Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Nie zależało mi na tym, w gimnazjum ledwo na 3, w technikum jedno półrocze tylko było to na 4 wydarte. Jak się babrać z wodą destylowaną, opryskiwaczem, plandeką, kurła, du*ić to. 

A najlepiej co roku świeży kwalifikat i z niczym nie trzeba się "babrać" 😉

1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

U nas czegoś takiego jak "wypalone" to nie ma. 

Zapraszam do mnie na pszenicę na 5-6 klasie 

Opublikowano
32 minuty temu, hubertb napisał:

Tu bardziej zależy od techniki niż od substancji. Jak lejesz z garnuszka do betoniarki to jak dla mnie klapa. Ja pryskam małym opryskiwaczem do kwiatów z bardzo szeroko ustawioną dyszą. Jest git. 

Ja leje normalnie z kubka od kalibracji opryskiwacza, tyle że betoniarka mała. 

Opublikowano
Przed chwilą, TheraRolnik napisał:

Z pszenicą tak robię, z jarym więcej problemów. 

Przed chwilą, sadownik12 napisał:

E idze idze, normalnie się zmywa. Tobie się zmyć nie chciało bo właśnie ch*jowa zaprawę miałeś i po prostu osad Ci został, się skorupa zrobiła. Jak to przy opryskach rozrabianych z proszku. A co do jarych, ozime pewniejsze w plonie. Się zraziłem po jęczmieniu jarym bo ładny był i ch*ja sypał.

Kurła, mógłby to kto oplewić 😪.

IMG_20220815_174455.jpg

U mnie mieszanka musi być, rok w rok pszenicy się nie da siać. Widziałem już takie kawałki. Pewnie, że ziemniaków sporo ale ostatni rok kukurydzy, następna za parę lat. By to musiało w całkowitej monokulturze na części rosnąć. 

Opublikowano
1 minutę temu, TheraRolnik napisał:

a kto sieje pszenice na 5 czy 6 klasie, myślałem że dzisiejsze koszty , takie pomysły już ludziom z głów wybiły 

• Like 2
Opublikowano
1 minutę temu, sadownik12 napisał:

E idze idze, normalnie się zmywa. Tobie się zmyć nie chciało bo właśnie ch*jowa zaprawę miałeś i po prostu osad Ci został, się skorupa zrobiła. Jak to przy opryskach rozrabianych z proszku. A co do jarych, ozime pewniejsze w plonie. Się zraziłem po jęczmieniu jarym bo ładny był i ch*ja sypał.

Kurła, mógłby to kto oplewić 😪.

IMG_20220815_174455.jpg

U nas 3 lata temu udał się jary bo wyszło około 6t z ha 

A 2 lata temu, w zeszłym roku i w tym średnia około 1,5-2 t z hektara 

Opublikowano
3 minuty temu, TheraRolnik napisał:

Na tej Twojej 5-6 klasie to las albo w najlepszym wypadku jakaś kukurydza. Kto normalny na 6 klasie pszenicę sieje. U mnie tylko 3 klasa, gdzieniegdzie 4a. 

Opublikowano
Przed chwilą, jajonasz napisał:

a kto sieje pszenice na 5 czy 6 klasie, myślałem że dzisiejsze koszty , takie pomysły już ludziom z głów wybiły 

Patrząc na te "dane" co na jakiej klasie siać to wychodzi że powinienem tylko żyto i qq siać 😉

Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

Na tej Twojej 5-6 klasie to las albo w najlepszym wypadku jakaś kukurydza. Kto normalny na 6 klasie pszenicę sieje. U mnie tylko 3 klasa, gdzieniegdzie 4a. 

No widzisz a u mnie najlepsza to 4b

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Tylko pewnie jakby o to żyto zadbał to by więcej niż pszenicy zebrał i finalnie lepiej na tym wyszedł.

I bydło żytem futrować 🤔

Edytowane przez TheraRolnik
Opublikowano

A pszenica jara to głównie do kur i na sprzedaż bo ludzie kupują też do kur 

Jak wszystko się kończy to i pszenicę bydło dostaje 😉 wtedy do opasów idzie pszenica z żytem 

Było jeszcze 4ha zimowej ale ta od razu pojechała na skup 

3 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

To pszenicę bykom dajesz? Bogacz wręcz. To choć psiegożyta posiej. 

Opublikowano
10 minut temu, szymon09875 napisał:

Ja leje normalnie z kubka od kalibracji opryskiwacza, tyle że betoniarka mała. 

