Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Przed chwilą, Chłoporobotnik napisał:

No jak? Folia pod siewnik i kręcenie kołem, w tabeli jest chyba 26 i coś to kręciłem 27 razy. Na próbie leciało mniej niż w polu a i w polu za mało w stosunku do tabeli. Niech stoi do wiosny a potem chyba pójdzie do handlu.

Pieter po pierwsze to ujostwo rynewki nie ma? Po drugie to nie rób próby kręconej na 1ar tylko przynajmniej na arów 4-5. 

Tu przytocze mądry post:

to tego jest potrzebny wzór.

Q Sr n 3,14 D

q= ----------------

10000

q- ilosc ziarna uzyskanego w próbie

Q- Ilosć wysiewu na ha w kg

Sr- srednica koła

n- ilosć obrotów (min 30)

D- srednica kola napędowego

Potrzeba wiedziec ile jest redlic i rozstaw niędzy nimi. To jest szerokosć robocza.

Trzeba wiedzieć ile potrzeba zborza na ha.

średnice koła i minimum 30 obrotor, ważysz ziarno i wychodzi próba

Post z tematu: Próba kręcona - Siewniki - Agrofoto.pl Forum Rolnicze i Galeria Rolnicza

Opublikowano
Przed chwilą, hubertb napisał:

Pieter po pierwsze to ujostwo rynewki nie ma? Po drugie to nie rób próby kręconej na 1ar tylko przynajmniej na arów 4-5. 

Tu przytocze mądry post:

Q Sr n 3,14 D

q= ----------------

10000

Sr- srednica koła

Potrzeba wiedziec ile jest redlic i rozstaw niędzy nimi. To jest szerokosć robocza.

Post z tematu: Próba kręcona - Siewniki - Agrofoto.pl Forum Rolnicze i Galeria Rolnicza

Ale po co mi to liczyć jak mam książeczkę i tam jest napisane ile obrotów robić. Nie ma to rynienek. 

Kurła, się technologii zachciało, po kukurydzy się ani raz nie zapchał, fakt ale...

Opublikowano
Przed chwilą, Chłoporobotnik napisał:

Ale po co mi to liczyć jak mam książeczkę i tam jest napisane ile obrotów robić. Nie ma to rynienek. 

Po to żebyś się nie wurwiał w polu. W mianowniku powinno być 10 000x0,95 to 0,95 to współczynnik uślizgu koła napędowego siewnika im starszy gniot tym przyjmujesz mniej ja np. przyjmuje 10% czyli 0,90. 

Opublikowano
7 minut temu, hubertb napisał:

Po to żebyś się nie wurwiał w polu. W mianowniku powinno być 10 000x0,95 to 0,95 to współczynnik uślizgu koła napędowego siewnika im starszy gniot tym przyjmujesz mniej ja np. przyjmuje 10% czyli 0,90. 

Kurła, książkę mieć i jeszcze liczyć... A by to uj, już raz powiedziałem, że nigdy więcej i się skusiłem. Dobrze, że koński stoi nieużywany od roku ale jest.

• Haha 1
Opublikowano
12 minut temu, hubertb napisał:

Tu przytocze mądry post:

Q Sr n 3,14 D

q= ----------------

10000

Sr- srednica koła

Ja się na grochu wyłożyłem jak młodziak. 

Próbę robiłem jak zasypałem mokrym zaprawionym. I z ustawionych 185 kg wyszło ponad 200. Na drugim zasypie zmniejszyłem i poczekałem aż wyschnie. Na co jak na co ale na dokładność wysiewu w Poznaniaku nie mogę narzekać 

• Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, szymon09875 napisał:

Na co jak na co ale na dokładność wysiewu w Poznaniaku nie mogę narzekać 

Jako jeden z nielicznych. To nie jest głupi siewnik jeszcze zależy którą masz wersje. 

3 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Kurła, książkę mieć i jeszcze liczyć...

Zrób zdjęcie tej książeczki w miejscu opisu próby kręconej. 

