Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 godzin temu, gregor1284 napisał:

Ano, moja racja jest najmojsza. A jej się czasem o tym zapomina 🤷‍♂️

To my wiele cech wspólnych mamy, widzę...

@mf362 U nas od zawsze i niezmiennie stawka godzinowa. W 2021 nie brałem na usługę, w 2020 liczyli chyba 150-170zł/h. To za hektar by wychodziło gdzieś 220-250zł. Teraz nie wiem ale jak posieję groch na poplon to pewnie trzeba będzie zamówić bo kultywatorem nie rozerwę tego przed orką.

Wieje jak pieron, zachmurzone, jakiś deszczośnieg leci.

Opublikowano
2 minuty temu, Bananek napisał:

Jestem, jestem, witaj.

Byłeś po diagnozę czy to samoocena?🤭

Opublikowano (edytowane)

No już w domu

Targ nędza, kupiłem tylko 2 komplety prowadnic z łańcuchami x2

Kurła wieje 2 x czapkę ze łba zerwało i pognało, trzeba było łapać.

Ech.

Kawkę wypić i przespać ten dzień.

Edit

A hvja spać będę

Kurier z piłą będzie.

Edytowane przez Rolnik1973
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Poco kupować tyle prowadnic ona prawie się nie zużywa czasem można kanty wygładzić tarczo z papierem ściernym.

Łańcuch to co innego prędzej zębatka się ściera niż prowadnica

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
6 minut temu, Bananek napisał:

Oczywista oczywistość, Sławku. 😉

Aaa, czyli jednak specjalista miałby temat do dłuższej rozmowy 🤭

Opublikowano
5 minut temu, Strongman napisał:

Poco kupować tyle prowadnic ona prawie się nie zużywa czasem można kanty wygładzić tarczo z papierem ściernym.

Jak to komplet prowadnica z 2 łańcuchami.

Nie są oddzielnie.

Opublikowano
7 minut temu, Strongman napisał:

mierzysz czasami szerokość rowka w prowadnicy ? jak się wyrobi i zęby się zaczynają wychylać na boki, prowadnica jest do wyrzucenia

jedne wytrzymają 4-5 łańcuchów, inne ledwo dwa, kwestia materiału i zahartowania

Opublikowano (edytowane)

co roku przygotowuje 40 -50metrów szesciennych drzewa rąbanki do pieca mam jedną  piłe shidawe około 10 lat i siekere łuparke fiskars  nie mam ani łańcucha na zapas ani prowadnicy ani piły k**wa po co te zapasy ?

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

Ta mierzę ale wytrzymuje więcej łańcuchów prędzej zębata się wyrobi a jak się wyrobi to łańcuch nie równo napięty raz ciaśniej raz luźniej jak się za niego pociągnie i się zaczyna grzać prowadnica.

Opublikowano (edytowane)

Kiedyś taki dowcip słyszałem że dostał rusek piłę spalinową w instrukcji pisało że można nią 20 drzew ściąć dziennie następnego dnia odnosi do sklepu i mówi że coś nie tak bo on ledwo 5 ściął sprzedawca bierze odpala a ten zdziwiony mówi o k**wa ona brum robi  

Wiem że suchar ale tak mnie się skojarzyło jak Rysiek tyle tego kupuje 

Edytowane przez Łolek
  • Like 1
  • Haha 2
Opublikowano

ja mam makitę z orginalną prowadnicą 12 lat, co roku robię 15-16m3 drewna na opał, ze dwa lata robiłem na wyrębie w lesie przy gałęziach tak dla siebie po 20-30m3

łańcuch wytrzymuje u mnie 2 lata - kupuję husqvarny na metry w lokalnym sklepie

Opublikowano (edytowane)

Ja kupuje dolmara miałem oregon i inne ale ten wypalasz z 3 zbiorniki i praktycznie podciągać nie trzeba a w innych 1 zbiornik i łańcuch luźny.

Jak piła obroty ma zadurzę to tez łańcuch szybciej się wyciąga ale ja mam dobre .

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
3 minuty temu, jahooo napisał:

ja mam makitę z orginalną prowadnicą 12 lat, co roku robię 15-16m3 drewna na opał, ze dwa lata robiłem na wyrębie w lesie przy gałęziach tak dla siebie po 20-30m3

łańcuch wytrzymuje u mnie 2 lata - kupuję husqvarny na metry w lokalnym sklepie

Ale jak zaczyna łańcuch się kłaść w prowadnicy to  już jest znak że kończy się prowadnica.

Staczanie rantów też pomaga ale automatycznie przez robienie się rantu to wypłyca się rowek w prowadnicy

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v