U mnie dość duża i jakoś nie wychodziło zbyt mokre było jak dla mnie. Teraz aplikuje z opryskiwacza i jest efekt super. 

Opublikowano
2 godziny temu, gregor1284 napisał:

Czemu się wstydzisz swoich tablic 😂

nawet u mnie pod robotę ładne granatowe bmw F10 na blachach WOR... podjeżdża z fajną brunetką na pokładzie więcej powodów do dumy niż do wstydu;)

2 godziny temu, malaczarna napisał:

Czy to warte takiej kasy?

Screenshot_2022-08-15-15-36-44-586_pl.tablica.jpg

u dziadków był podobny na jednej stopie , silnik 11kW ale spalony to na pas z takim na wózku7,5kW pracował, teraz nie wiem co truteń który tam rządzi z nim zrobił 

Dnia 12.08.2022 o 11:29, Krzak napisał:

Wiadomo ze są różne zakłady ale tam jeszcze większy kołchoz niż w budowlance. Tam człowiek to tylko cyfra. Najlepiej załapać się do budzetowki albo byłej panstwowki tam jeszcze jako tako pracownika szanują.

to dlaczemu robisz na koparce? 

Dnia 12.08.2022 o 12:30, MonteChristo napisał:

Panowie handluje któryś drewnem? 

@extrabyk handluje 

Opublikowano
1 godzinę temu, Rolnik1973 napisał:

CZŁOWIEKI

PYTANIE MAM

jak zaprawiam zboźe i na zaprawie jest dodać 0.8 l wody

A chcę dodać nawóz donasienny a tam też  0.8 l wody

To nie zaduzo tej wody będzie?

Czy zaprawę dodać do nawozu i wtedy+ 0.8 l wody.

Nigdy nie dodawałem nawozu.

No a źe w granulacie drogi to w bańce trzeba dać.

Gotowego roztworu na pszenicę 1l na 100kg. Pszenżyto I jęczmień 1,2l na 100kg i za***isty efekt w betoniarce. Tylko zostawić w bb lub otwartym worku bo jest mokre fest. Ale zaprawiam nawet miesiąc przed siewem i jest super.

Nigdy bezpośrednio przed siewem bo będzie problem z normą wysiewu

Opublikowano

Mokrego nie wysiejesz tyle ile suchego. Do tego w pierwszej godzinie po zaprawieniu drastycznie zmienia się szorstkość/śliskości ziarna.

Zrób próbę kręconą na wysypanym ziarnie z betoniarki, a wypij kawę, zrób południaka i jedź wysłać. Ziarna Ci braknie😜

Opublikowano
46 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Nie zależało mi na tym, w gimnazjum ledwo na 3, w technikum jedno półrocze tylko było to na 4 wydarte. Jak się babrać z wodą destylowaną, opryskiwaczem, plandeką, kurła, du*ić to. 

Ło to Ty dobry uczyń. Ja w podstawówce i gimbie średnia 4.6 w technikum jak zrozumiałem o co chodzi w życiu, to i mnie 2 zadowalały🤣 się nie myliłem, prymusów którym wręcz pomagano zostac kimś dziś jebią za 2.5 klocka na kasie lub magazynie 🤦‍♂️ trochę szkoda ich, stracili najlepsze lata życia i gówno mają. Takich co się udało coś po studiach osobiście nie znam, pewnie tatkowie plecy za małe mają 🤔

Opublikowano
8 minut temu, danielursus3p napisał:

Ło to Ty dobry uczyń. Ja w podstawówce i gimbie średnia 4.6 w technikum jak zrozumiałem o co chodzi w życiu, to i mnie 2 zadowalały🤣 się nie myliłem, prymusów którym wręcz pomagano zostac kimś dziś jebią za 2.5 klocka na kasie lub magazynie 🤦‍♂️ trochę szkoda ich, stracili najlepsze lata życia i gówno mają. Takich co się udało coś po studiach osobiście nie znam, pewnie tatkowie plecy za małe mają 🤔

Ja odwrotnie. W gimnazjum olewałem, w technikum trwała rywalizacja dająca mi ogromną satysfakcję. A co do zarobków to zależy. Mi nigdy nie zależało na jakichś bardzo wysokich zarobkach. I tak nie ma na co wydawać nawet przy średnich. Pewnie jakby zliczył miesięczne potrzeby to by 2 tysiące spokojnie starczyły i jeszcze by może coś zostało. Nie ma nikogo na utrzymaniu, rachunki póki co dzielone więc i nie ma jakichś ogromnych wydatków poza "widzimisię".

• Confused 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v