Opublikowano
Przed chwilą, hubertb napisał:

Tam nie ma czegoś takiego jak opis próby kręconej tylko tabela wysiewu i jest liczba obrotów koła na hektar to tylko podzielić przez 100 i wiadomo. Ani o docisku tam mowy nie ma ani nic.

Opublikowano
14 minut temu, hubertb napisał:

Jako jeden z nielicznych. To nie jest głupi siewnik jeszcze zależy którą masz wersje. 

Ja mam stara stopniowa przekładnie. Jak się dokładnie zrobi próbę to musi wysiać.

@Chłoporobotnika jak robiłeś próbę to po zasypaniu przekręciłes kołem parę obrotów żeby zapełnić rolki?

• Like 1
Opublikowano
7 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

To czemu wszyscy robią na ar? Gdzie się nie poczyta to na ar.

W tych co w pracy jeżdżę możesz próbę zakończyć po jednym obrocie wałka, ale czym dłużej kręcisz tym jest dokładniej. Ja przeważnie 6-7kg wykręcam i musi być dobrze. A instrukcja też o tym nie mówi 

• Like 1
Opublikowano
8 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

To czemu wszyscy robią na ar? Gdzie się nie poczyta to na ar.

ja na hasce 2,5 ara 

Opublikowano
9 minut temu, szymon09875 napisał:

Ja mam stara stopniowa przekładnie. Jak się dokładnie zrobi próbę to musi wysiać.

@Chłoporobotnika jak robiłeś próbę to po zasypaniu przekręciłes kołem parę obrotów żeby zapełnić rolki?

Oczywiście, że tak, dopóki nie zacznie lecieć ze wszystkich rurek to kręcenia nie wliczam. 

9 minut temu, szymon09875 napisał:

W tych co w pracy jeżdżę możesz próbę zakończyć po jednym obrocie wałka, ale czym dłużej kręcisz tym jest dokładniej. Ja przeważnie 6-7kg wykręcam i musi być dobrze. A instrukcja też o tym nie mówi 

Jeśli się tego nie pozbędę to wiosną zrobię po staremu - "na oko", bez żadnej próby kręconej, jak poleci za mało to się podkręci, jak za dużo to się zmniejszy.

Opublikowano
1 godzinę temu, szymon09875 napisał:

Pisał już :o wal do Torunia i na a1 w stronę Łodzi. Potem już po zapachu trafisz 

Dzisiaj to jej nie znajdziesz tutaj😟. A ja Ci chyba niepotrzebny do tych zamiarów🤔😉. Musisz w drugą stronę albo poczekać, może na sobotę wróci do tatusia po parę dukatów 🤔. To wtedy faktycznie Toruń, a1 i nawęszanie😜

• Haha 2
Opublikowano
2 godziny temu, Bananek napisał:

witajcie. +13 stoni i +22 litrów wody z nieba. 

A oziminy nie pryskane i ciekawe czy wjadę teraz po tych opadach....

Wjechać wjedziesz pytanie tylko czy wyjedziesz.

Za poradę należy się 500.

W nocy 5mm deszczu spadło

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Szukałem,nic nie znalazłem wiec napisałem ten temat.
      No,własnie na pewno czesc z was ma komórke,bo to przydatne urządzenie
      Chciałbym wiedziec jakie macie marki i modele swoich sprzetów,jesli to nie jest tajemnicą..
      Co jest w nich dobre i przydatne a co raczej nie pasuje i wam przeszkadza.
      Piszcie ,chetnie zobacze jakie posiadacie sprzety.
      Ja mam aktualnie Nokie 3310 i jestem zadowolony,nie psuje mi sie,jest prosta w obsłudze.
      A wady to wiadomo jak w starych telefonach,a mianowicie brak polifonii,troche juz sie muli ze starosci ale jakos chodzi,juz mi sie cyfry na przyciskach zmazaly ale mam ja tak dlugo ze jak pisze cos to juz pamietam gdzie co jest.
      Tak wiec prosze o wypowiedzi.
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
  • Dodaj nową pozycję...
v