Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, Bukat82 napisał:

1 minutę temu, Bukat82 napisał:

Uwierz że jak ktoś puknie kogoś na rauszu na drodze to wina z miejsca kolesia nadziabanego.

Nie. 

Obys sie o tym nie przekonal

Opublikowano

@Pafnucy Mam nadzieję się nie przekonywać.

Jak auto wbija się w heder to wina jest kierowcy auta ??

Nie kombajnisty tak samo.

Opublikowano
7 minut temu, Bukat82 napisał:

Poczytaj przepisy

3 minuty temu, Bukat82 napisał:

Uwierz że jak ktoś puknie kogoś na rauszu na drodze to wina z miejsca kolesia nadziabanego.

Nie. 

Obys sie o tym nie przekonal

Pijany kierowca zawsze winny. Czy na pewno? Gdy kierowca prowadzi samochód pod wpływem alkoholu, jednak wypadek spowodował inny, trzeźwy kierowca, wówczas pijany kierowca odpowie karnie za jazdę pod wpływem alkoholu, ale nie oznacza to, że zostanie uznany za winnego wypadku.

Przed chwilą, Bukat82 napisał:

Zalezy od wielu okoliczności. 

Opublikowano
Przed chwilą, 6465 napisał:

Nie do końca.

No to zależy od samego potrącenia. Jak to się odbyło. Ale w dużej mierze wina spada na chlaptuska.

Opublikowano

No to zależy od samego potrącenia. Jak to się odbyło. Ale w dużej mierze wina spada na chlaptuska.

Nie. Poczytaj

Dobra! Bo rycki mi bycą a na łeb dyszcz mie pada

Opublikowano

Pafnucy co pisałem o żulikach. Że pałkarze łykną bezproblemowo jak przyjadą do potrącenia. Jak ktoś przechodził na cyku a kierowca się zagapił.

Opublikowano
2 minuty temu, Bukat82 napisał:

Tylko będzie zawsze powiadane , jak by był heder odpięty to by miną i nie było wypadku .

kto wiedzie w tył samochodu zawsze tego wina .

Opublikowano
Przed chwilą, galan99 napisał:

Tylko będzie zawsze powiadane , jak by był heder odpięty to by miną i nie było wypadku .

kto wiedzie w tył samochodu zawsze tego wina .

Amen. O to mnie chodziło tera.

Zresztą nie wolno jeździć z hederem.

I łazić nawalonym po ruchliwej ulicy w nocy podczas szczytu we mgle podczas dużego ruchu.

Ja obstaje przy swoim. Nic mnie nie przekona.

Opublikowano (edytowane)

Pewne jest ze za jazde z hederem sporo zabuli. 

Reszte biegli beda ustalać 

Z winami bywa różnie. Wina najczesciej jest Tuska:ph34r:🤭

Edytowane przez Pafnucy
Opublikowano

Tu nie chodzi mi o kłótnie. 

Tez kiedys myslalem ze najebany winny... A tu jednak nie. 

Po prostu juz wiem jak to jest

Opublikowano
49 minut temu, Pafnucy napisał:

No nie do końca. Sporo zależy od tej winy. 

Mylisz się, przepisy jasno i wyraźnie mówią że nie wolno i są za samą jazdę surowe kary teraz, a co dopiero za spowodowanie wypadku, kombajn musi być ubezpieczony poruszając się po drogach publicznych, ale ubezpieczenie na pewno nie pokryje strat jak był zapięty heder, pokryje go kombajnista z własnej kieszeni.

Opublikowano
Przed chwilą, Desperado napisał:

Mylisz się, przepisy jasno i wyraźnie mówią że nie wolno i są za samą jazdę surowe kary teraz, a co dopiero za spowodowanie wypadku, kombajn musi być ubezpieczony poruszając się po drogach publicznych, ale ubezpieczenie na pewno nie pokryje strat jak był zapięty heder, pokryje go kombajnista z własnej kieszeni.

Nieprawda. Pafnucy dobrze pisze.

Opublikowano

Kombaj jest z polisy OC gospodarstwa. Na własne pole można się przemieszczać drogami publicznymi i nie trzeba żadnych dodatkowych ubezpieczeń. 

