksymalnie wykorzystać energię.

Co to jest ścianka kolankowa 🤔 schody to nie problem nawet prace budowlane . Po lewo są duże drzwi bo tam jest garaż na samochód i do tych drzwi chciałbym wykorzystać na mieszkanie , a o kotłowni myślałem po prawej stronie gdzie teraz jest drewniana szopa rozwalić i dostawić bo tu jest komin 

Tylko teraz pytanie , pasowało by to wszystko robić zgodnie z przepisami i według projektu , czy no tak cichaczem 🤔

Ale chyba za duża ingerencja na samowolę , okna , dobudówka itd 

Opublikowano
bratrolnika napisał:

Znajdź teraz fachowca co ci zrobi instalacje żeby na grawitacji

Ja bez problemu sąsiadowi pomogłem, tylko trzeba spadki zachować i średnicę rur 👀 Wiadomo że tanio nie będzie, bo muszą w najtańszej wersji iść rury 1", późnej do grzejnika 3/4" bardziej wskazane, mogłoby pójść na 1/2" ale wtedy kątów 90° nie może być na zakrętach, dopiero przy grzejniku to tak, a i pod jedną nitkę wszystkich grzejników nie podepniesz bo musisz zrobić coś na wzór rozdzielacza jak od podłogówki 🙈

Opublikowano
3 minuty temu, Ursus932 napisał:

Tylko teraz pytanie , pasowało by to wszystko robić zgodnie z przepisami i według projektu , czy no tak cichaczem 🤔

cichaczem ., chyba że chcesz dofinansowanie na docieplenie i wimane kotła ale według mie nie warto na dofinasowanie składać

Opublikowano

Komin to nowy od podstaw, o odpowiednim przekroju i ocieplony. Tu nie szukaj oszczędności. Kotłownia w garażu to i auto na cieple skorzysta.

Ścianka kolankowa to ta między stropem a dachem, czyli poddasze.

Jeśli dachu nie przebudowujesz, nie podwyższasz,  to cichaczem.

Opublikowano
8 minut temu, HF86 napisał:

tak odsniezam pod tym kościołem. I myślę że to kara jakaś .W tym sezonie pewnie pierwszy i ostatni raz i akurat na mnie wypada 😖😖

A to ksiądzy rąk nie mają? 🤔🤔🤔 Niech dzwoni po alumnów i heja 🙊🙊

Opublikowano

Z tym cichaczem to może być problem z ubezpieczeniem, bo zapewne to jest jako budynek gospodarczy a nie mieszkalny jak dom i w razie czegoś niewiadomego, problem z odszkodowaniem bo "a co Pan tu mieszka?" 🤔

Opublikowano
7 minut temu, Ursus932 napisał:

Jak chcesz żeby wyszło dużo drożej to zgłaszaj 

Ludzie garaże po 150m2 czy domy bez pozwolen stawiają, a ty się boisz dziurę na okno wykuć???

• Like 4
Opublikowano
1 minutę temu, kris91 napisał:

Z tym cichaczem to może być problem z ubezpieczeniem, bo zapewne to jest jako budynek gospodarczy a nie mieszkalny jak dom i w razie czegoś niewiadomego, problem z odszkodowaniem bo "a co Pan tu mieszka?" 🤔

Nie ... To dla cielaków tzn "dobrostan" 🙊

Opublikowano
2 minuty temu, kris91 napisał:

Mam taki letniak na wypasie i tyle

Opublikowano
10 minut temu, Ursus932 napisał:

Wiem , u nas też się zdarzało

No w środku też ok, tynki na scianach i jedna ściana działowa . Piwnicy nie ma 

Tak mi się wydaje 

Taki był plan od początku 

Co to jest ścianka kolankowa 🤔 schody to nie problem nawet prace budowlane . Po lewo są duże drzwi bo tam jest garaż na samochód i do tych drzwi chciałbym wykorzystać na mieszkanie , a o kotłowni myślałem po prawej stronie gdzie teraz jest drewniana szopa rozwalić i dostawić bo tu jest komin 

Znajdź kogoś co robi plany i popytaj lub w starostwie nic nie stracisz a informacje uzyskasz 

Opublikowano
3 minuty temu, Łolek napisał:

Znajdź kogoś co robi plany i popytaj lub w starostwie nic nie stracisz a informacje uzyskasz 

To tak jak byś pojechał do agencji pytać się czy możesz kabana trzymać w piwnicy po cichu 🙈

• Like 2
Opublikowano
7 minut temu, bratrolnika napisał:

Mam taki letniak na wypasie i tyle

W letniaku nie można mieszkać w zimę 😉

3 minuty temu, TheraRolnik napisał:

To tak jak byś pojechał do agencji pytać się czy możesz kabana trzymać w piwnicy po cichu 🙈

Ja pytałem i powiedzieli, że tak ale do czasu kontroli i do dzisiaj nikt nie przyjechał bo o nazwisko nawet nie pytali 🙊🙊🙊🙊

Opublikowano
1 godzinę temu, kris91 napisał:

Ale to sie smaży, a nie na surowo 🙊🙊🙊🙊🙊

Znajomy lesniczy to jak jabłko tą cebulę je 🤦‍♂️ no ale zdrowy bo tak jak teraz to na boso odśnieża łopatą 

Opublikowano
3 minuty temu, kris91 napisał:

W letniaku nie można mieszkać w zimę 😉

Ja pytałem i powiedzieli, że tak ale do czasu kontroli i do dzisiaj nikt nie przyjechał bo o nazwisko nawet nie pytali 🙊🙊🙊🙊

Trzeba było się przedstawić i adres podać 🙊

• Haha 1
Opublikowano
31 minut temu, bratrolnika napisał:

Znajdź teraz fachowca co ci zrobi instalacje żeby na grawitacji działała

Batman po kolędzie chodzi 

Czasem robimy takie instalacje że znajomym. Nie wygląda to tak jak dawniej ale działa. Podlogówki niestety w grawitacji nie zrobi, a teraz prawie każdy w domach tylko to rozkłada.

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Chłoporobotnik napisał:

Ja nawet smażonej nie jem. Dla mnie może cebula nawet nie istnieć.

Ło pjoter ja też cebuli nie lubię ale mam taki patent na podanie cebuli że byś się zajadał nią 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v