Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
10 godzin temu, konteno napisał:

a Richard wręcz przeciwnie skoro nimi kosi orze i co tam jeszcze ma germańskiego do dyspozycji

🤝🏻🙋🏻‍♂️

20°, ☁

13 l 🌧

Ale też nie lubię

Jest bo jest ale nie pieję radością że jest. 

Opublikowano
4 minuty temu, pawel885 napisał:

22 lata tnę deutzami i nigdy mi się nic takiego nie stało 

Smarowales te łożysko chociaż ? 🙊 

Pisałeś ostatnio że kombajnista jest pan i władca , życie szybko usadzi takich jak 2 dni w smarach i plewach posiedzi

Średnia musi być, co by się w d*pie nie poprzewracało 😁

Opublikowano
2 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

🤝🏻🙋🏻‍♂️

20°, ☁

13 l 🌧

Ale też nie lubię

Jest bo jest ale nie pieję radością że jest. 

Rysiu obliczałeś może ile by Ci się zwracał zakup Rekorda za 100 tys? 

Opublikowano
5 minut temu, kizak napisał:

to jest tam jakiś sklep ?

prywatny gość sprzedaje. z olx ogłoszenie. 

handlarzyki po 4 zł za wykę i lubin chcą. 

Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, kizak napisał:

Ludzie mają dojścia i układy do zagranicznych szrotów i za połowę ceny nowego ,załatwią

Ja z kolei wolę dorobić niż szukać po szrotach. Nie ma że się nie da, ostatnio dorabiałem 2 elementy(co prawda proste) do skrzyni ferrari f355, calowe łożysko dostałem na miejscu w sklepie za 42,50zł, awarie usunięto w 2 dni wczoraj śmigało po Limanowej. Dorabiałem już przeróżne rzeczy od wieńców koła zamachowego do elementy synchronizatorów. 

Edytowane przez hubertb
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, pawel885 napisał:

22 lata tnę deutzami i nigdy mi się nic takiego nie stało 

Smarowales te łożysko chociaż ? 🙊 

Pisałeś ostatnio że kombajnista jest pan i władca , życie szybko usadzi takich jak 2 dni w smarach i plewach posiedzi

Jak można łożysk nie smarować robiąc dziesiątki hektarów. Ja siedział przy tym nie będę. Winowajcą był bolec w kole zamachowym, łożyska jeszcze były w dobrym stanie. Zerwało bolec, który to z kolei narobił zamieszania ze sprzeglem gumowym. Tu zaczęło się palić. Wał sam w sobie nie byłby najgorszy, jest trochę wydarty, a że pierdolenia jest z tym dużo padła decyzja na zakup wału. Nie ma - trzeba lepić stary i dorobić drugi, żeby uniknąć przestoju na przyszłość. 

Edytowane przez danielursus3p
Opublikowano

tu trzeba mieć czym ,z czego ,i wiedzę by dorobić  ,dogłębną wiedzę .Mi to taki ściągający pośrednik mówił ,że nawet i na zachodzie wola przeszczepy ze starych traktorów niż nowe części ,bo kiedyś był nadzór ,a teraz produkują by było ,a ty i tak kupisz

6 minut temu, hubertb napisał:

Ja z kolei wolę dorobić niż szukać po szrotach. Nie ma że się nie da, ostatnio dorabiałem 2 elementy(co prawda proste) do skrzyni ferrari f355, calowe łożysko dostałem na miejscu w sklepie za 42,50zł. Dorabiałem już przeróżne rzeczy od wieńców koła zamachowego do elementy synchronizatorów. 

Opublikowano
2 minuty temu, kizak napisał:

Mi to taki ściągający pośrednik mówił ,że nawet i na zachodzie wola przeszczepy ze starych traktorów niż nowe części ,bo kiedyś był nadzór ,a teraz produkują by było ,a ty i tak kupisz

Bo oni też głupi nie są i wolą używany oryginał niż zamiennik. Podejrzewam że @danielursus3p też do autoryzowanego DF nie dzwonił, bo pewnie wałek by się na magazynie w Niemczech znalazł za jedyne 500euro ;)

Opublikowano
Przed chwilą, hubertb napisał:

Bo oni też głupi nie są i wolą używany oryginał niż zamiennik. Podejrzewam że @danielursus3p też do autoryzowanego DF nie dzwonił, bo pewnie wałek by się na magazynie w Niemczech znalazł za jedyne 500euro ;)

Po bolce koła zamachowego dzwoniłem. Jedyne 1000 netto sztuka 🤣

Opublikowano

trzeba może wstać i zajrzeć w deszczomierz. 

I może bycki się stęskniły i trzeba dosypać na stół. 

Opublikowano
50 minut temu, radekz200 napisał:

Nie raz to już nawet bym chciał być w podeszłym wieku po 50 tce 😛 wtedy to już w życiu nie wiele potrzeba, a tak człowiek młody i ma jeszcze tyle marzeń do spełnienia 

Był SMS z Polmleku?

Był a jak dzisiaj jadę jakieś pojemiki na piniendze kupić 

Bez zmian 

Opublikowano

nie wiem czy 500 by wystarczyło, jeszcze jak na jutro to cena +20-30%,   ale czasem nie ma wyjścia , dorobić można wszystko, dziś obrabiarki przeróżne mają , ale trafić z materiałem ciężej żeby to chodziło ...

chociaż pasy biorę w serwisie i nie są jakoś strasznie drogie a wytrzymują swoje

Opublikowano
3 minuty temu, danielursus3p napisał:

Jedyne 1000 netto sztuka 🤣

A im kombajn będzie starszy tym części będą droższe. Przez tzw. koszty magazynowania. 

1 minutę temu, pawel885 napisał:

ale trafić z materiałem ciężej żeby to chodziło ...

Bez problemu, jak ma być dokładnie taki sam to oddaje na mikroskop skaningowy. Podają dokładny skład/stop. 

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, radekz200 napisał:

Niech pada a co 😛

A niech tam  kiedyś przestanie 

12 minut temu, 6465 napisał:

Ile tego trzeba wysiać na 1ha?

On w czystym ok 230 siał to myślę że 200 min 

Edytowane przez Łolek
  • Thanks 1
Opublikowano
2 minuty temu, pawel885 napisał:

i co myślisz że zrobią Ci to taniej jak nowa część w serwisie?

Tak taniej, to trwa niecałe 15minut i człowiek przy tym nie musi myśleć. Myślisz że te wszystkie podróbki z Chin to w jaki sposób powstają? Masz tu przekładowy koszt. 

Koszt pomiaru składu pierwiastkowego metodą EDS (1 godzina): W ramach projektu prowadzonego na Wydziale Biologii: 31,83 PLN

Opublikowano
12 minut temu, hubertb napisał:

A im kombajn będzie starszy tym części będą droższe. Przez tzw. koszty magazynowania. 

Bez problemu, jak ma być dokładnie taki sam to oddaje na mikroskop skaningowy. Podają dokładny skład/stop. 

Takie wały się hartuje panie czy nie? Tak z ciekawości, nie znam się na tym. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v