Opublikowano
Przed chwilą, Desperado napisał:

Po to są biegli, a Ty naucz się czytać. "Trzeba również mieć na uwadze, że ubezpieczyciel MOŻE zakwestionować zasadność wypłaty odszkodowania w razie wypadku, gdyż kombajn nie spełniał warunków pozwalających na poruszanie się po drodze publicznej, a wówczas odpowiedzialność finansowa spadnie na operatora maszyny."

Opublikowano
1 minutę temu, Pafnucy napisał:

Tu nie chodzi mi o kłótnie. 

Tez kiedys myslalem ze najebany winny... A tu jednak nie. 

Po prostu juz wiem jak to jest

To też wiem, kolega musi zapłacić 2000 zł facetowi bo według policji to on busem wymusił pierwszeństwo a ten skuterem jechał prawidłowo, chociaż uderzył w niego jak autem już był cały na drodze.

Wysłał mu 200 zł a ten do niego napisał list, łamaną polszczyzną bo to cudzoziemiec. Napisał że chyba się pomylił bo miał dać 2000 zł a nie 200 i ma czas do bodajże 10 sierpnia na zapłatę 1800 zł bo inaczej pójdzie do sądu. 

No to kumpel teraz mu wysłał 180 zł 🤣

Sąd nie wyznaczył mu terminu, tylko nakazał zapłacić zadośćuczynienie 😉

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, sadownik12 napisał:

Po to są biegli, a Ty naucz się czytać. "Trzeba również mieć na uwadze, że ubezpieczyciel MOŻE zakwestionować zasadność wypłaty odszkodowania w razie wypadku, gdyż kombajn nie spełniał warunków pozwalających na poruszanie się po drodze publicznej, a wówczas odpowiedzialność finansowa spadnie na operatora maszyny."

No i coś udowodnił? jazda z hederem spełnia czy nie spełnia? sam naucz się czytać.

Edytowane przez Desperado
Opublikowano
Bukat82 napisał:

Właśnie świadczy tak samo jak pijany jest zawsze winien.

nie prawda . pijany jest winien tego że pijany ale jak ty mu w ' d'' przywalisz to już twoja . może być pijany jechać pod prąd jednokierunkową a ty wyjedziesz z podporzadkowanej i stworzysz kolizję to twoja wina 😛

PRIMO napisał:

O co ta znowu gównoburza?🤔

Niestety polskie realia są takie a nie inne i niestety odpinanie hederu żeby przejechać 200-500 metrów z pola na pole to mija się z celem. 

Akby były działki co najmniej 10 hektarowe to jeszcze jest sens ale mniejsze?

dokładnie 👍 mam 5 działek przy powiatowej o łącznej powierzchni 1.7ha jedna od drugiej o 10-30m to gdzie heder odpinać 🤦‍♂️😁

Opublikowano
1 minutę temu, Desperado napisał:

No i coś udowodnił? jazda z hederem spełnia czy nie spełnia? sam naucz się czytać.

A nauczyłeś się już czytać? Napisałem, że Pafnucy ma rację. Winny tego, że jedziesz kombajnem z hederem, ale niekoniecznie doprowadzenia do wypadku. I niekoniecznie puszczą Cię z torbami 🙆. Po to są biegli i oni oceniają kto czego winny, a nie interpretacja randomowych osób.

1 minutę temu, Desperado napisał:

A nauczyłeś się już czytać? Napisałem, że Pafnucy ma rację. Winny tego, że jedziesz kombajnem z hederem, ale niekoniecznie doprowadzenia do wypadku. I niekoniecznie puszczą Cię z torbami 🙆. Po to są biegli i oni oceniają kto czego winny, a nie interpretacja randomowych osób.

Opublikowano
Bukat82 napisał:

No wiadomo że nie ma sensu przepinać. Ale nie wolno wjeżdżać. Wina kombajnisty.

Prosta piłka, gdyby nie było hedera nic nie zajmowało by jakiegoś tam miejsca.

i jeszcze raz ''dupa psia'' 😁

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v